自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

只係男朋友,就咩都唔好做,因為唔輪到你做,好似普通親戚朋友咁去到鞠個躬就得啦

大宅

opl2 發表於 19-4-19 02:27
只係男朋友,就咩都唔好做,因為唔輪到你做,好似普通親戚朋友咁去到鞠個躬就得啦
...

真既?因為都一齊over十年,而且都成日見,會一齊去旅行,過多幾年如無意外,都會結婚,就咁去鞠躬放低白金就可以?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢d 野應該問男友,睇下作為朋友有冇野可以幫手。

唔好話咩低調地幫手,你地未結婚,你唔介意但唔知人地家屬點諗或者俾其他人/自己家人誤會。

更何況你迷信,我都覺得你去躹躬,俾帛金就得,咁至係幫手。

子爵府

回覆樓主:

係咪道教? 如果係去到咪幫手摺衣紙,其實基本上都無咩要幫手,我覺得,咪果晚出席,坐耐 d,第二日出殯送上山,係咁上下。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

...

yes, 未正式入門

珍珠宮

如果都一齊咗十年,又見過屋企人,就咁鞠躬真係太撇清。。。只要你男朋友ok,我覺得d安排上㗎嘢你咪幫佢攪,無必要話因爲未嫁就唔出聲怕麻煩,畢竟你同佢十年,你知佢係點嘅人

子爵府

回覆樓主:

問佢有咩要幫手

伯爵府

回覆樓主:

問幾點開始 同時間到 幫忙摺衣紙
如果信教 就坐埋一邊
坐到最后至走
第日跟足全程甘就得

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

全程都以親友身分出現,包括守夜及上山,唔需要戴孝,帛金做多啲,可以做個花牌俾先人
我要記得幸福......

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 02:34
真既?因為都一齊over十年,而且都成日見,會一齊去旅行,過多幾年如無意外,都會結婚,就咁去鞠躬放低白 ...

咁你自己問心啦,人地點對你,你應該點還。只有你自己先知,問黎都多餘

男爵府

回覆樓主:

我姑拉男友,都係未結婚,
但自己話要主動帶埋考!
其實其他人主動帶考我冇乜所謂,
呢d都係心意黎,
何況佢哋都一齊有十年,
佢哋唔會結婚架!

但呢個男人係由我姑拉養佢!
因為佢四肢行動不便,
好似淪落人秋生咁!
其實我唔係歧視佢傷殘,
我婆婆都係傷殘,
主要因為佢對個個人都好衰,
就算對住我姑拉都係咁!
在我地面前,呼呼喝喝姑拉!
姑拉識佢時已經係傷殘。
一齊左幾年後,
無段段自己叫我6299做daddy mami!
當然6299都唔鍾意佢啦!
但佢自己叫,
你又點可以叫人唔好咁叫佢哋?

男爵府

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

我覺得最好問返男友想你點,我當年同男友拍左3年左右,佢有至親離世,但係當時因爲件事發生得好突然,所以我係有幫佢手處理曬一切既東西,佢同家人都ok的,後來我地結埋婚都無芥蒂
但係如果佢地屋企人本身對事情都有意見,或者可以當自己係一個出席既賓客,坐一日然後幫手摺下元寶咁樣,男友知道你支持佢就可以

子爵府

2019新春慶豚圓

zone123 發表於 19-4-19 07:32
我姑拉男友,都係未結婚,
但自己話要主動帶埋考!
其實其他人主動帶考我冇乜所謂,

你姑奶男友衰唔衰同樓主有乜關係?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

...

同意

子爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...
幫手都有忌諱?太迷信啦

sunev    發表於 19-4-19 14:47

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果 ...

冇乜嘢需要自處?
幫得手你唔好驚會帶嚟自己有咩唔好嘅影響,我從來唔信我真心幫個先人做嘢佢會害我。

一早知佢哋邊幾日做儀式,你請定假去幫手。去到佢哋自然會叫你幫手摺嘢或者做其他嘢
月光很美麗☺

珊瑚宮

如果 ...

當係不用戴孝的親戚,最早到場,最後離場就可以了。
帛金/花牌當然要做,做花牌大體d,其他亦見到你有做

別墅

如果 ...

鞠躬就可
未過門都算係外人

侯爵府

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章

teddy923 發表於 19-4-19 02:34
真既?因為都一齊over十年,而且都成日見,會一齊去旅行,過多幾年如無意外,都會結婚,就咁去鞠躬放低白 ...

我曾經遇過同一情況, 他們安排我負責收帛金及寫低送花籃人的名字

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊