0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb快滿月,但我情緒起伏都有點大,個心好似好多野屈住,又冇得出街,但主要係對湊bb嘅無助同無力感,屋企冇咩人幫到手,覺得前路茫茫

成日都會自己喊,老公幫唔到手反而要我出手執手尾時,我會忍唔住癲晒咁鬧佢,然後就會喊

有冇媽媽有類似情況?

複式洋房

以前我都係咁,得自己一個對住bb,又唔識湊,bb又扭計,成日都會喊,你要搵人傾下計,無等自己諗埋一邊,唔係真係好易有抑鬱,初出生嘅bb係會難湊d,過咗三個月就會好好多,初生個個bb都係咁,自己堅持到就得

子爵府

回覆樓主:

點解唔出得街?落街買野都好,唔好困喺屋企

水晶宮

renay 發表於 19-4-19 15:05
Bb快滿月,但我情緒起伏都有點大,個心好似好多野屈住,又冇得出街,但主要係對湊bb嘅無助同無力感,屋企冇 ...

我唔知咁講你覺得點,但媽媽可以的話其實都儘量日頭搵時間落街行下,曬一曬太陽,甚至買下嘢食個餐,對身心健康都好重要的。我生完第一胎都係全盤自己湊,全埋身人奶。我儘量搵機會落街行行,真係會精神好多,曬完太陽覺得 recharged 咗,就算瞓得少個人都醒返。第二胎請咗陪月,我都照落街同大B散步食tea。

加油。如果自己心情仍然差,就要搵人傾下。BB滿月返健康院時要同姑娘講。

複式洋房

加油呀~多啲同人傾下,可能人哋都未必幫到手,但吐下苦

別墅

因為日頭得我同bb,佢未滿月,又話我唔吹得風,唔知好唔好同佢出街,加上我開刀傷口未好晒,有個位未埋晒口,入面又仲痛緊,唔知用唔用得橫孭帶

而家等過幾日佢滿月,可能去99度俾佢見下,當出下街(我地住隔離街),到下星期五同bb去健康院

別墅

annalee317 發表於 19-4-19 15:59
加油呀~多啲同人傾下,可能人哋都未必幫到手,但吐下苦

有時又怕煩到人,佢地都要番工,所以想講又冇講

複式洋房

renay 發表於 19-4-19 16:32
有時又怕煩到人,佢地都要番工,所以想講又冇講

我個時有機會抽到身都會出街行下,因為長時間困係屋企對住個初生真係人都癲,落一落街轉換心情,但我試過行左冇耐反而勁掛住個B,想快D返屋企陪佢!另類既”小別勝新婚”

大宅

回覆樓主:

我第一胎既時候我都係成日喊,覺得自己無人帮到手,又覺得以後無曬自由,好慘咁,後來到左滿月翻左阿媽度住,多d人傾計,同帮手就好左好多了。今胎第二胎了,都有心情唔好既時候但每次會諗,時間好快過架,bb大個就好湊同好玩架拉,三年後又翻得幼稚園了,自己又可以舒服d了,所以你唔好諗太多負面既野,日日開心咁對住bb你會覺得其實湊b都好開心。

複式洋房

Bb快滿月,但我情緒起伏都有點大,個心好似好多野屈住,又冇得出街,但主要係對湊bb嘅無助同無力感,屋企冇 ...

我都係咁..我bb反而好少喊,但食奶方面
次次都食成二個幾鐘,三個鐘要餵一次,餵得黎又差唔多到下一餐,根本人都顛,又無乜時間訓
佢又有黃,次次餵奶都用盡方法整醒佢,又擔心退唔到黃..真係好無助..

複式洋房

我剛剛生完時都係咁,唔夠休息,成個人好灰,會喊,覺得無曬自由,好似坐監咁,個個都話過咗就會好,但又唔知幾時先會過完呢d生活
宜家阿b就快三個月,已經戒了夜奶,雖然仍然覺得無以前自由自在,但望住阿b越來越大,個人都會無咁灰,真係老套些講句,捱過就會好架啦
共勉之

複式洋房

做左媽媽真係好多野擔心,阿b 唔知咩原因成日喊,食完奶又嘔晒出黎,又驚唔夠人奶比阿b 食,bb面上生粒粒(好似話係胎毒), 總之每日過得好快,我阿b 都係就滿月,加油呀~

複式洋房

搵社工幫幫手

男爵府

renay 發表於 19-4-19 16:31
因為日頭得我同bb,佢未滿月,又話我唔吹得風,唔知好唔好同佢出街,加上我開刀傷口未好晒,有個位未埋晒口 ...

如果有傷口未埋口盡量用車仔啦,甘會好啲,如果係坐月期間要出街咪帶帽同頸巾先出

伯爵府

我都有。我B由初生到呢家3 個月,我都覺得自己好大壓力。可能我在娘家坐月啦,雖然有人幫到手,但當我自己攪吾掂,BB喊既時候,我屋企人比說話我聽,話我吾識做人阿媽之類,人地做到,點解我做吾到咁。我就會好忟,好想BB收聲,我吾想比人話

別墅

多謝大家分享經驗同鼓勵,講咗出黎,兼知道原來有好多同路人,係有人明白自己,心情開朗番d了

加上呢2日老公放假,有佢陪下,我教下佢照顧bb,再睇開d俾人幫下,例如俾99幫手煲下湯等等,感覺有點放鬆番,之後等唔落雨天氣好番d又出下街散步,希望再好d

別墅

Sweetbabymom 發表於 19-4-20 17:18
我都有。我B由初生到呢家3 個月,我都覺得自己好大壓力。可能我在娘家坐月啦,雖然有人幫到手,但當我自己 ...

識唔識做人阿媽唔係其他人講,邊個bb唔喊?咁個個阿媽都唔識做人阿媽?我朋友教我,湊住bb已好多野煩,唔好再俾其他人/物再煩上加煩,所以你都試下只理阿b,唔好再理其他人講乜,加油呀!

伯爵府

renay 發表於 19-4-20 19:54
識唔識做人阿媽唔係其他人講,邊個bb唔喊?咁個個阿媽都唔識做人阿媽?我朋友教我,湊住bb已好多野煩,唔 ...

係呀。我覺得湊B壓力吾大,可能我B吾太難湊。反而係身邊人比說話既壓力(邊個比你好、XX仲熟手過你丶等我嚟啦、點解你一抱就喊哂...)
我產後檢查見醫生,佢話其實我冇咩,只係太在乎其他人說話,佢叫我吾好太介懷人地講咩就得啦。我呢家都學習緊

別墅

Sweetbabymom 發表於 19-4-20 21:39
係呀。我覺得湊B壓力吾大,可能我B吾太難湊。反而係身邊人比說話既壓力(邊個比你好、XX仲熟手過你丶等我 ...

人地講嘅野唔聽得幾多,佢地局外人講乜都得,唔駛負責任

我反而係唔信人,覺得個個都幫唔到手,又怕會騷擾我同bb,所以生完就謝絕探訪,尤其我99嗰邊,所以搞到乜都係自己,好辛苦

民房

落街行下個人心情真係會好好多 去百佳惠康行下 買下自已想食既野 或者放鬆下食個m記 真係心情好差你落公園喊都好過屈係屋企喊 出街感受下世界 風 太陽 人聲

首頁

尾頁

跳至