婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

上個月孕中期小產左,本身有子宮肌瘤,但西醫話位置生係宮腔內,怕手術會影響子宮,如想再懷孕唔建議切除。
而家肌瘤因為懷孕雌激素大左好多,醫生叫觀察幾個月睇下會唔會縮返細,想睇中醫調理下,因為肌瘤有可能導致早產,希望下次懷孕前可以盡量縮小肌瘤。

男爵府

2020勳章

中醫無法調理雌激素問題。
雌激素係西醫的理論, 中醫學唔呢個概念, 就算現代中醫學院懂雌激素都係學西醫的理論。

別墅

orangeca 發表於 19-4-17 10:07
中醫無法調理雌激素問題。
雌激素係西醫的理論, 中醫學唔呢個概念, 就算現代中醫學院懂雌激素都係學西醫 ...

中醫對子宮肌瘤有另一個說法, 係體質問題容易養大肌瘤
我有聽過中醫改善子宮肌瘤既例子
想睇下有無中醫介紹

男爵府

2020勳章

siudimsum 發表於 19-4-17 14:03
中醫對子宮肌瘤有另一個說法, 係體質問題容易養大肌瘤
我有聽過中醫改善子宮肌瘤既例子
想睇下有無中醫介 ...

希望你無浪費時間同金錢。

複式洋房

我有個睇開嘅腫瘤科女中醫係荃灣開診,如果你想睇,我可以介紹你去睇佢

別墅

pigpigsos 發表於 19-4-17 23:52
我有個睇開嘅腫瘤科女中醫係荃灣開診,如果你想睇,我可以介紹你去睇佢
...

可以比資料我嗎?謝謝

侯爵府

20140407 子宮肌瘤24cm免開刀 日女經中醫調理改善

https://www.youtube.com/watch?v=2vxqXcwiiV4
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

子宮肌瘤復發率高!當心這些食物在殘害你的子宮 健康2.0
https://www.youtube.com/watch?v=Zw-HWPefmBU

在臺灣
醫師 = 西醫
中醫師 = 中醫
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

侯爵府

子宮肌瘤、多囊性卵巢好可怕!婦科麻煩病如何不惡化?!
https://www.youtube.com/watch?v=UFajV59SoiI

複式洋房

回覆 pigpigsos 的帖子

已pm

大宅

回覆樓主:

我睇開呢位中醫,有興趣可以睇下下面連結的Blog 。之前我有卵巢朱古力瘤,睇中醫同針灸好左。近期又發現有乳房纖維瘤,好彩檢查後確定係良性的,而家都係睇呢位中醫調理。女性患子宮肌瘤同乳房腫瘤,大部份人的病因係氣滯血瘀(受情緒同壓力影響),或者係寒凝血瘀(平時中意食生冷飲凍飲)。睇中醫要有耐性,因為改變體質唔係一朝一夕的事,除左藥物治療,保持心情開朗,改變生活習慣同衡常運動都好重要。

https://www.jupiterclinic.com/blog/中醫治療子宮肌瘤

別墅

Ben2003 發表於 19-4-18 02:15
子宮肌瘤、多囊性卵巢好可怕!婦科麻煩病如何不惡化?!
https://www.youtube.com/watch?v=UFajV59SoiI ...

謝謝你的資訊

別墅

tongtongmama 發表於 19-4-21 21:15
我睇開呢位中醫,有興趣可以睇下下面連結的Blog 。之前我有卵巢朱古力瘤,睇中醫同針灸好左。近期又發現有 ...

我都打算身體復原後做運動減下肥,聽聞脂肪都會令雌激素增加!我都有乳房纖維瘤,做過抽針係良性有定期觀察!
謝謝你提供資料

複式洋房

siudimsum 發表於 19-4-17 03:55
上個月孕中期小產左,本身有子宮肌瘤,但西醫話位置生係宮腔內,怕手術會影響子宮,如想再懷孕唔建議切除。 ...

我曾經都好似你情況,跟住朋友介紹左我去睇中醫調理左三個月,結果成功懷孕(唔知係醫師叻,定係巧合)不過我覺得不防一試!我陀大仔初時,仲作過小產,跟住我都有食住中藥一個月!
希望你都能順順利利(emoji)加油

別墅

hoholy 發表於 19-4-26 13:49
我曾經都好似你情況,跟住朋友介紹左我去睇中醫調理左四個月,結果成功懷孕(唔知係醫師叻,定係巧合)不 ...

請問你小X完子宮肌瘤有無縮細返?
我而家1個半月, 個肌瘤仲係咁大個
咁岩上星期黎m, 大出血同埋勁痛...
要食止血同止痛藥先得

我早期都有出血作小產呀, 到左中期就無出血, 點知個胎自己停左生長...

複式洋房

siudimsum 發表於 19-4-26 16:14
請問你小X完子宮肌瘤有無縮細返?
我而家1個半月, 個肌瘤仲係咁大個
咁岩上星期黎m, 大出血同埋勁痛...

醫生有無教你按摩,你要勤力點按摩,初初按時,可能會痛,要忍住!好快就會縮返細!
仲有,小產之後,其實都好傷身體,要好好補一補,助厚個子宮!

別墅

hoholy 發表於 19-4-26 16:40
醫生有無教你按摩,你要勤力點按摩,初初按時,可能會痛,要忍住!好快就會縮返細!
仲有,小產之後,其實 ...

醫生有叫我噤呀!
不過我而家係肌瘤撐大左子宮。。。
連西醫都叫我唔好食補品住
話怕養大個肌瘤
唯有勤力啲睇下中醫

複式洋房

siudimsum 發表於 19-4-26 18:24
醫生有叫我噤呀!
不過我而家係肌瘤撐大左子宮。。。
連西醫都叫我唔好食補品住

你要睇睇醫生,問清楚!我成個過程睇左兩個醫生
如果你有興趣,你pm我,呢兩位醫生,我真心覺得好好,最重要係價錢都算合理,有醫德(emoji)
或者你可以問問身邊朋友有無好介紹!

我都希望小小分享,能幫到你!第時生個健康寶寶(emoji)

別墅

hoholy 發表於 19-4-26 19:00
你要睇睇醫生,問清楚!我成個過程睇左兩個醫生
中醫:西營盤的
西醫(婦產科):尖沙咀

多謝你

男爵府

2020勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

siudimsum 發表於 19-4-26 21:40
多謝你

我朋友飲咗一年酵素,细咗2cm.我都想試,有冇人听過?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊