想生BB

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

choi.michelle 發表於 19-4-26 01:18
回覆 SWML 的帖子

對於台灣 IVF, 其實我本來都冇咩概念.我都係最近聽左愛群佢地係香港一個講座... 之後再 ...

本身心目中係愛群或王家瑋。最後揀愛群係因為佢既免疫呢點比較強。(幸好驗過後我無免疫問題)

大宅

原來翁醫師5月5日會來香港 (講座), 咁我或者再去聽下之後, 再去台灣約初診.

大宅

choi.michelle 發表於 19-4-27 00:33
原來翁醫師5月5日會來香港 (講座), 咁我或者再去聽下之後, 再去台灣約初診.

去聽咗先,睇下鐘唔鐘意呢個醫生先

大宅

prettygigi 發表於 19-4-16 22:59
係呀
我開咗針四日喺香港照冇卵泡
當你下體插着陰超支棍

翁翁真係值得推介

洋房

我今年36 Amh 0.7 , 睇咗好多權威嘅不育醫生都叫我直接做IVF . 經過一番努力,一年後成功自然懷孕。AMH 低唔代表冇機會,懷孕一粒好卵就夠。大家加油

大宅

Momofan2018 發表於 19-4-27 09:06
我今年36 Amh 0.7 , 睇咗好多權威嘅不育醫生都叫我直接做IVF . 經過一番努力,一年後成功自然懷孕。AMH 低 ...

好叻啊你,自然成孕到,恭喜你。你有做過咩增加成功率?

大宅

Update一下琴日取卵情況

我是自己一個去,老公已回港。取卵前一天零晨十二點開始要斷水斷糧。跟足指示打破卵針和食防跑卵的藥。前一日唔可以用沐浴露沖涼,或取卵時會影響到卵子。我只係敢用清水沖,洗頭就烏低身唔好整到下體。

26一早十點前去到報到,對晒資料俾錢、去埋廁所就立即同我入手術室換衫打點滴。

極快就轉入真正做手術嘅房,麻醉前對咗幾次資料上床就見到翁醫生入黎。

之後打麻醉唔夠三秒就瞓著左。我係10:30入去10:40就出返黎。拍醒我叫我過床,無感到任何痛只係暈。抖咗陣打完點滴就換衫拎走埋下體嘅尿片同沙布。

然後做完手續就去食嘢再返酒店抖。

大宅

我無點流血,手術後就無血,下體都無痛。係左小腹子宮位有時會有啲唔舒服。食止痛消炎藥就ok。所有嘢行動自如。

暈嘅情況去到下午兩三點就消晒。我都有聽講有人會嘔同勁暈,好彩我無事。未做過嘅朋友建議唔好當日走,如果不適會好辛苦。

最後我只抽到兩粒。第三粒細同唔用得,之後要等day one, three and five 結果,然後再等PGS。唯有隨心,放輕鬆啲

我都拎定下個cycle 針藥同埋24包滴雞精(3100台幣)打算等埋PGS 結果,五月cycle 唔打。唔得就六月cycle 先開針,俾時間自己可以養下卵先。希望得到大家祝福,兩卵乖乖成長!

洋房

Jaycebobo 發表於 19-4-21 09:47
生酮飲食對改善荷爾蒙失調有顯著的療效,但同時間係一個非常嚴格的飲食策略,你可以搵多D低碳生酮資料了解 ...

請問生酮飲食係咩?
有無餐單可以跟?食幾耐左右?

感謝

大宅

雪寶寶 發表於 19-4-27 13:23
請問生酮飲食係咩?
有無餐單可以跟?食幾耐左右?

生酮飲食係冇餐單跟;係一個極低碳的飲食策略,大約係5%碳水化合物、15%疍白質、80%脂肪的飲食組合,每日每餐按照呢個組合進食,絕大部份食原型食物(沒有加工的)我本身食了2個多月低碳、生酮4個月,你可以上網找到更多生酮的資料

洋房

Jaycebobo 發表於 19-4-27 15:42
生酮飲食係冇餐單跟;係一個極低碳的飲食策略,大約係5%碳水化合物、15%疍白質、80%脂肪的飲食組合,每日 ...
好的,謝謝

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

35+,AMH0.98,嘗試了3年半,自然懷上

大宅

Carol8828 發表於 19-4-29 20:14
35+,AMH0.98,嘗試了3年半,自然懷上

恭喜你!你AMH比我高呢

大宅

Day 3的時候,愛群回覆說有一粒8B的受精卵。本著很開心既情況。
Day 5,話仲有一粒未見受精,會繼續觀察。但因為我唔太明佢講咩,所以我今日再Email問清楚。問完有點灰!

如下:
1) 請問一下,Day 5 8B那一顆的情況是怎樣?是可以送PGS了嗎?
8B未逹到PGS等級,上一封信有告知會再觀察,明天回報您。

2) 另一顆桑葚期有成長出來嗎?
還沒,所以才會回覆實驗室將繼續觀察及培養。

3) 如果我這個月經期來,開針用藥的話,這一批卵也是要做PGS嗎?可以幫我問問翁醫生嗎?謝謝!
建議還是要做PGS,因為植入通過PGS的胚胎,可以降低因胚胎不正常造成的流產。

4) 還有,我左小腹到今天為止,有時候還會有一點點抽著抽著的感覺,正常嗎?
這是正常的哦!有時會有一些不舒服到下次月經來才會改善。

而家我考慮緊以下問題:
1) 今個Cycle開唔開針用藥好?(我係希望有兩粒過到PGS先植入的)定係養好少少個卵下個Cycle先開針用藥?
2) 我公司會逼我走,好大機會做埋呢個月,如果呢個Cycle開針用藥,我去照超聲波拎假會方便啲。如果下個Cycle我唔知搵到工未,到時可能會麻煩啲。
3) 其實我知唔做嘢會好啲,但咁睇法我都唔知要幾多個Cycle抽卵先過到PGS,用晒啲錢老公就會叫我放棄。所以如果唔做嘢,財政壓力會大啲。

大宅

重拾心情,再出發!

呢日約咗荃灣中醫針炙。呢個係我鄰居睇咗兩個月有咗嘅中醫。我無去平時睇開中醫度妹炙係因為佢個妹好難約又好貴。

呢個荃灣中醫叫近我,而且星期五打去星期六就有得針。針咗兩part $310,我又覺得唔算貴。由黎M計到下個cycle, 一個cycle 針七至十次,每次兩part (背及肚)。

我無食佢中藥,諗住去返許醫師度睇。暫時睇第一次佢無hard sell又無話要我食佢藥都無黑臉。

針完第二日,我覺個子宮好似活躍咗,郁多咗嘅感覺。都唔知好定唔好(第一次針)。行得快田有啲唔舒服。就好似開針咗一段時間,谷咗卵出黎,卵大緊你個子宮會怨下怨下或抽一下嘅感覺。

複式洋房

我29歲, amh 1.5,老公精子形態得1%,做左一次自然週期iui就中左,而家bb一個月大喇,嗰時不停食蛋,食雞,飲烏雞花膠湯,公司就飲杞子南棗。

大宅

peterchan987654 發表於 19-5-6 13:47
我29歲, amh 1.5,老公精子形態得1%,做左一次自然週期iui就中左,而家bb一個月大喇,嗰時不停食蛋,食雞 ...

你amh好過我太多了!!!!! 我而家係你嘅1/3 雞精同蛋我都係呢半個月keep住食,希望有幫助啦

大宅

2019-05-10 Update

今次抽卵後第一次黎M,提早咗幾日。7號個日黎,我第二日就約咗去照超聲波洞埋驗血。出黎E2較低。左右各見一個2CM有多的卵泡。將報告回覆翁醫師個邊後。佢哋回覆呢兩個卵泡有可能係上個Cycle開針的針藥影響,有機會是空心泡。但見我E2指素依然建議我開針用藥。最後我拒絕咗。原因有以下:
1) 得兩個卵泡仲要有可能空心,即係我開針用藥都有機會谷唔到其他泡出黎?咁我不如養下卵先。
2) 我食既Supplement開咗都係半個月,所以原本都打算卵泡少於五會抖一個月先開針用藥。
3) 我中醫反而覺得係好事,佢覺得個兩個未必係空泡,同埋一路我都只話左邊卵巢有反應,而家連右邊都有泡係好事。同埋佢睇完個超聲波覺得個兩個卵泡係靚。
4) 最後我決定加重中醫調理、Supplement、飲食同運動配合。另外再加上針炙。六月Cycle再照,再睇情況先決定開唔開針。

各位姊妹!一齊努力!

大宅

SWML 發表於 19-5-5 12:23

重拾心情,再出發!

想問你而家有一粒day5 囊胚做緊pgs嗎?

大宅

karenll369 發表於 19-5-16 15:48
想問你而家有一粒day5 囊胚做緊pgs嗎?

没有

首頁
34567...10

尾頁

跳至