自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

bosch 發表於 19-4-19 02:39
呢d 野應該問男友,睇下作為朋友有冇野可以幫手。

唔好話咩低調地幫手,你地未結婚,你唔介意但唔知人地家 ...

明白 因為我從來未去過呢啲地方,真係唔知點處理,我會問問,麻煩晒

大宅

唔好煩我 發表於 19-4-19 03:32
如果都一齊咗十年,又見過屋企人,就咁鞠躬真係太撇清。。。只要你男朋友ok,我覺得d安排上㗎嘢你咪幫佢攪 ...

我都咁覺得,但我又唔知自己有咩可以做,我會同佢傾下,麻煩晒

大宅

Jessie688 發表於 19-4-19 08:16
幫手都有忌諱?太迷信啦

唔好意思,我未經歷過呢啲,所以真係唔知點處理,我主要係唔想去左果啲地方痴左啲唔好既野返自己屋企,影響到自己家人,我唔係擔心佢離世既家人會騷擾我,係擔心會帶左啲唔應該帶既野返屋企,亦唔知我家人點諗,所以想係到問下去呢啲地方有咩忌諱,始終我未去過呢啲地方

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 08:37
冇乜嘢需要自處?
幫得手你唔好驚會帶嚟自己有咩唔好嘅影響,我從來唔信我真心幫個先人做嘢佢會害我。

唔好意思,我未經歷過呢啲,所以真係唔知點處理,我主要係唔想去左果啲地方痴左啲唔好既野返自己屋企,影響到自己家人,我唔係擔心佢離世既家人會騷擾我,係擔心會帶左啲唔應該帶既野返屋企,亦唔知我家人點諗,所以想係到問下去呢啲地方有咩忌諱,可能我表達得唔好,始終我未去過呢啲地方

男爵府

whyyou 發表於 19-4-19 08:09
你姑奶男友衰唔衰同樓主有乜關係?

我意思係,
咁多年如果有心的話,
係可以提出帶考都得!
如果自己唔介意帶考~

都咁多年,如果樓主帶考,
其實都冇乜人會俾說話聽!
除非樓主家人唔俾~

大宅

木土土 發表於 19-4-19 08:41
當係不用戴孝的親戚,最早到場,最後離場就可以了。
帛金/花牌當然要做,做花牌大體d,其他亦見到你有做
...

好,麻煩晒,我會搞,唔該

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 09:40
唔好意思,我未經歷過呢啲,所以真係唔知點處理,我主要係唔想去左果啲地方痴左啲唔好既野返自己屋企,影 ...

唔緊要。
有啲佢會有啲符教你最尾走嘅時候點樣做,點樣掃。
心存正念,冇問題㗎!
睇下有咩幫手,當日問佢哋有咩幫手?佢哋冇出聲唔好主動做,因為未過門。
過幾日打聽下佢哋用咩宗教儀式,配合返衣著的顏色。
送老人家一程,屋企人唔會怪你嘅

大宅

bosch 發表於 19-4-19 02:39
呢d 野應該問男友,睇下作為朋友有冇野可以幫手。

唔好話咩低調地幫手,你地未結婚,你唔介意但唔知人地家 ...

另外我想請問一下,如果我幫手,到時新年果啲,係咪唔可以去人地屋企拜年?或者有冇話幾耐唔好去人地屋企,我怕人地介意,因為你做到類似親屬做法幫手,係咪都要跟返?我唔係好清楚,煩請指教

琥珀宮

teddy923 發表於 19-4-19 09:40
唔好意思,我未經歷過呢啲,所以真係唔知點處理,我主要係唔想去左果啲地方痴左啲唔好既野返自己屋企,影 ...

我去果d地方,收到既吉儀,只係唔帶返屋企,無做其他人野。

吉儀內,d錢即場損咗去(通常近門口有個箱,無就去便利店洗咗去,有粒糖就食咗去(或掂一下個咀就掉)

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 09:43

唔緊要。

明白,我應該會同我男朋友一齊搞呢啲,因為大家都仲年輕,完全未經歷過呢啲事,我去幫手睇下都好,佢家人走時我都有去睇佢家人,親友都想我陪佢地,佢地比較忙未必日日陪到,我應份做的

別墅

teddy923 發表於 19-4-19 09:47
另外我想請問一下,如果我幫手,到時新年果啲,係咪唔可以去人地屋企拜年?或者有冇話幾耐唔好去人地屋企 ...

你唔係戴孝就唔關事的,你又未結婚,唔需要跟主人家既習俗。

我未婚前都試過,但我都已經plan 結婚,我就幫手坐低收帛金+陪男友上山。

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

teddy923 發表於 19-4-19 09:53
明白,我應該會同我男朋友一齊搞呢啲,因為大家都仲年輕,完全未經歷過呢啲事,我去幫手睇下都好,佢家人 ...

我見你講新年
新年如果你去其他人屋企拜年ok,你未入男家唔關事。至於佢地會唔會慶祝係另外一回事,一般過100日就ok
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

可以問下屋企人個日有咩幫手最直接

大宅

木土土 發表於 19-4-19 09:48
我去果d地方,收到既吉儀,只係唔帶返屋企,無做其他人野。

吉儀內,d錢即場損咗去(通常近門口有個箱, ...

唔該晒

大宅

hungbbb 發表於 19-4-19 09:54
你唔係戴孝就唔關事的,你又未結婚,唔需要跟主人家既習俗。

我未婚前都試過,但我都已經plan 結婚,我就 ...

咁如果親友果隻戴孝呢?可能簡單有個白色飾物?定係會點?我都唔知道

大宅

你未結婚唔洗戴孝架,不過你都會嫁佢架啦,咁一同去面對,同一時間去,同一時間走。 有咩要幫手咪幫囉,例如燒衣,摺紙。
走既時候拎返個吉儀,食左粒糖去,用左個一蚊去。返屋企前搵個洗手間去個廁所洗下對手就得啦。吉儀唔好帶返屋企。

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

你驚參與影響自己家人,已經係介意。

有咩幫到應該問下男友,問候佢家人。致哀帛金基本人情啦,其他等喪主決定。

大宅

crystal媽咪 發表於 19-4-19 09:55
我見你講新年
新年如果你去其他人屋企拜年ok,你未入男家唔關事。至於佢地會唔會慶祝係另外一回事,一般 ...

Ok好,如果係親友有冇需要戴孝?因為我睇電視就真正親屬就好誇果隻,如果有啲簡單的我都想做,因為我未結,但都想盡心意

子爵府

teddy923 發表於 19-4-19 10:24
咁如果親友果隻戴孝呢?可能簡單有個白色飾物?定係會點?我都唔知道

未結婚唔洗戴孝,穿素色衣服。

首頁

尾頁

跳至