婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

siutongg 發表於 19-4-21 11:06
Bb出世第二日,呀奶奶已經話bb似晒佢屋企嘅所有人,我坐埋一邊好似外人咁,唔講都唔知個仔係我生架
...

真係講到個bb 係佢地生咁,永遠都唔會似媽媽

伯爵府

2024年龍年勳章

我奶奶一開始都甘講,我跟手話係啊,真係好似,
好壞都似足,自此少左話阿B淨係似阿爸~

男爵府

陪月勳章

其實小朋友似邊個又有乜所謂, 都係父母生, 我62係自豪我大女bb時不類身型同樣都98%似佢個仔, 仲話貼個郵票都唔會寄錯地方

但小朋友大個左, 高左, 個人會拉長左, 大女依家冇咁似爸爸, 佢當住佢o的街坊o係我女面前講依家唔似囉, 塊面拉到長晒 (點解面長就唔好睇? 女仔黎架, 要肥到好似爸爸咁咩!!!!), 我女聽到o個下有少少唔開心, 跟手我話, 咁咪幾好囉, 細時似爸爸, 大時似返媽媽, 幾靚女呀

長老講既說話其實都好"銀"耳, 其實佢地應該係冇惡意, 但我地聽落時個心未必受

複式洋房

hoiching0516 發表於 19-4-24 12:01
其實小朋友似邊個又有乜所謂, 都係父母生, 我62係自豪我大女bb時不類身型同樣都98%似佢個仔, 仲話貼個郵票 ...

d 長老真係有時講嘢唔經大腦,亦唔會理人感受,可能佢覺得講笑咁講,但都唔使狂loop,62 話我女隻腳黑蚊蚊,第時大個肯定做咕喱,雖然我女得幾個月大唔識聽,但我就同我女講,阿爺都傻傻地架,隻腳黑蚊蚊就做咕喱,咁非洲d 黑人應該全部都係咕喱

男爵府

美之選468 發表於 19-4-20 18:45
一律回答"似管理員叔叔"

唔好意思,笑咗

複式洋房

聽聽下就會麻木,男家親戚睇到既天外天,我地係唔會睇到,試過有一個親戚比較凡人,話小朋友似媽咪,佢馬上比人圍插話佢唔識睇就咪亂講。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

聽過就算,唔使上心

男爵府

回覆 做個靚太 的帖子

係呀, 個個都話個仔似我, 奶奶話唔似

別墅

男家果邊總係話bb似佢地果邊既親戚,我覺得可能佢地熟果邊親戚,唔熟女家既,所以見慣咗就覺得似佢地既邊個邊個. 而且佢地要搵話題,好自然個話題就去咗啲bb同小朋友身上.
到bb大個啲就會審你揀咗學校未,揀邊區果啲

民房

suki2500 發表於 19-4-20 10:53
因為你個囡得意囉,阿b好既野永遠唔會係阿媽遺傳,衰既野就似足阿媽。聽聽下你會慣,唔好上心
...

絕對認同 自己永遠係外人 咩衰野都關自己同外家事 99最鐘意講 我地d人從來無呢樣個樣

複式洋房

屎莉亞萊爾 發表於 19-4-20 02:17
唔明點解d親戚成日見到我女都唔會話似我,你話似我老公都無乜嘢,一係話似我老公個阿叔個女,唔係就話似邊 ...

我奶奶成日讚我個仔好靚仔,唔知似邊個
我話似我囉~ (唔似佢個仔就唔可以似我架咩=_=)

複式洋房

小布丁媽 發表於 19-5-2 16:10
我奶奶成日讚我個仔好靚仔,唔知似邊個
我話似我囉~ (唔似佢個仔就唔可以似我架咩=_=)
...

即係你99都覺得個孫唔似自己個仔,佢都好老實下喎,或者可能佢想講似佢

複式洋房

屎莉亞萊爾 發表於 19-5-6 03:55
即係你99都覺得個孫唔似自己個仔,佢都好老實下喎,或者可能佢想講似佢
...

可能佢想引導我講似佢 咁似我既可能性係最大架麻~

大宅

suki2500 發表於 19-4-20 10:53
因為你個囡得意囉,阿b好既野永遠唔會係阿媽遺傳,衰既野就似足阿媽。聽聽下你會慣,唔好上心
...

對對!我也習慣了
小朋友似爺爺,叔叔,姑姐,姑媽
永遠都唔似阿媽阿爸

別墅

屎莉亞萊爾 發表於 19-4-20 02:17
唔明點解d親戚成日見到我女都唔會話似我,你話似我老公都無乜嘢,一係話似我老公個阿叔個女,唔係就話似邊 ...

同我一樣啦,成日話bb頭髮多似姑姐,佢啊媽我頭髮夠海量啦,bb惹蚊又話似啊叔,仲有好多,但冇一次講邊樣似啊媽,食蕉啦,聽到呢啲就好燥

首頁

尾頁

跳至