夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Del

男爵府

回覆樓主:

Del

子爵府

gunpowder 發表於 19-4-22 16:49
大家好,我之前未結婚時都開po講過因為男友(依家老公)成日打機冇交流而唔想結婚,結果到最後都係結左,結 ...

依家10個有9個男人都愛打機,唔打機果d男人總有會其他嗜好,釣魚,飲酒果d,唯有自己睇開d

男爵府

善宜 發表於 19-4-22 16:56
依家10個有9個男人都愛打機,唔打機果d男人總有會其他嗜好,釣魚,飲酒果d,唯有自己睇開d
...

其實自從果次佢喊出黎之後
我已經唔敢再講佢打機
其實如果每日都有十幾分鐘「到心既交流」既話我諗我冇咁介意
正如我講之前關係好既果一排
佢真係會趁我洗碗果陣入黎傾下計
又或者每晚一齊上床訓覺果陣都會循例攬下錫下

伯爵府

回覆樓主:

你係有少少逼得太緊,俾啲空間佢啦,你都話佢係好爸爸,到你细b出世你會更忙,就會冇太多時間理佢,到時你應該會睇更開

瑪瑙宮

無乜男人唔打機, 我仔同佢女朋友成日一齊打機, 淨係講 game 都好多野傾. 我覺得有共同興趣都好.

你之前唔結都結左, 生埋養好个身子先算喇, 起碼佢都好爸爸照顧小朋友.

同埋有咩就講, 唔好成日喊苦喊忽, 煩上加煩.

男爵府

gunpowder 發表於 19-4-22 16:50
我有次忍唔住發脾氣話佢,佢就喊住話覺得好恐怖(應該指我唔比空間佢),我話我明佢壓力好大,但打機唔係發 ...

你有無問清楚佢話既好恐怖係咩意思?

如果係你唔俾佢打機,唔會恐怖到喊住講咁嚴重下嘛?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我有次忍唔住發脾氣話佢,佢就喊住話覺得好恐怖(應該指我唔比空間佢),我話我明佢壓力好大,但打機唔係發 ...
服左你,仲二個小朋友

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-4-22 17:29
無乜男人唔打機, 我仔同佢女朋友成日一齊打機, 淨係講 game 都好多野傾. 我覺得有共同興趣都好.

你之前 ...

問題係我對打機冇興趣
我有同過佢玩,但佢嫌果d game唔好玩
(佢鐘意打monster hunter果種)
拍拖果陣佢完全冇表現過咁沉迷打機
直到同居先知,但果陣已經有左第一胎

同埋你應該誤會左...
喊果個唔係我,係我老公

男爵府

shannon_fky4186 發表於 19-4-22 17:32
你有無問清楚佢話既好恐怖係咩意思?

如果係你唔俾佢打機,唔會恐怖到喊住講咁嚴重下嘛?

大家冷靜左佢有講番
佢覺得佢做晒所有家務先打機
唔明我點解仲要管住
但係我角度就覺得佢放假都7點起身打機
一係就夜晚12點打到2點
雖然唔係直接比我見到佢打機
但因為佢用左d應該休息既時間去打機
變相佢都冇精神去同bb玩
或者甚至冇乜集中力聽我講野
同得個殻冇分別

侯爵府

gunpowder 發表於 19-4-22 18:03
大家冷靜左佢有講番
唔明我點解仲要管住

你地大家會唔會set個時間表俾大家?

男爵府

大家冷靜左佢有講番
唔明我點解仲要管住

咁你想佢點做?

男爵府

大家冷靜左佢有講番
唔明我點解仲要管住

對於佢打機可能係抒壓的方式之一~既然佢做晒嘢~咪畀佢打下囉~你冇興趣打機~你可以喺佢附近做你喜歡的事啫~咁都係一種交流方式

大宅

大家冷靜左佢有講番
唔明我點解仲要管住

其實交流唔一定要口上面有傾有講,他打緊機,你過去痴住他欖住他一樣係交流嚟!
老公自己都需要有自己嘅空間,他唔瞓覺打機同早起身打機呢d他自己覺得ok又唔會阻到你其實無太大問題!男人都有男人自己嘅世界!你多d企係佢角度唸下了解下,將心比己!
如果你乜都要理乜都要管,男人會好反感!
要個老公每天笑面對你,你必須給于他適當嘅自由!

男爵府

pollyly 發表於 19-4-22 18:13

你地大家會唔會set個時間表俾大家?

之前有傾過,但我唔知點set好
佢話打機有時會有限時活動
咁我話一係每次打兩個鐘
佢又話兩個鐘打唔到d乜
打三、四個鐘先夠...

男爵府

shannon_fky4186 發表於 19-4-22 18:20
咁你想佢點做?

其實我只係想佢關心我多d
佢有時揹bb出街我都會知佢辛苦主動幫佢按摩下膊頭
但當我陀b講出口話腰痛果陣,佢真係無動於衷冇反應,連安慰說話都唔講
我同佢講我幾時做nifty
佢可以過左成個星期之後問番我幾時做
根本大家冇交流到可以全日都冇野講
即使我同佢講野佢都冇聽入心
果種被忽略既感受真係好難受

複式洋房

回覆樓主:

我有啲明你老公嘅感受,結婚有小朋友嘅壓力已經好大,返工又唔係開心,返到屋企唯一享受嘅時間係打機,連呢個空間都被壓制,咁嘅生活真係好恐佈。。。

況且佢唔係咩都唔理唔做,有幫手已經好好,我覺得結左婚都唔可以剝奪對方想過嘅生活方式,除非佢真係好影響到你嘅生活。。。

女人天性照顧家庭,可以為小朋友而放棄某啲興趣,但唔好Expect 所有人都做到...

珍珠宮

回覆樓主:

其實你會唔會係因為大住肚,想法會比較負面,同埋比較敏感?
你老公有無同你地一齊去下街,family day?
你想傾偈,不如一齊湊仔囉~即係佢洗奶樽,你就1抹乾,佢換片沖涼,你幫手遞濕巾毛巾,順便傾下偈囉~
如果佢有幫手湊仔,搞掂晒自己野,想投入打機,都可以理解呀~
我自己都會,一搞掂小朋友就想盡情睇下電話,做下私人野,我老公都會,盡情打機,用自己嗜好去減壓~
番工、湊B,已經用左好多時間,連私人空間都無,我會好抑鬱~

男爵府

gunpowder 發表於 19-4-22 19:13
其實我只係想佢關心我多d
佢有時揹bb出街我都會知佢辛苦主動幫佢按摩下膊頭
但當我陀b講出口話腰痛果陣, ...

男人對身邊野係無咁上心,如果你將呢D事事事都記住在心中,咁你會好唔開心。

老實講,你老公算唔錯,肯做家務同錫BB,只係唔識關心你。好現實,呢個世界相信有8成以上既男人都係好專注於打機或佢其他興趣,除非你咁好野,揾到個男人既興趣竟然係自己老婆(唔係無,的確有)。

你所以,當你意圖限制你老公打機既時間,唔好話你老公,我呢個網友都好詫異!

你想佢打少D機,但你要知道,佢打少D機,唔代表佢會用D時間去關心你或花在家庭上。

男爵府

最後,唔好介意,你老公話打機可以減壓,你同佢講打機唔係減壓既唯一途徑,話老公可以同你傾計減壓;去到呢個位,如果我係你老公,我會覺得失望,你原來唔明白,同你傾計唔係一個減壓方式。

男人有壓力,鍾意自己揾個窿靜下,對你老公黎講,打機就係呢個窿;女人舒解壓力既方法才是傾訴。

所以,嘗試唔好將自己既看法加諸於你老公身上;亦要明白:一個人會改變,只有在他認為自己有需要改變時才會發生。

首頁
12345...6

尾頁

跳至