親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

嬉水媽媽 發表於 19-4-25 05:04
之後,我們到達火車站,又來一趟漫長的等待。我們16:00到達火車站,17:00才可以入閘,最後望著原定乘坐18: ...

原本訂的班次走了, eurostar 可以比你上其後的班次?
你建議預早多少時間都火車站呢?

thx!

大宅

yuhuikit 發表於 19-5-12 00:08
原本訂的班次走了, eurostar 可以比你上其後的班次?
你建議預早多少時間都火車站呢?

我們是準時並提早到達火車站入閘處的(五點開閘,其實我們四點已在等入閘),而且其實似是Eurostar(黑鑊)/法國海關的問題,我們只能上其後的班次。

官方話一小時,即六點火車,五點到達入閘。

海關正常做野,唔嘆慢板無理由會咁,又或者有足夠人手(人地唔肯開工無法),可惜人地要加人工唔想撈咁多住,咁就一堆人響度等,響度遲。

話說仲有少少火,哈哈哈。

之前的新聞,我是復活節左右時間去的。

https://www.cna.com.tw/news/aopl/201903180160.aspx

大宅

嬉水媽媽 發表於 19-5-8 13:10
最終回:倫敦巴黎感想

長輩說:「孩子這麼小,已可以去英法遊覽,感受不同的東西,大開眼界,實在太幸福 ...

精彩,有心的分享,謝謝。
歐洲真是有太多太多景物事情值得不同時間及年紀去親身感受。

大宅

回覆 嬉水媽媽 的帖子

聽到有些驚........法國亂咁黎

男爵府

yuhuikit 發表於 19-5-14 22:35
回覆 嬉水媽媽 的帖子

歐洲罷工好常見,只係睇你好唔好彩預到,我上次去london果幾日啱啱地鐵罷工,走去問counter d 人點坐巴士,佢地態度差到完全唔彩我,咁又係,人地罷緊工嘛,又點會理我!

珍珠宮

嬉水媽媽 發表於 19-5-8 13:13
我不知道小朋友會學到什麼東西,他們應從旅遊或大人言談間,學會簡單基本時差旅遊歷史地理文化知識,但更 ...

其實不用想太多,一家人享受一個親子假期,四處看看不同,已經很難得

大宅

Yeahp 發表於 19-5-14 18:53
精彩,有心的分享,謝謝。
歐洲真是有太多太多景物事情值得不同時間及年紀去親身感受。
...

謝謝支持^^

大宅

yuhuikit 發表於 19-5-14 22:35
回覆 嬉水媽媽 的帖子

當認識唔同文化習慣

佢地可能有原因,雖然我還未真正了解和認識。

大宅

ctsang 發表於 19-5-15 03:32
歐洲罷工好常見,只係睇你好唔好彩預到,我上次去london果幾日啱啱地鐵罷工,走去問counter d 人點坐巴士 ...

或者睇下遇到什麼人,旅行就是這樣.

只是無聊分享.....

話說阿仔飲水太多,要揾洗手間,地鐵counter 唔睬人,口黑面黑話地鐵無洗手間。我地問佢最近係咪要去某個某個站出閘先有,佢求其回應話係,但那裡有段距離。算吧,快些上地鐵去啦。

點知我地搭錯車,搭咗兩個站先知錯,去咗一個有得轉綫的大車站。見到有路過的staff,我地本住無就無法,但都要試下,挖爛塊面的心態又問。個staff 超好人,立即教我地點行,去揾一個俾公眾用的站內洗手間,類似東鐵綫站內的洗手間。

俾阿仔教訓係以後去旅行時有洗手間,有得去就好去,無得去都去下,哈哈哈。

大宅

youhello507 發表於 19-5-15 08:46
其實不用想太多,一家人享受一個親子假期,四處看看不同,已經很難得
...

其實,有點不好意思,為一年內飛N次,淘光旅遊基金揾個借口,哈哈哈。

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嬉水媽媽 發表於 19-5-2 19:07
第七天 —- 英國皇家舞蹈學院、英國皇家音樂學院、大英圖書館

決定來英國之後,大路景點當然要去,忽發奇 ...
想問問, 英國皇家舞蹈學院、英國皇家音樂學院、需要預約的嗎?

男爵府

嬉水媽媽 發表於 19-5-15 09:04
或者睇下遇到什麼人,旅行就是這樣.

只是無聊分享.....

同意,真係睇下好唔好彩預到咩人咩事,天氣都好影响對一個地方嘅觀感,可能我同london唔夾,去一次就預正罷工天氣唔好落足咁多日雨,問路無人理,係hostel比人偷野,夜晚出街比黑鬼跟 去朋友屋企食飯,原來佢住公屋(我估) 超恐怖,香港公屋好好多,真係咩心情都無,不過諗深一層,係我咁啱唔好彩,唔代表呢個地方唔好玩,希望下次再去有機會認識多D呢個地方,希望預到好人好事

大宅

oktammy 發表於 19-5-15 10:28
想問問, 英國皇家舞蹈學院、英國皇家音樂學院、需要預約的嗎?

若參觀英國皇家舞蹈學院,要先預約,會有導賞員帶領參觀介紹,詳情可到他們網址看看。

我們只去英國皇家音樂學院的博物館參觀,那裡不需要預約。

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嬉水媽媽 發表於 19-5-16 16:21
若參觀英國皇家舞蹈學院,要先預約,會有導賞員帶領參觀介紹,詳情可到他們網址看看。

我們只去英國皇家 ...

好呀,唔該晒。

大宅

ctsang 發表於 19-5-15 16:08
同意,真係睇下好唔好彩預到咩人咩事,天氣都好影响對一個地方嘅觀感,可能我同london唔夾,去一次就預正 ...

我地去的都係遊客區,這一面完全看不到。有時這些經歷雖然未必咁好,但可以更了解一個地方。謝謝分享 ^^

大宅

oktammy 發表於 19-5-16 16:35
好呀,唔該晒。

不客氣^^

首頁

尾頁

跳至