自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

子爵府

b@by 發表於 19-4-18 13:09
4歳小朋友呢排成日好曳,等登做d唔岩既野。又專蝦姐姐,姐姐告知我佢掉野落街,如袜,氣球,枕頭套等,但每 ...

關窗,再慢慢教

日月水火    發表於 19-4-18 13:32

琥珀宮

閂埋窗唔好開

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

回覆樓主:

鎖實d窗先

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我都想知……我個兩歲三個月咋,有日我食緊晚飯,食左幾啖睇下佢係到搞乜鬼啦,原來已經掉左幾樣野落街…… 之前重有再發生,話又話過,手又打過……我屋企已有鐵絲網,依家要整蚊網先得!
我唔想洗patpat坐監呀

禁止訪問

大宅

babynetnet 發表於 19-4-18 13:53
我都想知……我個兩歲三個月咋,有日我食緊晚飯,食左幾啖睇下佢係到搞乜鬼啦,原來已經掉左幾樣野落街…… ...

Del

水晶宮

回覆樓主:

佢掉的時係當住姐姐面前定自己偷偷地做?

大宅

spikenard 發表於 19-4-18 15:11
佢掉的時係當住姐姐面前定自己偷偷地做?

Del

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

b@by 發表於 19-4-18 15:24
當面, 我問姐姐點解唔阻止,掉左幾樣野,佢話佢好快阻唔住。佢有時係特登做d過份野激姐姐,或引人注意
...

你同佢講咩cam 咩警察, 佢得4歲點會明, 安心一把年紀都唔識啦. 唔係話唔教, 而係事後至講道理係冇乜用, 道理怕且佢識背番出黎俾你聽, 但佢唔會執行你既教誨. 姐姐冇權去罰佢, 咁你事後有冇罰過佢? 點罰?

姐姐馬唔住佢, 唯有裝蚊網或者閂窗.

雖然姐姐唔係萬能到可以乜都阻止到, 但試下安排佢儘量可以人盯人咁睇住佢, d 家務等佢返左學或者你地返左屋企至做.

你個女掉得"袜,氣球,枕頭套等", 呢d 物件相信唔係放響窗口....裝唔到蚊網既話, 試下將屋企d 離物儘量唔好放近窗台, 小朋友拎野行去窗口時姐姐都有時間去阻止.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

首先⋯⋯窗花加網,無謂傷到行人。

然後再慢慢教。

水晶宮

b@by 發表於 19-4-18 15:24
當面, 我問姐姐點解唔阻止,掉左幾樣野,佢話佢好快阻唔住。佢有時係特登做d過份野激姐姐,或引人注意
...

點樣令佢明白唔做呢樣大人話唔啱的事?

有幾個方法,其中一個講比佢知點解唔可以,你或會講我有做呀佢唔聽呀!
問題係佢明唔明,佢唔明咪會繼續做law
舉例子,前天發生在我家的例子

我小朋友4歲,和爸爸玩得好開心,玩到中途爸爸好嚴厲的同bb講你唔可以bu口水!bb仍笑得哈哈笑後繼續bu水同爸爸玩

爸爸又好嚴肅對bb講我好認真的,你再bu口水我就打你,bb冇理佢,爸爸就好大力的打佢pat pat, 之後喊,又再bu過,爸爸又再想打佢,這時我出手了

我同小朋友講,你同爸爸玩的方法有好多的,爸爸鐘意rr 痕,爸爸鐘意玩跑跑,爸爸鐘意玩玩具仲有好多的玩法,但就係唔喜歡玩bu口水因為污糟

水晶宮

spikenard 發表於 19-4-18 16:24

有幾個方法,其中一個講比佢知點解唔可以,你或會講我有做呀佢唔 ...

過了1會,小朋友唔記仇又想同爸爸玩,走埋嚟同我講係咪爸爸鐘意玩rr 痕,我話係佢鐘意同你玩,但就係唔喜歡玩bu口水

佢明了,就唔做

事後我柄c6, 我係唔贊成打,唔好再打佢
大人的 指令唔清楚,你能用言語同大人講咩叫認真?我都好難解釋何況係玩得好開心之際同1個4歲的小朋友俱分玩定認真?

你小朋掉野係角度覺得係一個同姐姐的game之1,姐姐的反應佢好開心姐姐反應越大佢越興奮

令佢明,姐姐唔喜歡掉野,提供不同的正確方法玩,就係唔可以掉野,因為掉野係爸爸,媽媽同姐姐都唔喜歡的事,而掉野會令到人受傷,痛痛,唔啱

講d佢明的正確字眼,唔喜歡,x, 唔乖等簡而易明字

男爵府

建議裝窗花加網

大宅

spikenard 發表於 19-4-18 16:24

有幾個方法,其中一個講比佢知點解唔可以,你或會講我有做呀佢唔 ...

Del

男爵府

你呢單野我諗起我ex boss 個囝成日掉野落街,最後真係有人報警,警員上門一問即嚇到佢個囝瀨尿

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

四歲仲未讀書嗎?垃圾蟲的監護人係會收告票被罰款的,必須正視!

大宅

b@by 發表於 19-4-18 13:09
4歳小朋友呢排成日好曳,等登做d唔岩既野。又專蝦姐姐,姐姐告知我佢掉野落街,如袜,氣球,枕頭套等,但每 ...

點解會做d咁過激的行為

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我諗起我細個都有排中意掉野落街
但我又知怕會掉到人,所以只會揀厠紙之類。
你而家問我點解,我都唔知點解。
可能中意望住D野掉落去。好在冇比人捉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaman1982 發表於 19-4-18 07:11
我諗起我細個都有排中意掉野落街
但我又知怕會掉到人,所以只會揀厠紙之類。
你而家問我點解,我 ...

我都係曾經試過有一排好鍾意咁,之後樓下保安同我媽講起最近有人高空擲物,阿媽認出d嘢係我哋的,打左鑊好金就知錯以後唔敢了

首頁

尾頁

跳至