懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

係咪拎去屋企最近醫院/心儀醫院登記就可以?
同一時間亦去私家醫院登記嗎?有點迷惘..

複式洋房

雖然我都迷惘緊, 不過我朋友同我講, 拎完醫生証明之後, 就去健康院登記, 之後先再去醫院排期.
我見有朋友去家計會驗, 我打算今晚去左家計會check 先, 再問下姑娘個程序係點.

水晶宮

回覆樓主:

要你住址証明所屬醫院

複式洋房

Sa1ying 發表於 19-4-23 14:31
雖然我都迷惘緊, 不過我朋友同我講, 拎完醫生証明之後, 就去健康院登記, 之後先再去醫院排期.
我見有朋友去 ...

我網上搵左啲資料,好似大部份都話直接去醫院登記!

大宅

howieeee 發表於 19-4-23 14:57
我網上搵左啲資料,好似大部份都話直接去醫院登記!

我攞到証明之後攞埋老公身分證明副本同住址證明去醫院登記.我老公住元朗但我娘家係觀塘.所以我揀左觀塘聯合醫院.你要睇下你住邊.

男爵府

howieeee 發表於 19-4-23 14:11
...

用apps就得,預約通
到時會有期比你 ,唐氏期

子爵府

howieeee 發表於 19-4-23 14:11
...

依家用預約通就可以,唔需要親身去,上載完文件有update時佢會send sms通知你,同時你都會收到信,到時拎埋封信去政府產檢。但通常政府產檢都安排好遲,你依家可以揾定心儀私家產檢醫生,7-8w時去照閃閃,睇心跳,之後再決定自己係政府定私家生。

決定係私家生,咁20-22w照完結構同醫生講,醫生會幫你安排去私家醫院落訂,如果你返政府生,咁係唔洗去私家醫院登記

大宅

我有醫生信後攞埋住址證明、老公lD copy去咗屋企最近間健康院登記,之後填表,再有另一份轉介信去排醫院的,健康院的姑娘會迫你答最近的公立醫院,即使你諗住去私院生都照答,公立醫院會有講座聽同照超音波同健康院的略有不同

大宅

至於你諗住去私院生的話,有心儀的醫生就直接打去佢診所預約第一次產檢,照心跳、驗血咁,如果冇就直接去你想生產的私院掛號預約

首頁

尾頁

跳至