論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ballxball 發表於 19-4-16 21:11
當時佢見到我咁慶就即刻黑我面,今朝我都無買早餐比我自己食,買左比印姐食,佢唔食又唔比其他人食,仲掉 ...

你點解今日仲買比佢吃?
佢以後一定恰你上心口.
你是請工人新手嗎?
你上次買比佢時、成份掉是心地壞.
你小心點.

大宅

1010k 發表於 19-4-17 09:51

你點解今日仲買比佢吃?

JM可能誤會了,我意思係尋日早上買早餐比仔仔、囡囡和印姐,無買比我自己,印姐掉左個餐時我覺得好浪費,所以至放件事上黎大家交流一下,
之後無再買早餐比印姐了
自從大仔出世起,都請過好多個姐姐了,只係第一次遇到咁浪費食物既姐姐,
多謝JM提點,經過今次後會小心啲印姐

子爵府

下次咪俾佢揀,你揀俾佢食就得啦!只係買之前問佢食唔食野,費事叫咗又唔食我都最憎人浪費

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢地好浪費...唔係個個都咁咁節儉

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

擺明試緊你底線,今次佢唔say sorry仲比佢黑返你面,之後有排你受

我覺得成件事責任係起佢度,好似有食物敏感既人一樣,自己唔食得D咩應該會好清楚,而唔係人地幫佢去記!!!
況且打開見到唔食得,應該第一時間同返你講,而唔係自己掉左去。
比著我一定鏟到佢上天花板,然後黑佢幾日面!

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

我以前的印,豬照食。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

bblover123 發表於 19-4-18 18:28
回覆 lily-of-valley 的帖子

我以前的印,豬照食。
咁好好多。 如明知自己唔食, 而家來打人工, 自己諗掂佢, 唔係要人就你。

象牙宮

ballxball 發表於 19-4-16 19:54
今朝同呀仔同呀囡和印姐一齊去M記,囡囡同仔仔話都要食精選早晨套餐,問印姐想食乜,佢就話食同囡囡同一個 ...

1. 尽量不帶工人出外食。
2. 她可先在家食完, 湊小孩 lor。
3. 印尼工人是極浪費, 尢其不是她自己錢。明白不?
如果你願意就犯, 也行。 不願意, 就改變方法。 在家食左, 出外不用食了。 正常。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

ballxball 發表於 19-4-16 19:54
今朝同呀仔同呀囡和印姐一齊去M記,囡囡同仔仔話都要食精選早晨套餐,問印姐想食乜,佢就話食同囡囡同一個 ...

我都會同印姐出街食
佢每次都記得問有冇豬
我屋企果個印姐 如果碟餸有豬 真的5食
夾起都5得

大宅

往後3個月唔帶佢出街食飯,叫佢自己煮,或者喺屋企食咗先出黎。俾個教訓佢,再有同類事情,以後在家食飽先出去

男爵府

牛年勳章

若果工人咁浪費,我唔會再有第二次買比佢食了,你地自己食,佢無份。

侯爵府

ballxball 發表於 19-4-16 21:35
我以前其他印姐都唔會咁嫁

佢咁串係博炒?

大宅

回覆樓主:

唔係佢錢就咁浪費,咁既人心地唔好,要小心佢

而且佢唔啱仲要黑你面,咁既垃圾工人唔適宜留

複式洋房

其實份早餐係佢既,佢想要點就點啦。而且正常都唔會食*外人*口水尾。

珊瑚宮

其實D野啱吾啱食。一睇就知。吾啱食即比別人食左佢。而不是奶一野成份掉。
玩具萬歲!

珊瑚宮

如小朋友学埋。就係無教養
玩具萬歲!

大宅

bigyanb 發表於 19-4-19 23:59
佢咁串係博炒?

系,佢而家系博炒,我吾會比她得逞,因我要工作有2個讀緊小學既仔女,使筆錢炒佢再請過個新既都可能會更差,我唔會再買早餐比佢食,佢要食會叫佢自己煮

大宅

fitfish 發表於 19-4-21 13:27
如小朋友学埋。就係無教養

如果我既小朋友係咁浪費我一定會罵,小朋友有教養有衣食好緊要

侯爵府

ballxball 發表於 19-4-22 16:46
系,佢而家系博炒,我吾會比她得逞,因我要工作有2個讀緊小學既仔女,使筆錢炒佢再請過個新既都可能會更差 ...

用你方法治下佢啦,佢哋好多衰衰格格

男爵府

ballxball 發表於 19-4-16 21:11
當時佢見到我咁慶就即刻黑我面,今朝我都無買早餐比我自己食,買左比印姐食,佢唔食又唔比其他人食,仲掉 ...

JM 你太仁慈,我從來唔會買早餐佢食,調轉佢幫我買就差不多。

仲有成份掉左佢,我真係會鏟佢,無可能唔知有豬肉

不過我一向用賓姐,唔知道唔食豬肉既印尼姐姐點安排,她問都唔問就掉左佢,係態度既問題

首頁

尾頁

跳至