3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

個女4歲開始諗要唔要生多個,我老公就唔太想生,生多個咩都double...同埋住屋細,生多個太逼,但唔生真係驚將來後悔,而且個女一個孤零零甘。
過多幾年先諗,驚年紀相差太大玩唔埋,所以最近十分煩惱...求意見

大宅

rebecca008 發表於 19-4-23 14:10
個女4歲開始諗要唔要生多個,我老公就唔太想生,生多個咩都double...同埋住屋細,生多個太逼,但唔生真係驚 ...

我會想生多個,不竟有個伴比小朋友,成長會好好多,第日我同C6老咗或者去到生離死別,有個兄弟係身邊都無咁傷感。不過都要睇c6㗎,如果佢唔想,咁就算啦,如果唔系未到老已經覺得好辛苦。

大宅

曾經同你有一樣既諗法
到最後都係決定一個夠了
生多個的確有人陪成長陪玩
但問題亦有好多
要肯定自己唔偏心(偏心對小朋友成長都好大影響,直接影響佢地感情)
時間上又係咪可以安排到比兩個小朋友?
而家養個小朋友的確唔容易
讀書返學上到小學再要比多d時間
我自問未必有能力做到
至於到老左得佢一個呢個問題
我又覺得即使有兄弟姊妹都未必好感情
況且將來佢都會有自己家庭要照顧
所以都冇得諗太多
當然最要考慮既係C6意願啦
始終得你單方面想到最後可能仲有更多問題出現

大宅

2019新春慶豚圓

calbee_2014 發表於 19-4-23 20:27
曾經同你有一樣既諗法
到最後都係決定一個夠了

多謝你意見,你講既野我都考慮過,教養係一個大問題,怕自己handle唔到兩個,怕要照顧細既而忽略左大。
因我唔係獨生,我知道有兄弟姊妹既好,想佢都能體驗手足之情。
我老公其實1516,又話順其自然甘

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我都諗緊。我今年39歲。與前夫有2個兒子。20歲跟15歲。現在小女兒28個月,跟現任老公生的。也抖結要不要生第4胎陪女兒。兒子們跟我的關係仍然很好,但對女兒是不冷不熱,會關心但不會陪玩,可能年齡差太遠。我老公的意思是隨我。但我拿不了主意,十五十六中。

珍珠宮

回覆樓主:

要生都係時候啦~
你講得好岩,隔太耐就好難做玩伴~
不過前提真係要同老公有共識~

大宅

2019勳章

我自己就生左兩個小朋友, 但就真係辛苦好多, 而家一個四歲一個兩歲, 見到佢地會有個陪, 我覺得到我老時, 佢地起碼都可以互相幫忙, 有個照應, 但對我地黎講, 照顧一個係舒服好多, 兩個真係超辛苦, 但我無後悔過

大宅

個女4歲開始諗要唔要生多個,我老公就唔太想生,生多個咩都double...同埋住屋細,生多個太逼,但唔生真係驚 ...

我生完第一個講過唔會再生,點知最後都生多個。朋友同我講過只會後悔唔生多個,唔會後悔生多個。我諗我現在有少少明白,係忙左辛苦左,但係真係好開心,特別睇住大既因為bb出左世而長大左成熟左。大既4歲,細既6個月大。當然都要諗好屋企情況同C6點諗

大宅

2019新春慶豚圓

littletutor 發表於 19-4-25 14:13
我生完第一個講過唔會再生,點知最後都生多個。朋友同我講過只會後悔唔生多個,唔會後悔生多個。我諗我現 ...

其實我都驚辛苦,我老公講過驚我照顧唔到兩個,如果兩個一齊病就攞命,不又過諗捱過2-3年就好好多

伯爵府

calbee_2014 發表於 19-4-23 20:27
曾經同你有一樣既諗法
到最後都係決定一個夠了

我完全同你一樣諗法同情況

大宅

hahaha1231 發表於 19-4-27 14:26
我完全同你一樣諗法同情況

別墅

最近都比呢個問題困擾左好耐....
一直都打算生個豬寶寶,但好可惜,一年內小產左兩次,而家已經無機會追豬了,之後既生肖對我地一家三口都相沖....如果再等,就同大既隔太多年(大而家四歲)所以就同老公講唔生,留返所有錢比大既,而我地又可以好輕鬆,想去旅行就去,想買咩就買咩。
但,有時見到大既係公園撩人玩,人地兩兄弟,孤立左佢,就覺得好傷心,好想生多個細佬妹,但又驚隔太耐,根本就玩唔到,而家搞到好矛盾,好唔開心

大宅

2019新春慶豚圓

主要睇經濟,如果二個要分薄培養,怕佢地將來人生兩頭唔到岸

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我今年生左第二胎。我覺得唔生真係會後悔。之前成日見到大既自己係到玩。好悶咁。而家多左妹妹。佢好開心。有人同佢爭下玩具。我覺得多左個細係少左時間陪佢。不過我一放假都會自己帶佢出去玩。如果生。真係要襯後生。我第一胎同第二胎相隔3年幾。我真係覺得體力爭好遠。

洋房

回覆樓主:

有時見佢一個玩就想, 但又覺得做唔到平衡,點都會有比較

大宅

如果居住環境細,經濟又唔算係太充裕,
我會先考慮老公感受,
如果勉強生第二個而搞到老公大壓力,
棧大家都唔開心

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

我沒經濟能力,住地方又細,想生不敢生。

洋房

發表於 前天 23:29 |顯示全部帖子
始終有個伴好啲,將來大個左都有個人陪下!

大宅

2019勳章

發表於 昨天 16:15 |顯示全部帖子

生小朋友係大事,一定要夫妻雙方有共識。同埋要計劃好小朋友出生後會得到溫暖ge家庭、健康ge成長環境。

最怕d人為生而生,生完出來先發覺原來兩夫妻心理、生理、經濟、各方面ge支援都準備不足,結果不但影響夫妻感情,亦害左d小朋友。

對我來講,生同唔生都各有各好處、各有各犧牲。最緊要就係要計劃好,唔好做個不負責任ge父母。

男爵府

發表於 昨天 20:00 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我小朋友十歲啦!八年前我係好想生第二個。因為我d朋友。唔係二個便是三個。
但先生覺一個已經足夠。佢話養多一個不是問題。主要係供書教學。咩都x2。如果第時真係唔夠錢。學野可能有影響。對大小朋友都唔公平。所以我先生選擇集中資源比小朋友。
有錢剩就儲嚟做儲備又好。養老又好。
所以無再生了。不過有錢我一定生多個。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊