自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

大力大力 發表於 19-4-19 20:57

如果你咁諗,你老公同你父母也要保持距離吧?

你好叻,我都自問道行未夠

大宅

Winnie~meow 發表於 19-4-19 22:06
係吖!每一個人睇法、忍耐力都唔同。
我冇要老公「應酬」我父母,始終人夾人,可能男人通常無咁有所謂,佢 ...

我都同意,我都無叫老公應酬我父母,好多家庭活動佢唔中意去都可以唔去。 所以我原則上都希望唔洗應酬6299. 大家簡單d囉,又fair enough.

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

耐不耐係無所謂,唔好成日,真的會心理不平衡。

之前平日係阿媽度住,因為婆婆幫手揍孫,因為未買樓,星期六日帶埋阿囝同c6 99一齊住,c6懶孝順出街成日叫埋99一齊,99又好唔通氣又一齊,要知我們一家三口時間只是得個兩日,基本上又不出街大家又係同一間屋,出街又一齊,講句說話又唔方便,真的人都顛,最後頂唔順,星期六日都唔返去,c6要見我地一係出街一係上婆婆度,那又都佢不自在,抵c。

珍珠宮

大力大力 發表於 19-4-19 18:43
X 2

將心比己,以後自已老人,如果仔娶到個好老婆,便三生有幸~

我媽咪都係抱尼個心態,但求個仔娶到個好老婆(同個仔自己顧好一頭家),已經好感恩!

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

jack5163 發表於 19-4-19 23:29
你好叻,上次62 夾野比我老公食,老公唔食,62 叫佢夾比我,我話有啦唔要,都要迫我要,結果我沉唔住起, ...

夾d正野就要姐,99夾舊雞胸比我,這些好意點領情?

大宅

pinkybee 發表於 19-4-19 23:51
夾d正野就要姐,99夾舊雞胸比我,這些好意點領情?

我下次會乖d, 接左舊野之後唔食擺係碗算。

子爵府

cecelc 發表於 19-4-19 18:25
情境係:
62不在世上了
c6得返99

會,99一個老人家好孤單!

別墅

睇完大家講嘅野,真係唔敢生仔
因唔想受新抱氣,個仔由孝順變左唔孝順
將心比己啫,如果自己有仔
第時為個女人唔理自己,咁又點呢

子爵府

情境係:
62不在世上了
c6得返99

要睇奶奶為人點,佢通氣嘅,根本唔會次次跟!唔通氣,麻煩嘅又真係一次多嫌多!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

情境係:
62不在世上了
c6得返99

結婚己經係一個family,平時都會有二人世界既時間,如果奶奶得自己一個,去街、去旅行帶埋佢,我又唔係好介意,當倍下老人家傾下計,佢冇咁悶都好既。
但盡可能就唔會一齊住,我同老公二人世界唔想被侵佔。而且我好需要私人空間,多個人同住我會好唔舒服。

伯爵府

醒目開學勳章

次次最好唔好,但係間唔中冇乜所謂

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

如果係我99,唔得,因為佢會呷醋唔抵得老公對我好,既然係咁,少接觸為妙。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大水喉放水先

子爵府

cat_hellobb 發表於 19-4-19 23:55
會,99一個老人家好孤單!

我真頭係人版...

C6 放假 去邊都會預99 早午晚3 餐

好在平時放工 ..c6 會接埋我..所以我地平日就2 人世界

不過唔會反對..其實99 自己一個返到屋企.. 其實都悶 ,無人陪

子爵府

moneypower 發表於 19-4-19 23:59

其實驚架... 我直頭覺得宜家d 新抱 個個都視99 為仇人.....

生左都無計

仔又話要比錢,買樓結婚

子爵府

tommyxsarah 發表於 19-4-20 00:22
我真頭係人版...

C6 放假 去邊都會預99 早午晚3 餐

如果99好會當佢自己媽看待、相對,你對我好,我對你更好,現實又有好多難顶99,人夾人!

公爵府

回覆樓主:

no

男爵府

回覆樓主:

成日一齊,我頂唔順囉

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

moneypower 發表於 19-4-19 23:59

唔關事的,互相尊重,要有距離美,做人要通氣,有d嘢一隻手掌拍唔響。返工處理咁多人事都夠累,回到屋企仲要處理奶奶的關係,講真個個都想關係好,老公又開心,d細路又多長輩錫

錢銀都事小,講到結婚時都知男家咩景la, 大部分會公一份婆一份的香港女仔都reasonable 的,唔通男家住公屋仲想你主動俾首期咩

最緊要長老要接受d後生結得婚係大個仔,大個女,空巢期要找d世藝,d 細路要你幫手自然會出聲。同埋世事好多無一定對與錯,後生的決定,唔影響到你真係唔好出聲指指點點

長老通氣唔通心抱會故意找你麻煩咩

侯爵府

好媽媽勳章

我奶奶唔算好難頂,唔係次次就OK啦~

首頁
34567...8

尾頁

跳至