自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

amylau1992 發表於 19-4-21 17:04
佢天台有做個左個鐵頂姐住,但就無整天台屋果d

鐵頂都係潛建架喎

子爵府

華妹妹 發表於 19-4-21 16:41
村屋係咁個播,有狗吠係常識黎,d鄰居都傻傻地,想冇狗吠聲就搬去唔比養狗既屋苑。
我都住村屋,日日夜夜 ...

係啦,住村屋真係要預左有狗吠
香港地養狗真係好大壓力

但樓主正視問題都抵讚,加油

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

amylau1992 發表於 19-4-21 18:31
我果邊唔多人養狗,一吠就知,所以都無得賴,唯有教下佢地....

加油 希望快快解決問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

開不了口 發表於 19-4-21 13:44
鐵頂都係潛建架喎

如果只做半頂,而係2012年前有入紙申報,係暫時唔犯法呀。

珊瑚宮

畀面勳章

PandaRabbitttt 發表於 19-4-21 21:54
香港地養狗真係好大壓力

無錯,住村屋其中一個好處就係養寵物,但如果嗰條村本身唔多人養狗的話,真係唔 expect 狗吠聲此起彼落。又或者長期有狗吠聲。不過我都讚賞樓主會正視問題而唔係覺得老馮。

男爵府

虎到金來勳章

村屋係咁個播,有狗吠係常識黎,d鄰居都傻傻地,想冇狗吠聲就搬去唔比養狗既屋苑。

完全同意,我都係住村屋而且冇養狗
我地預左成日有狗吠而且仲有時半夜吠添……
習慣左都冇野

禁止訪問

男爵府

PandaRabbitttt 發表於 19-4-21 21:54
香港地養狗真係好大壓力
totally agree !!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

amylau1992 發表於 19-4-21 15:29
住村屋的苦惱

為左d狗唸住住村屋地方大d,所以搬左入村屋
我都覺得

子爵府

好媽媽勳章

住村屋的苦惱

你d鄰居咁奇怪住村屋有養狗有狗吠聲好正常喎,我地呢度晚晩吠到開party咁,因為一隻吠就全部都嚟料一齊吠,我地聽慣左已經嘈唔醒

琥珀宮

住村屋的苦惱

其實真係要train下,朋友隻狗好勁,村外人先吠,其他成日見嘅認得晒,唔會吠

侯爵府

回覆樓主:

講我自己住村屋習慣狗吠,養狗習慣狗吠聲,包括我初生bb隔離屋一隻吠周圍嘅狗大合奏,bb都照訓。
有時朋友嚟屋企話鄰居啲狗好嘈,我先知有狗吠聲,習慣到聽唔到。
公道一句唔養狗係會覺得騷擾

男爵府

我樓上都養幾隻大狗!我初初搬嚟時幾隻狗狗係好乖!唔係成日吠!只係玩得太開心同夜晚要去廁所先會吠!
前年開始樓上生第二胎, 幾隻狗狗就一反常態,主人一岀門,只有工人姐姐係屋企, 無論任何人經過樓下幾隻狗狗就狂吠狂跳!最高記錄係對面bbq燒幾耐就吠足幾耐!但主人一返就停!(我估狗狗有情緒病)

最慘搞到我幾隻貓日日都俾嚇親,一樣搞到情緒病!
上個月頭將啲狗狗搬去朋友到湊,上星期返嚟, 已經無再狂吠狂跳!

(注:所有動物情緒病唔可以忽視
我啲貓之前係我一岀門就狂叫, 一聽到狗狗行過大門就怕到嘔, 賴尿賴屎, 咬到全甩毛!)

子爵府

Lukeung 發表於 19-4-26 03:55
我樓上都養幾隻大狗!我初初搬嚟時幾隻狗狗係好乖!唔係成日吠!只係玩得太開心同夜晚要去廁所先會吠!
前 ...

我正想講,我住樓嘅,我隔離屋隻細狗,又係有分離焦慮症,屋企無人就吠度唔停,試過他們一家去旅行,由朝到晚都吠,我感受牠是哭緊,陰公
我們行過門口,當然會吠,晚上我們上廁所開燈(廁所窗對住),牠都會神經緊張吠咖,我們已經習慣深夜唔開燈摸黑上廁所
我家嘅猫猫,兩隻都聽到狗狗吠得太緊要時,會咪埋 。這情況十年有多啦,大猫太老已經走咗(走嘅時候18歲),得返老二佢牠一個(而家19歲),仲驚多d囉
我們養開寵物,都會明白嘅,猫猫狗狗都有情緒嘅問題,要正視。

禁止訪問

男爵府

吉蒂0603 發表於 19-4-26 05:24
我正想講,我住樓嘅,我隔離屋隻細狗,又係有分離焦慮症,屋企無人就吠度唔停,試過他們一家去旅行,由朝 ...

係, 我樓上都鐵口話佢d 狗狗無事,唔會吠!講咗年幾,錄埋音都唔信!
係有幾次狗狗狂撞鐵門又爪鐵門!我錄俾佢聽先知識怕!
我個時勁怕狗狗受傷, 因為聽到幾隻狗狗又打交(工人姐姐係房扮聽唔到)

注:我住村屋,周圍街坊都養狗!我以前都養過幾隻狗(十二年)貓都養緊第十二年,
貓狗有無情緒問題,其實好易睇得到!只要有心就睇得

珍珠宮

邊個話住村屋一定有狗吠聲,係常識。我住果處,業主聯合規定唔俾養狗,因為佢地都怕狗吠嘈吵,佢哋自己都唔養。有租客偷偷養,就係吠,嘈倒其他人,俾人投訴發現,業主要佢攞走牠(租約寫明唔准養狗)。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要讚樓主肯正面諗解決問題既方法,唔赖皮,要畀like﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

olkan 發表於 19-4-26 09:17

邊個話住村屋一定有狗吠聲,係常識。我住果處,業主聯合規定 ...

真係第一次聽,有唔比養狗既村屋。
可否透露下係邊個村

珍珠宮

華妹妹 發表於 19-4-26 12:54
真係第一次聽,有唔比養狗既村屋。
可否透露下係邊個村

邊個村就唔方便講,可能因為啲屋係業主住地下,租樓上俾人,屋又密,一狗吠就真係好應聲。以前都曾有人養過,但不少業主成日俾街坊投訴自己租客狗嘈,久而久之都費事俾人煩,所以唔俾養。

首頁

尾頁

跳至