自由講場

跳至
del  

首頁

尾頁

大宅

jarjane 發表於 19-4-19 11:01
講真妳唔識唔會幫到咩手, 錢銀上如果想幫輕男朋友或者可以現在用白信封封一份大帛金, 守夜嗰日同主家一 ...

明解thanks

大宅

goat 發表於 19-4-19 11:03
如果係咁的話事前大把野你地忙,申請死亡證、去醫院搞辦領遺體(唔記得係唔係咁叫)、睇棺木、同大酒店傾 ...

好,我同我男朋友討論下

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我姑丈走咗我表哥個女朋友有去幫手

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 育兒性格勳章 睛靈勳章

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

睇哂你啲回應唔明你咩心態。話想幫但又話怕會帶唔好嘢返屋企。 話怕會帶唔好嘢返屋企,但又話想戴孝。搞場喪禮嘅錢你都唔知你男友俾唔俾倒,又唔知人哋想點搞,所以十年感情唔代表已融為一家人。勸你咪自作主張,甚至主動話幫手處理帛金同戴孝,免得人哋推你而自取其辱。識做嘅,只需同男友講有咩要幫手即管開聲。當年我外公過身,我同我老公婚禮酒席俾埋訂,我或我家人都無叫老公戴孝,連最簡單嘅一條白腰帶都不需要,只在靈堂上安靜坐着,幫手摺吓衣紙,遞吓水。出殯上山儀式站在所有家屬後面,但都有出席解解穢酒。 所以如果你男友或呀媽想你幫咩自然會問你。

公爵府

2019新春慶豚圓

有人試過幫手,跟著佢自己行衰運,衰左好多年,淨糸工作吾順利已經夠啦!
其實,做帛金同去鞠躬已經好足夠,十年感情又如何,始終你同男友未註冊結婚。

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 10:24
咁如果親友果隻戴孝呢?可能簡單有個白色飾物?定係會點?我都唔知道

親友果隻戴孝?戴孝從來只是親人做,何來友人做? 最基本嘅戴孝係一條白腰帶或一小塊襟前黑紗,呢啲通常俾堂子姪用。白色頭飾/飾物?諗起當年家駒靈堂事件,有人自己把自己當作主人家,最後俾人笑佢失禮同不知所謂。

珍珠宮

teddy923 發表於 19-4-19 09:47
另外我想請問一下,如果我幫手,到時新年果啲,係咪唔可以去人地屋企拜年?或者有冇話幾耐唔好去人地屋企 ...

到時新年?你講2020年1月個 CNY? OMG! 現在才是219年4月咋!其實你驚到咁,真係咩都唔好掂,唔好理。守夜嗰晚早啲去放低帛金,上香。日落前就離開大酒店,然後去行大運,即去一兩個多人地區行吓,用咗吉儀個壹蚊,掉咗吉儀其他嘢,然後先返屋企。
你的10年感情!!多謝哂!

男爵府

你都識講,過多幾年先結婚,又唔係計劃緊結婚

大宅

11B 發表於 19-4-19 12:24
到時新年?你講2020年1月個 CNY? OMG! 現在才是219年4月咋!其實你驚到咁,真係咩都唔好掂,唔好理。守夜嗰 ...

我諗你中文閱讀理解有問題,多謝你指教

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

opl2 發表於 19-4-19 02:27
只係男朋友,就咩都唔好做,因為唔輪到你做,好似普通親戚朋友咁去到鞠個躬就得啦
...

X2

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

teddy923 發表於 19-4-19 10:40
好明白,離去的至親係佢爸爸,真係好親,我諗應該唔同?搞呢啲要唔要好多錢?我如果想係錢銀上幫佢俾啲又 ...

做帛金俾多啲

侯爵府

2019新春慶豚圓

teddy923 發表於 19-4-19 10:32
Ok好,如果係親友有冇需要戴孝?因為我睇電視就真正親屬就好誇果隻,如果有啲簡單的我都想做,因為我未結 ...

唔係直屬親人唔駛戴孝
唔係直屬親人唔駛戴孝
唔係直屬親人唔駛戴孝!

去到幫下手摺衣紙,跑腿買下野食,陪住你男友就得
吉儀唔好拎返屋企,lam過火盆先好入屋(呢d通常殯儀館做lam左先走),其他野百無禁忌,唔去得人地屋企果d只限直系親屬有戴孝果d,與你無關。
Sorry,唔知你幾後生,但我以為呢d係common sense黎

大宅

siuying705 發表於 19-4-19 12:53
唔係直屬親人唔駛戴孝
唔係直屬親人唔駛戴孝
唔係直屬親人唔駛戴孝!

明白,唔好意思,我連喪禮都未去過,所以我真係唔清楚,先係到問下,我都係想了解下

男爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

未入門唔洗戴孝,但係都可以幫手嘅, 摺下衣紙呀、執頭執尾呀、就算冇野要幫手,當去支持男朋友。
或者你可以問下男友有咩嘢要你幫手做,例如可能要搵人買啲西餅去,親屬嗰日都好傷心,你幫手做呢啲,咪可以幫輕佢地囉
新年嗰啲唔使當自己守緊孝,因為你未入門,唔係媳婦,做太多反而好奇怪。

珊瑚宮

回覆樓主:

同男友,未來奶奶傾下囉!
朋友都係未入門前,男友爸爸過身,男家一直當佢新抱,所以大家有傾會唔會戴孝,會點樣處理!最後係有做齊新抱要做既野,我朋友亦唔介意,當然都要問埋自己父母點諗!

男爵府

回覆樓主:

未過門就唔好戴孝喇(既然擔心自己家人就無謂有說話聽啦~)
建議搵殯儀經紀幫手,你有時間就幫忙跑腿,
因都有好多鎖絮事要處理,要出主意既就叫返男友處理,
當日最多係幫忙招呼親友或門口收帛金,接下金銀咁,
一般做完事,拆吉儀,食糖,用左吉儀D錢,
我自己呢就會去髮型屋洗個頭,或去多人既地方走動下先,
可以既話會,返屋企會用碌柚葉沖涼~
或者都建議你上網搜集下有關資料

侯爵府

3b 發表於 19-4-19 08:51
我曾經遇過同一情況, 他們安排我負責收帛金及寫低送花籃人的名字

呢个role 真糸要揾人做
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

2019新春慶豚圓

去到拜一拜就ok,如果你真系想幫手都可以,自己隨心就得

複式洋房

鞠躬就可以了

大宅

teddy923 發表於 19-4-19 02:10
果日我都想去幫忙,但我始終未嫁,請問我該如何自處?可唔可以低調幫手執頭執尾?有咩可以幫到佢地?

如果 ...

我弟婦同細老一齊左十年以上,我呀嫲過身戈陣,佢好似家人咁幫我地。男朋友會感受到的,至親過身,如果只係去躹躬,真係好見外,太絕情了。
而家回想返,只少我呢個做家姐嘅唔會覺得奇怪

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊