在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

想有個地方呻一下,

2017年有第一個bb,自問我地都試左3年先有bb,點知8week走左

調理好身體2018年有第二個bb即依家呢個bb

一路都好開心有左,知道C6好想要小朋友,亦期待左好耐,佢之前都有幫手湊侄女,一心覺得有佢幫手會好好多

點知由呀囡出世都依家都冇幫手湊過夜晚,我一個埋身不斷餵餵餵,佢又成日會話,你夜晚餵完日間可以訓,一係我吾做野,你搵我甘既人工,養我兩父女
我硬住頭皮照做人,陪月走左,到呀4個月覆診,體重開始下降,我去睇中醫,中醫話餵人奶,午,晚餐都要食飯,要食有營養既野
我要一個人照顧呀囡,再煮午飯+晚餐比佢,

大宅

回覆樓主:

因為樓下街市只得好少野買,一定要搭巴士出去定一星期既餸先可以煮到飯而又吾洗湊呀囡去街市

呀囡一直都要人肉奶嘴,我99同C6都吾想同吾比用奶嘴,我一個係由8點開始哄呀囡早d訓,等自己有多d me time既時間,但事實吾係甘,由8點幾哄到12點幾先可以成功放到呀囡在床到,而我C6一直坐在梳化打機,whatsapp,睇見眼火爆

我99一向對我育兒方面好有意見,
例:我個囡好怕生,去到人地屋企會爆喊,但因為侄女生日吾去吾得,而我99成日會問我係咪5夠奶比個孫食,人奶係冇時間限制,喊就比,而我地2個都知道呀囡係怕生保,但我C6係吾會幫我出聲,只有我自己一個硬頂

大宅

回覆樓主:

我C6做人又冇手尾,咩都亂甘放,放完又問我d野放左在邊,佢今日重諗住6點幾叫我起身搵支鰻魚汁比佢,我琴晚哄到個囡1點先訓,之後呀囡4點又起,又餵,真係辛苦到一個點

子爵府

你嘅經歷我都經歷過,我都係全埋身媽媽,可以分享一下我嘅睇法。

1)戒人肉奶咀,bb4個月以上大,可以定時3個鐘一餐。喊唔一定係肚餓,眼瞓都會大喊。戒含住乳頭入睡,如果唔係你辛苦到爆,bb都會慣咗要人肉奶咀先肯瞓,瞓著咗都好易喊又要搵人肉奶咀。

2)bb 4個月身長線下降屬正常,因為人奶bb成長唔會同奶粉bb一樣。大部份奶粉由牛奶造成,牛仔成長着體型,要夠大隻先可以喺野外生存。人奶着重大腦同免疫系統發展。幅生長線圖係跟據當年bb體型而定,而當年奶粉盛行,好少人奶bb。

子爵府

艾森 發表於 19-4-20 23:23
你嘅經歷我都經歷過,我都係全埋身媽媽,可以分享一下我嘅睇法。

1)戒人肉奶咀,bb4個月以上大,可以定時 ...

我女都係由4個月大一路跌,跌到最低條線,令我十分擔心。後來我睇過資料,bb4個月大成長開始放緩係正常。如我上述所講,生長線只供參考,最重要係bb食得、瞓得、大小正常、發長正常、健康良好。我一直堅持全人奶,依加呀女三歲健健康康、發展正常,病都唔需要睇醫生同食藥,靠自身免疫力打敗病源。

老人家說話唔好咁上心,因佢地讀書少而缺乏知識,覺得bb愈大隻就愈好,加上佢地自覺育兒經驗豐富。我地新手媽媽係經常被質疑,要對自己有信心,能夠全埋身將最優質營養同最全面抗體比到bb,全埋身對bb係最好。

大宅

艾森 發表於 19-4-20 23:23

1)戒人肉奶咀,bb4個月以上大,可以定時 ...

點樣可以成功介到人肉奶嘴?一到夜晚果餐佢一定要啜住加包實

如果吾比佢啜,佢會喊到窒息甘濟都吾收聲

子爵府

艾森 發表於 19-4-20 23:32
我女都係由4個月大一路跌,跌到最低條線,令我十分擔心。後來我睇過資料,bb4個月大成長開始放緩係正常。 ...

3)人奶營養係優先提供比bb,所以均衡飲食已經有足夠營養比bb。早有研究指出中度貧窮國家媽媽嘅人奶都有足夠營養比到bb,香港人營養充足,真係唔需要太擔心。

4)買餸方面,我住得偏遠都會一次過買定大量餸。肉類我買冰鮮無激素肉擺冰箱,一次過買一個星期份量。菜我買定3-4日份量放保鮮格,頭兩日食綠葉菜,跟住食擺得耐嘅菜,根莖類同瓜類。紅蘿蔔、南瓜、節瓜、茄子、洋蔥、脆玉瓜、粟米、蕃茄、彩椒等等。基上每餐有蛋白質、蔬菜同飯/麵已經有充足營養。

子爵府

bb 4個月大間中湊埋去買餸,比bb曬曬太陽、出出街都幾好架。

屋企可以擺定乾貨食材:燕麥、藜麥、果仁、乾果、乾冬菇、乾紫菜、雪耳或者急凍雜菜粒,即使天氣欠佳唔方便湊住b去買餸,屋企都有食材應付到。

4)基本上好多傳統家庭都係寵仔,做仔唔需要做家務同照顧細佬/妹妹,而女仔由細就要做家務同照顧細佬/妹妹,加上女人天生有母性......好多男人連照顧自己都唔識,一下子要佢識照顧老婆同bb係極級困難。慢慢嚟,我老公到依加都只識陪玩,教咗好多次記得餵呀女飲水,但我去買餸離家3個鐘,十次八九都唔餵呀女飲水,自己睇開啲,唔係會死好多細胞。

子爵府

hkhkl 發表於 19-4-20 23:32

點樣可以成功介到人肉奶嘴?一到夜晚果餐佢一定要啜住加包實

首先要唔怕佢喊,bb用喊去表達係正常。記住今日忍心唔提供人肉奶咀,日後bb唔需要再喊人肉奶咀,咁樣bb喊得仲少,兩母b睡眠質素又大大提高。我sleep train個女同戒夜奶,佢都喊好耐,會過去的.....夠堅持建立到佢自行入睡同紮醒都識自己瞓返,每晚bb一瞓覺!就係你的!自!由!時!間!

大宅

艾森 發表於 19-4-21 00:02
首先要唔怕佢喊,bb用喊去表達係正常。記住今日忍心唔提供人肉奶咀,日後bb唔需要再喊人肉奶咀,咁樣bb喊 ...

即係餵完奶就拔走蓮姐,放床,由佢喊,喊到佢自己訓?

複式洋房

我反而覺得bb怕生保係唔夠安全感
媽媽要抱多d又啜多d媽媽,從而建立安全感
Bb喊代表佢有需要,點解要由佢喊

如果太攰,就媽媽同bb一齊訓大床
較好躺餵姿勢,分開2張被,一路餵奶一路訓會休息到
餵完一餐唔使起身都餵到下一餐

大宅

helenaki17 發表於 19-5-8 12:21
我反而覺得bb怕生保係唔夠安全感
媽媽要抱多d又啜多d媽媽,從而建立安全感
Bb喊代表佢有需要,點解要由佢喊 ...

好,我試下

首頁

尾頁

跳至