想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪是但揾屋企樓下普通科診所已經可以驗尿同出懷孕證明?定係要有婦科的診所?
使唔使帶晨尿?
睇報告使唔使再俾錢?
如果要求抽血驗hcg大約幾錢?咩情況需要驗hcg?
好多問題,多謝各位

男爵府

chichi730 發表於 19-4-20 16:50
係咪是但揾屋企樓下普通科診所已經可以驗尿同出懷孕證明?定係要有婦科的診所?
使唔使帶晨尿?
睇報告使唔使 ...

普通科驗尿證明有左就會出信, 拎信就可以去政府排期, 不過建議綠d有50%深你先去, 太淺有d醫生真係會唔肯開
最安全一定係晨v去一定夠濃, 如果唔得, 最好都忍下唔好飲咁多水先去
驗血要搵婦產科/化驗所做, 婦產科有d醫生都晾水, 明知照唔到都會幫你照陰超, 唔可以話好無用但太早期真係照唔到野
早期睇唔到野一般會抽血驗黎睇翻倍, 但有d婦產科醫生都要照到閃閃先肯開證明

大宅

回覆 cavy0511 的帖子

咁我如果想知陀得穩唔穩,怕小產,可以叫佢抽血驗hcg/孕酮?以防指數唔夠,佢可以俾藥我減低小產風險?

男爵府

chichi730 發表於 19-4-20 21:55

咁我如果想知陀得穩唔穩,怕小產,可以叫佢抽血驗hcg/孕酮?以防指數唔夠,佢可以俾 ...

其實BB早期發展全靠BB 自己,佢係有問題發展唔到的話食咩藥,點保胎都唔無用

如果真係有藥食嘅話,咁就唔會仲有~15%嘅人流產啦

一般醫生開安胎藥都只係補充黃體素,但只有好少部份嘅人係真係唔夠黃體而作小產,對好大部份嚟講只係安慰劑,叫做食咗安心啲

放鬆啲,當初我流啡,醫生都話你係做唔到啲咩令佢小產,亦做唔到啲咩令佢唔小產嘅

就算hcg而家升得好,都唔見得一定陀得穩,有人8w, 10w, 12w前都仲係有機會胎停,所以真係唔好擔心太多.....孕期流流長,有排擔心

男爵府

chichi730 發表於 19-4-20 21:55

咁我如果想知陀得穩唔穩,怕小產,可以叫佢抽血驗hcg/孕酮?以防指數唔夠,佢可以俾 ...

其實我之前都同你講左, 安胎藥影響唔到hcg 指數, 唔能夠令到個胎發育得好d同埋翻倍靚d, 只係黃體素可以幫你穩定d, 改善出血流啡既情況, 唔可以話係可以減低小產風險
因為個胎如果係唔得就真係無野可以幫到

大宅

首頁

尾頁

跳至