家庭理財

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

LokYauYau 發表於 19-4-17 15:43
一定唔係
唔會嘅意思係乜呀? 佢寫明唔使從新核保喎

複式洋房

回覆 catcat@cat 的帖子

我都有同樣情況!!你最後點揀?
我傾向唔轉....
我都啱啱出咗個post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22459369&extra=page%3D1

你唔介意的話,pm 傾傾,你放心我一定唔係agent!

伯爵府

areyouthere 發表於 19-4-23 11:59

我都有同樣情況!!你最後點揀?
https://hk.finance.yahoo.com/news/%E8%87%AA%E9%A1%98%E9%86%AB%E4%BF%9D%E6%87%89%E5%B8%82-%E6%A5%AD%E7%95%8C%E8%AA%8D%E6%9C%89%E5%8A%A0%E5%83%B9%E5%A3%93%E5%8A%9B-%E9%9D%88%E6%B4%BB%E8%A8%88%E5%8A%83%E9%83%A8%E5%88%86%E4%BF%9D%E8%B2%BB-%E8%BC%83-%E6%A8%99%E6%BA%96-202300791.html

我傾向轉, 但朋友啱啱提我話自願醫保保費都可以每年加價, 即係唔只跟年齡加, on top 仲再可以加, 暈低

咁係咪即係, 舊 plan 唔再收新客, 佢加得多都唔怕影響生意, 自願醫保好多公司爭, 有競爭應話唔會加得太離譜....

有冇高人可以指點?

複式洋房

轉咗之後唔係可能年年加係一定年年加!
Manulife 個網頁有個表可以睇到,陣間post 上泥
個agent特登冇比我睇
睇完眼都突埋

伯爵府

areyouthere 發表於 19-4-23 14:38

轉咗之後唔係可能年年加係一定年年加!
一定加嗰個係跟年齡, 但我衣家講緊係 on top 會再加喎

複式洋房

係嘅係嘅。一樣會係咁加。所以我先覺得宏利係咁叫人轉,水平式保費無肉食。

大宅

catcat@cat 發表於 19-4-17 15:38
係四五年前嘅事, 嗰時宏利 offer 可以唔使核保轉去新計劃, 叫「守護一生」醫療保障, 但新計劃會每大一歳就 ...

咁其實你個agent都要負好大責任啵。佢講又一套,做又另一套。到出事一個唔知就想走咗去。叫人點信佢同佢買單丫?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-4-17 11:21
早幾年冇轉到 plan, 保留返喺尼個所謂平衡保費嘅計劃, 話唔會因年齡而年年加價, 點知年年都話醫療成本增加 ...

我既情況同你一模一樣,又係安康,又係無轉守護,昨天見咗agent, 應該諗住轉,不過未簽名作實,我都想問下大家意見。

伯爵府

Mei 發表於 19-4-28 22:14
我既情況同你一模一樣,又係安康,又係無轉守護,昨天見咗agent, 應該諗住轉,不過未簽名作實,我都想問下 ...
我朋友問過另外一個 agent, 都係建議轉, 因係安康真係停咗唔收新客, 留底嘅年齡只會越來越大, 冇新嘅後生單溝淡個 pool, 一俾人 claim 得多就實加保費

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-4-29 10:25
我朋友問過另外一個 agent, 都係建議轉, 因係安康真係停咗唔收新客, 留底嘅年齡只會越來越大, 冇新嘅後生單 ...

個agent都係同我講個pool的問題,尤其而家咁多做轉走,個pool細咗,大家做要加保費落去

伯爵府

Mei 發表於 19-4-29 12:44
個agent都係同我講個pool的問題,尤其而家咁多做轉走,個pool細咗,大家做要加保費落去
...
咁你 agent 有冇話轉走咗住院, 咁儲蓄嗰部份係咪要繼續, 有冇得停呀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

catcat@cat 發表於 19-4-17 11:58
謝謝你

但佢係講緊係新買要核保, 所以已有嘅病唔包, 但我係轉過去唔使核保, 所以應該有啲唔同喎. ...

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-4-29 13:13
上次我同agent話好貴,之前交咗一啲報告佢話可改plan平d。佢夠膽只讀不回,我諗住cut咗之後再睇下點 :igiv ...

除非你完全冇病冇痛,否則 cut 咗買新單已有嘅病唔保㗎,諗清楚呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

catcat@cat 發表於 19-4-29 14:07
除非你完全冇病冇痛,否則 cut 咗買新單已有嘅病唔保㗎,諗清楚呀
...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都係宏利,個agent msg左我,我未回佢,依家交緊770美元一年,即係500一個月,想了解下先決定,佢話upgrade,咁即係又要加。

伯爵府

Rainy 發表於 19-4-29 14:18

我都係宏利,個agent msg左我,我未回佢,依家交緊770美元一年,即係500一個月, ...
咁你即係決定轉, 差在未決定 up 唔 upgrage 啫?

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-4-29 12:52
咁你 agent 有冇話轉走咗住院, 咁儲蓄嗰部份係咪要繼續, 有冇得停呀?

安康同而家自願醫保個個係兩個plan, 安康有儲蓄成分但自願個份無,所以以我理解係無咗儲蓄個個部分

伯爵府

Mei 發表於 19-4-29 15:32
安康同而家自願醫保個個係兩個plan, 安康有儲蓄成分但自願個份無,所以以我理解係無咗儲蓄個個部分
...
我知呀, 自願嗰份冇儲蓄

但我記得安康嗰份, 個儲蓄好似至少要供20定25年咁, 提早 cut 攞唔返晒啲錢架, 所以我想知依家佢 offer 俾我地轉走住院, 咁儲蓄嗰份有冇特別安排啫?

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-4-29 15:39
我知呀, 自願嗰份冇儲蓄

但我記得安康嗰份, 個儲蓄好似至少要供20定25年咁, 提早 cut 攞唔返晒啲錢架, 所 ...

有錢攞,但唔會攞返好多,但安康你供20/25年都唔會攞得返晒架

首頁
12345...8

尾頁

跳至