網購天地

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

https://businessfocus.io/article/98484/%E6%B1%82%E6%95%91%E8%A8%8A%E8%99%9F-%E4%BA%AC%E6%9D%B1%E7%89%A9%E6%B5%81%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E8%99%A7%E6%90%8D%E7%B8%BD%E9%A1%8D%E8%B6%8532%E5%84%84%E6%B8%AF%E5%85%83-ceo%E5%8A%89%E5%BC%B7%E6%9D%B1-%E9%80%99%E6%A8%A3%E8%9D%95%E4%B8%8B%E5%8E%BB-%E5%8F%AA%E8%83%BD%E5%86%8D%E6%92%90%E5%85%A9%E5%B9%B4

原來京東連續虧損了12年,炒一萬員工,撑唔撑得住,未來兩年是關鍵,大家小心。

佢平過淘寶都撑唔住,何解?

翡翠宮

回覆樓主:

佢内地個物流服務太好,成本好高!

翡翠宮

lyh80115 發表於 19-4-15 19:51
佢内地個物流服務太好,成本好高!

物流太好即係點好法?

我只係淘,冇去京東

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 20:01
物流太好即係點好法?

我只係淘,冇去京東

你今晚11點前落單買自營商品,聽日上午就到集運倉,或者去深圳自取;過咗11點?聽日下午到,效率極高!

尺碼唔啱、有問題要換貨,向客服申請,第二日快遞會攞埋件新嘅上門及取走不合尺碼商品/壞貨。電器有180日有壞包換,一樣上門一換一;當然維修、退貨都可以特快上門收走。呢個服務要收費,好似8蚊,Plus會員或者京享值夠高係免費。

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 20:01
物流太好即係點好法?

我只係淘,冇去京東

呢期可以玩下¥99包郵香港自取,我睇又係蝕住做,佢銀聯、VISA/Mastercard/JCB、八達通全部唔收手續費!

hk.jd.com

翡翠宮

lyh80115 發表於 19-4-15 20:15
呢期可以玩下¥99包郵香港自取,我睇又係蝕住做,佢銀聯、VISA/Mastercard/JCB、八達通全部唔收手續費!

...

當然發香港唔會有4樓所講嘅服務,因為係用其他快遞,亦只有7日有壞包退大陸。

別墅

回覆樓主:

淘宝係廣告賺大錢

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 19-4-15 18:02
https://businessfocus.io/article/98484/%E6%B1%82%E6%95%91%E8%A8%8A%E8%99%9F-%E4%BA%AC%E6%9D%B1%E7%89 ...

佢性質同淘寶唔同

民房

京東買電器穩陣過淘寶

翡翠宮

neoforce 發表於 19-4-19 00:52
京東買電器穩陣過淘寶

我當年住深圳已經唔會淘寶買電器,只會去京東、蘇寧、唯品会、國美、1号店(後來京東食埋)呢啲網站買自營。

伯爵府

京東 customer service 很差. 我的帳戶以前無法登錄, 多次寫 email 至京東請求幫忙, 回復答案是我的帳戶沒問題, 繼續嘗試登錄. 我的電話號碼從來沒問題, 京東要求我更改電話號碼.

男爵府

restahaus 發表於 19-4-20 11:20
京東 customer service 很差. 我的帳戶以前無法登錄, 多次寫 email 至京東請求幫忙, 回復答案是我的帳戶沒 ...

我有一輪都試過,攪左好耐。唔知點解約一年前又攪返掂,我都唔知係邊個整好的,宜家有時都會去買野。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔係好清楚背景,但感覺上,要開店比淘寶難,同d店賣既野太『正經』,就好似港式商場,黎黎去去,唔係萬寧就屈臣氏,無乜新奇野,有兩次差d幫襯,但最後都買唔成

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 19-4-23 19:29
唔係好清楚背景,但感覺上,要開店比淘寶難,同d店賣既野太『正經』,就好似港式商場,黎黎去去,唔係萬寧 ...

反過來講,佢個網有更多古怪服務同玩法,只係喺香港欠缺氣氛影響你繼續玩!

翡翠宮

lyh80115 發表於 19-4-23 19:36
反過來講,佢個網有更多古怪服務同玩法,只係喺香港欠缺氣氛影響你繼續玩!
...

有咩古怪服務?

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-4-23 21:33
有咩古怪服務?

4樓講嘅我覺得都幾特别,另外如果買貴價貨,你可以選擇用「京尊达」服務,有專人專車靚仔送上門……

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 19-4-23 21:33
有咩古怪服務?

減價回水都幾好玩,得閒無事睇番舊單,見有減價撳一下就回水……好多仲係幫人買,最啱打斧頭

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 19-4-23 19:29
唔係好清楚背景,但感覺上,要開店比淘寶難,同d店賣既野太『正經』,就好似港式商場,黎黎去去,唔係萬寧 ...

講個京東應用實例,琴晚阿媽部手機certified,務求特快攞到機,今朝搵住深圳同事幫忙,即落單買紅米7,講明今晚前送到,聽日攞到機畀我。另外大家北上自取都可以買下京東自營,因為佢送貨時間比較靠得住。

珊瑚宮

lyh80115 發表於 19-4-25 11:00
講個京東應用實例,琴晚阿媽部手機certified,務求特快攞到機,今朝搵住深圳同事幫忙,即落單買紅米7,講 ...

個問題就係佢賣d野,太正路,小米電磁爐,佢有淘寶有,香港都有,但香港價較貴,香港有優惠,又係UK插,就算貴小小都值得,有問題維修都易搞d

珊瑚宮

回覆樓主:

淘寶好玩,係會搵到飛利蒲無包裝既水牙線,百五蚊度,來源就唔清楚,但睇到依d,係會心動

首頁

尾頁

跳至