家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Mei 發表於 19-4-29 17:04
有錢攞,但唔會攞返好多,但安康你供20/25年都唔會攞得返晒架
你咁講又好似係喎, 至少供20/25年, 但之後唔知要等幾多年 (俾佢啲紅利慢慢滾大) 先至有錢賺.... 但佢啲紅利回報就

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我想問宏利安康水平式個plan, 有無好似自願醫保可以有包埋化療電療等治療?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

[email protected] 發表於 19-4-29 17:18
你咁講又好似係喎, 至少供20/25年, 但之後唔知要等幾多年 (俾佢啲紅利慢慢滾大) 先至有錢賺.... 但佢啲紅利 ...

其實之前已經有一班安康人轉咗守護一生,而家自願醫保可能又轉走一班人,安康個pool 就越來細,又唔會再有人加入去,都無得再賣呢隻單,似乎都係焗住轉,而家唔轉,之後發覺安康越來越貴又越來越唔抵,又無得轉,真係騎虎難下,所以我都好大傾向轉,唔係覺得轉有咩好,而係現階段似乎都係焗轉。

伯爵府

Mei 發表於 19-4-29 22:21
其實之前已經有一班安康人轉咗守護一生,而家自願醫保可能又轉走一班人,安康個pool 就越來細,又唔會再有 ...

我問過agent話係同其他plan 夾埋一齊

我都諗緊轉唔轉好,轉左好似會差左,依家保費其實比自願醫保貴d, 但係每年咁加到年長時保費勁貴,之不過依家個plan, 有需要用時唔似得自願醫保要補咁多錢。

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

snoopyiu 發表於 19-4-29 20:44
我想問宏利安康水平式個plan, 有無好似自願醫保可以有包埋化療電療等治療?
...

應該冇喎,門診手術就包,手術前後睇門診唔包喎

子爵府

Mei 發表於 19-4-29 22:21
其實之前已經有一班安康人轉咗守護一生,而家自願醫保可能又轉走一班人,安康個pool 就越來細,又唔會再有 ...

同意,唔係自願醫保好好所以想轉,而係怕唔轉佢保費繼續咁加落去真係唔係辦法,焗轉

子爵府

snoopyiu 發表於 19-4-29 22:35

夾啲咩 plan 先,嗰啲 plan 仲收唔收新客先?年年都加 8-10% 真係好過份

伯爵府

[email protected] 發表於 19-4-29 22:59
同意,唔係自願醫保好好所以想轉,而係怕唔轉佢保費繼續咁加落去真係唔係辦法,焗轉
...

有無話轉自願醫保deadline? 我想睇定d或者有d comment先轉

子爵府

snoopyiu 發表於 19-4-29 23:07
有無話轉自願醫保deadline? 我想睇定d或者有d comment先轉

6月尾前有多啲優惠

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

snoopyiu 發表於 19-4-29 22:35

但安康越來越少人,大家又博命claim, 因為claim唔claim都唔會對自己保費有直接影響(而家自願個隻,連續無claim有discount), 當安康又少人又比人博命claim, 保費你估會唔加?睇前幾年已經知,安康咪又係咁加,唉,焗轉都無法,因為安康已經唔係我哋買個時想像咁。

伯爵府

Mei 發表於 19-4-30 06:12
但安康越來越少人,大家又博命claim, 因為claim唔claim都唔會對自己保費有直接影響(而家自願個隻,連續無c ...

我覺得個plan都ok架,至少早幾個月係診所照腸胃鏡,可以full claim,但under醫保就claim唔足。我就諗我地個plan保費.貴d係因為有d位可以claim多d, 自願醫保就少d所以保費平d, 我依家都1516, 大約對過自願醫保平左1/3保費,所以想睇定d先,或者唔轉都未定

子爵府

snoopyiu 發表於 19-4-30 07:12

我覺得個plan都ok架,至少早幾個月係診所照腸胃鏡,可以fu ...

冇人話個 plan 唔好,就係太好所以保險公司冇錢賺要狂加價,一比較埋加價後個價錢就唔再抵買囉

大宅

2019勳章

幾年前我轉左守護啦, 果時原本供25年life + saving + medical, 今年已夠, 不用再供, 應該係拎得返晒供過既錢, medical 果時一轉要比多左錢, 比多幾多我無留意.
但agent岩岩又叫我轉自願醫保, 我唔知有乜分別, 估計會再加價
我睇返舊年醫保同今年醫保個價錢一樣的.
我仲未同agent contact.
p.s.. 我除manulife外, 係prudential 都有份medical, 但pru個agent可能發左達, 仲未搵我

子爵府

Rainy 發表於 19-5-2 14:43
幾年前我轉左守護啦, 果時原本供25年life + saving + medical, 今年已夠, 不用再供, 應該係拎得返晒供過既 ...
我 agent 應該都發咗達, 上次轉守護又冇搵過我, 今次轉自願醫保又係影都冇, 所以我先要上嚟同大家一齊研究吓...

以我理解 (如果有錯請更正), 舊 medical plan 同自願醫保最大分別係舊 plan 個 limited 係每個手術計, 自願醫保個 limited 係每個年度計, 如果 touch wood 一年做幾個手術咪舊 plan 會 claim 足啲囉, 如果個病係手尾好長拖幾年要出出入入醫院嘅, 咪自願醫保 cover 得好啲囉

男爵府

[email protected] 發表於 19-5-2 15:06
我 agent 應該都發咗達, 上次轉守護又冇搵過我, 今次轉自願醫保又係影都冇, 所以我先要上嚟同大家一齊研究 ...

最後我都係決定轉。

子爵府

Mei 發表於 19-5-2 20:46
最後我都係決定轉。
我諗我都係會轉....

想問吓你 agent 有冇話轉走個住院之後, 儲蓄嗰部份會點安排?

男爵府

[email protected] 發表於 19-5-3 10:09
我諗我都係會轉....

想問吓你 agent 有冇話轉走個住院之後, 儲蓄嗰部份會點安排?

佢話會以支票形式退返錢比我

子爵府

Mei 發表於 19-5-3 12:08
佢話會以支票形式退返錢比我
你供咗幾多年? 可以退到幾多成?

伯爵府

回覆 Mei 的帖子

唔知留返個儲蓄得唔得呢? 我個plan仲有危疾同儲蓄再加住院~ 我想留返危疾個 plan

子爵府

2019新春慶豚圓

snoopyiu 發表於 19-5-3 15:38
回覆 Mei 的帖子

唔知留返個儲蓄得唔得呢? 我個plan仲有危疾同儲蓄再加住院~ 我想留返危疾個 plan

只會幫你轉醫療保份啫,儲蓄、危疾不影響。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊