自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我哋成日教家長,小朋友八達通一定要跟小朋友身。有咩事佢都叫有個錢返到屋企。原來咁多家長係寧願俾小朋友手機跟身,而唔俾八達通。

大宅

Amy47 發表於 19-4-20 19:02
防止意外發生係要教小朋友如何防止,唔係禁止用一啲野,掛頸八達通用咗十幾廿年仲可以存在,已証明件貨本身 ...

我都同意~

伯爵府

1314625 發表於 19-4-20 17:10
但唔掛頸,就唔知有幾多張咭比佢跌

用八達通錶

男爵府

同埋證明自己小朋友有俾錢,一陣無位,目光就會放向你小朋友,覺得佢無俾錢,要坐大脾

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我咁覺得 …… 如果小l朋友有得5-6歳,係咪要教佢安全意識,有潛在危險嘅多不勝數,全部收埋唔俾佢掂,就係好?

大宅

我囡用左甘多年掛頸八達通從來都無甘樣玩過,就算啲侄仔兩三歲都未試過,好明顯系家教問題
而家一上小一返學要用智能卡拍卡都系用頸繩,唔會覺得真系甘危險

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

掛頸防止掉失、小朋友細既家長唯有小心d睇住!

瑪瑙宮

panda361 發表於 19-4-20 17:03
其實係超級危險,車門夾住條繩,就玩完。

唔係佢地鍾意,係佢地父母的意思

用戶要求終止服務

如果我預算果日要乘好多次交通工具, 我都會戴住係頸.

我過幾年半百了...

方便嘛 !

禁止訪問

侯爵府

prettygirl1205 發表於 19-4-20 18:46
我用八達通手錶

x2

珍珠宮

2018復活節勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-20 17:24
上車係方便,不過上到車應該要收起。 唔好話比車門夾住,有時啲小朋友喺度拉拉扯扯我都好驚
...

同意

子爵府

用完我會叫佢比我袋返住 無念危唔危險
只係怕跌左

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Amy47 發表於 19-4-20 19:02
防止意外發生係要教小朋友如何防止,唔係禁止用一啲野,掛頸八達通用咗十幾廿年仲可以存在,已証明件貨本身 ...

agree,乜都甘驚,小朋友又吾係長期掛住,用時上車嘟,我從冇擔心過。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

yingg92 發表於 19-4-21 12:19
用完我會叫佢比我袋返住 無念危唔危險
只係怕跌左

me too 從冇谂過危險

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

charity1017 發表於 19-4-21 11:25
我囡用左甘多年掛頸八達通從來都無甘樣玩過,就算啲侄仔兩三歲都未試過,好明顯系家教問題:ig ...

就係囉,關個八達通咩事?而係要教有咩玩得,有咩唔玩得危險,係家教問題!返小學日日都要掛住學生智能証係頸,唔通因為危險唔比佢返學咩……

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

Amy1974 發表於 19-4-20 18:59
回覆 panda361 的帖子

同意, 咁耐以嚟都冇小朋友因掛頸而有意外既新聞, 唔使講到掛八達通喺頸好嚴重好危險咁, 如果要俾車門夾住, 校呔, 頸巾都會

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

toffeechoco 發表於 19-4-21 13:02
同意, 咁耐以嚟都冇小朋友因掛頸而有意外既新聞, 唔使講到掛八達通喺頸好嚴重好危險咁, 如果要俾車門夾住, ...

無錯,以佢講法,小朋友唔應該長頭髮,唔應該戴頸巾,唔應該搭扶手電梯怕夾腳趾,唔應該著有鞋帶既鞋……其實講到尾,係家長點看管孩子最緊要 !

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://www.muji.com.hk/zh/product/4549337494305

就算八達通官方兒童版,都有類似設計。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Amy1974 發表於 19-4-20 18:59
回覆 panda361 的帖子

totally agree

首頁

尾頁

跳至