自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

Poyau 發表於 19-4-18 00:15
考慮換人

一定不會續約!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁臭脾氣

伯爵府

Moonlight819 發表於 19-4-18 00:03
絕對是!老細也不會這樣離譜!你在家也這樣,如我是你,立刻開燈也要説清楚,她這樣不給面你及女兒,以後 ...
我認頭先錯過了重要時機,但我明天一定會同佢傾

珍珠宮

birdbird 發表於 19-4-17 23:41
工人態度有問题, 我接受唔到佢咁对小朋友。

不過已經係晚上十点幾, 工人已入房休息; 如果真係要交帶工人 ...

x2。

我會自己同姐姐講,唔係使個細路去講。

大宅

回覆樓主:

我好打黎喊話姐姐罵佢又唔俾佢食餅乾,我問點解? 佢話因為佢冇洗手食野,姐姐罵佢要洗手先~你留意下佢地平時相處,我都有問姐姐咩事,佢都有話自己係大聲罵佢既,噤我就同佢講會叫個女聽話啲,如果你真係有咩事太激氣就打俾我。

水晶宮

厚多士 發表於 19-4-18 00:13
我九月滿約,之前覺得佢算ok, 就問過佢諗唔諗住續約,點知佢話太早未决定,我問佢做左年半,覺得如何?佢話 ...

既然佢講得太早未決定,你預佢都好大機會騎牛搵馬啦

講真,小朋友感情同姐姐太好都唔係一件好事,我知道有人會特登因為咁每兩年換工人。小朋友嘅感情係真嘅,但工人對小朋友嘅感情就...

家家都有自己嘅考慮,你仲有時間

珍珠宮

厚多士 發表於 19-4-18 00:21

你女明天係咪要著條裙?
如果係,咪即係要依家洗?
如果唔係,何必要急住去“吩咐”姐姐呢?
我自己簡單做法係揾衣夾夾住要手洗嘅地方,用個特別小籃放係待洗衣物最面。平時建立好簡單行事守則,我家姐姐一見到呢啲會先處理,才入機。
至於個女和姐姐相處,既然姐姐都投訴個女唔聽佢,我諗你要認真想想以後兩人關系定位。
你姐姐認定你係boss,但並不認為個7歲細路係boss no.2。所以你叫個女去give order,你咪想下有如老細叫茶水阿嬸叫你改返好篇文,你會點想?咁上下感受咯。
如果你以後要姐姐待你女如boss no.2, 咁你姐姐就好難再幫你“管教”佢,你女亦唔使聽佢指示,又係咪可接受?

男爵府

回覆樓主:

嘩!惡過主人!其實而家請工人都好受氣,所以我寧願搵少啲,洗少啲,自己一手一個湊大腳小朋友!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一定要講清楚,太過份!

珍珠宮

厚多士 發表於 19-4-18 00:21

其實你當時無傾係好正確,你而家過咗陣都仲咁火,你即時傾盞攪禍件事。況且你得都唔等於佢得,佢氣在心頭,你想佢點好態度?d人淨係諗點比下馬威,但根本唔係解決問題,特別係其實你個工人唔算差,無需要用非理性手法解決

今日大家冷靜下來先,平靜講

公爵府

厚多士 發表於 19-4-17 22:43
屋企個菲姐講真算係不過不失,唔係話好好,不過基本野算係做齊,打理間屋亦算乾淨,最重要是暫時來說手腳都 ...

你咁就佢,以後有排受。
我會立即開佢燈, 問佢咩事態度咁差。

侯爵府

屋企個菲姐講真算係不過不失,唔係話好好,不過基本野算係做齊,打理間屋亦算乾淨,最重要是暫時來說手腳都 ...

俾我就會即時問清楚、吾可以咁發牌氣
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

厚多士 發表於 19-4-18 00:13
我九月滿約,之前覺得佢算ok, 就問過佢諗唔諗住續約,點知佢話太早未决定,我問佢做左年半,覺得如何?佢話 ...

我以前個賓又係咁,半年前問定,俾 1 個月時間佢考慮,到期唔覆我,我再問,佢話未決定。fine,我疊埋心水唔用工人。到完約前個半月佢主動話續,我話我唔續啦喎,佢喺度喊 ,仲問番我轉頭話如果搵唔到工咁點算

你仲叫個女寫信氹佢,佢覺得你無佢唔得,以後更難搞

侯爵府

我睇菲菲打妳份工打得好受氣。正常唔會咁無禮貌囉。

水晶宮

好過份喎

男爵府

同佢好好傾下啦,佢似有啲誤會,如果唔係,換人啦,繼續做,你都驚

侯爵府

親子王國15週年勳章

同我前排經歷有啲相似, 又係做左一年幾菲 (今年 12月尾完第一張約), 又係有時無啦啦黑口黑面, 久不久會發癲 (言語間對我不禮貌 / hea 我比既 order)

著火點又係佢對小朋友的態度, 我提佢, 佢發癲係屋中間跳舞唱歌, 同佢講唔準佢話係 exercise. 我話佢佢繼續駁咀, 最後我同左 agent 講, agent 教訓左佢一輪。

自此, 成個人正常返哂, 當然我都改變左, 乜都只比基本佢, 唔同佢傾閒計, 講野只有 order, 唔再比自由度佢揀啲家務點處理。

我個人覺得掟裙落地真係唔得, 我叫佢抹地掉塊布係地又得唔得? 佢以為要即洗, 咪好聲好氣講 "May I do it tomorrow?", 唔需要咁對一個7歳小朋友, 明揾細既黎蝦

大宅

jyjy1684825 發表於 19-4-18 10:03
我睇菲菲打妳份工打得好受氣。正常唔會咁無禮貌囉。
你又知佢工人受氣?係人都知正常工人一般都冇乜禮貌,

侯爵府

Pianocake 發表於 19-4-18 10:43
你又知佢工人受氣?係人都知正常工人一般都冇乜禮貌,

咁無禮貌因乜要請返黎?仲係要睇住细路。细路係海棉,有樣學樣,唔怕教壞自己嘅细路?大部份姐姐都係有禮貌,在學校都有特别教,唔明點解妳有咁嘅經驗"係人都知正常工人一般都冇乜禮貌"
点解工人無禮貌?唔想打妳工囉。

男爵府

其實lee十年菲,九成九菲性格就係咁……所以一就看開D,二就

首頁
12345...7

尾頁

跳至