少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個女9歲,150cm高,120磅,由bb開始已經係肥妹一名,大個咗好難減,兩個大人又係肥底,搞到佢都有d遺傳……
依家每晚半碗飯,多菜少肉,一星期兩日大運動量,甜嘢佢已經唔多食,但都唔係太減到……

別墅

回覆樓主:

9歲都有150cm(emoji)(emoji)
幸福其實好簡單

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

bebeching 發表於 19-4-23 02:11
個女9歲,150cm高,120磅,由bb開始已經係肥妹一名,大個咗好難減,兩個大人又係肥底,搞到佢都有d遺傳…… ...

戒汽水飲料和甜點,試下每天晚上吃飯後去散步,會有幫助。

子爵府

減澱粉質。。。現時d學校,都無乜空間時間比學生活動。。。真係要自己想辦法

大宅

8歲肥仔,133cm,108lb,曾經食晚餐前食-碗菜先食飯,一個星期,見到有瘦2-3磅,但係因為工人姐姐陪食 但工人姐姐又迫唔到佢食菜 因為佢本身都唔鍾意食,結果冇繼續減

大宅

lindia 發表於 19-5-12 14:16
減澱粉質。。。現時d學校,都無乜空間時間比學生活動。。。真係要自己想辦法
...

無錯,一,二年級體育課都有兩節,依家三年級變得一節,排隊落操場, 熱身得黎都差唔多落堂

大宅

mcb2 發表於 19-5-13 00:14
8歲肥仔,133cm,108lb,曾經食晚餐前食-碗菜先食飯,一個星期,見到有瘦2-3磅,但係因為工人姐姐陪食 但工 ...

烚菜嗎?

大宅

回覆 bebeching 的帖子

食炒都得,烚當然最好

Hello bebeching, 正餐媽媽會煮D咩比囡囡食呢? 囡囡有食零食/下午茶既習慣嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

公爵府

回覆樓主:

我細女都岩岩9歲有141cm, 41kg
而家見緊營養師。睇下可唔可以keep住佢的體重。
其實佢已經少食零食,但佢岩食就食兩碗飯。而家cut佢飯

大宅

mandysio 發表於 19-6-22 09:39
我細女都岩岩9歲有141cm, 41kg
而家見緊營養師。睇下可唔可以keep住佢的體重。
其實佢已經少食零食,但佢岩 ...

飯唔好cut,此終白飯係可以令到佢有能量,以下係我個人意見,大家交流下 你可以改食三色飯,我依家都係咁,只俾佢食半碗飯,食飯前俾碗湯或菜佢食咗先,咁可以令佢飽d咁之後嘅飯菜就會食少d
同埋我會夾好唒佢只可以食嘅 餸菜份量,食唒就無㗎啦

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-5-30 14:39

Hello bebeching, 正餐媽媽會煮D咩比囡囡食呢? 囡囡有食零食/下午茶既習慣嗎? ...

佢好少食零食,晏晝放學就會食個包
晚餐完就唔可以再食其實嘢,正餐我咩都煮下
bebeching 發表於 19-6-26 18:15
佢好少食零食,晏晝放學就會食個包
晚餐完就唔可以再食其實嘢,正餐我咩都煮下
...

囡囡一向多菜少肉,少食甜食好好呀 通常小食時間安排係上、下午(食固後2-3小時後),比較少係晚餐後食小食(蒸蕃薯、低鈉芝士、生果片)。 媽媽可試下將糙/紅米加入白米,麥包/代替麵包,選擇(去皮)雞、廋肉、少油、 少糖、用蒸/烚方式來烹調食物係最健康架,每日30分鐘帶氧連運動,對體重管理都有幫助。加油!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

bebeching 發表於 19-4-23 02:11
個女9歲,150cm高,120磅,由bb開始已經係肥妹一名,大個咗好難減,兩個大人又係肥底,搞到佢都有d遺傳…… ...

我仔以前很肥要見營養師,營養師建議飯前喝碗湯或食碗生果填一填個胃飯量一個拳頭甘多,但阿仔常食唔飽,怕應響發育又照食一直减唔到,後來我特登煮阿仔唔中意食的餸傴食,傴食少左依家長高拉長身型變返標准,你參考下

禁止訪問

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果小朋友吾爲食的話,係飲食方面菭手,甜、炸、加工食物盡量减少!
另外再揾樣佢鐘意的運動陪佢玩,我見有D暑期跳舞班、boxing果D都有for 小朋友同年青人,我都同亞仔報左玩boxing

大宅

lambing 發表於 19-7-30 18:33
如果小朋友吾爲食的話,係飲食方面菭手,甜、炸、加工食物盡量减少!
另外再揾樣佢鐘意的運動陪佢玩,我見 ...

一個星期已經有三日興趣班做1.5-2小時運動,但對佢都無咩用,瘦唔到……
可能又bb開始已經係肥底,所以真係好難好似其他人咁減得咁易

已刪除用户

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至