親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Day 1 下午到,住民宿(弘大)>晚餐(滿足五香猪腳)>弘大商圈閒逛

Day 2 AM …………(未諗到)
PM N Seoul Tower (3點半出發,想留至看到夜景)

Day 3 AM 鷺梁津水產
PM Running Man 體驗館

Day 4Full day愛寶樂園 1 Day tour

Day 5 AM 望遠市場
PM 東大門(昌信洞)玩具街(係咪好似深水埗玩具街)

Day 6 11點半出發往機場,下午3點機

其實想行下景福宮昌德宮呢類景點,但又怕曬,老人家辛苦。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

紫蘿蘭 發表於 19-4-23 14:23
Day 1 下午到,住民宿(弘大)>晚餐(滿足五香猪腳)>弘大商圈閒逛

景福宮夏天夜晚都開,打燈好靚,又無日間咁熱。

大宅

ahmama 發表於 19-4-23 15:24
景福宮夏天夜晚都開,打燈好靚,又無日間咁熱。

多謝你 ,咁我安排1晚去先

wcpcelia    發表於 19-4-24 14:15

水晶宮

紫蘿蘭 發表於 19-4-23 15:26
多謝你 ,咁我安排1晚去先

出發前你去官網check check開放時間,始終期間限定,怕有變改。

大宅

ahmama 發表於 19-4-23 15:31
出發前你去官網check check開放時間,始終期間限定,怕有變改。

謝謝提醒。看過網上景福宮夜景,真的很靚。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

咁快plan行程我7月中去都未plan行程

大宅

pinkcat922 發表於 19-4-23 21:49
咁快plan行程我7月中去都未plan行程

我第一次去韓國呀!仲要同父母去,希望預備好啲。本來想去馬場洞都因阿爸不好韓烤,鐵板類而作罷,加上大熱天時,行程也要鬆啲,不能太緊密。

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

紫蘿蘭 發表於 19-4-23 21:53
我第一次去韓國呀!仲要同父母去,希望預備好啲。本來想去馬場洞都因阿爸不好韓烤,鐵板類而作罷,加上大 ...

我自己同朋友去過一次係shoppingshoping再shopping
今次係同老公阿女去,去嘅地方同食嘅野都唔同,佢地唔食得辣又唔會點shopping所以都幾頭痛

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

(昌信洞)玩具街(係咪好似深水埗玩具街)———》我覺得深水埗玩具街多嘢睇d囉

珍珠宮

Seoul tower 我上星期六黃昏時間去 ,排隊坐纜車上去要排一個鐘(買飛窗口貼左預計要排幾耐隊),最終我地選擇行上山,但你有老人家就唔駛諗,全程行樓梯級,有d位仲幾直下。回程纜車又係要排,我地又行落山。

門票在klook買,比現場買買一半。但最好一去到就先去取票機先取票,因為好多人上塔要跟票號叫number 上去,入到去要等排電梯上塔。(我地笨左,見人多去食個飯先去攞飛,其實應該攞完飛再慢慢食個飯,因就算number叫過左都可以即時入去))。其實個塔上面好細,轉個圈就落返來,落來又好多人排隊。

食嘢都有5-6間餐廳選,我地食左一間有烏冬,韓飯既餐廳,幾好味。

大宅

回覆 紫蘿蘭 的帖子

會否考慮跟一天LOCAL TOUR. 有車坐, 亦可以去多點地方. 我個人覺得韓國的早上行程只有公園, 遊樂場, 其他都會比較遲開門. 而且RUNNING MAN 只玩一個小時 (限時), 所以你其實可以耙DAY 2 & 3 COMBINED 一起, 吉出來那日去下LOCAL TOUR. 個人超喜歡南怡島, 好舒服

Day 2 OR Day 3

AM 梁津水產
PM Running Man 體驗館 (
開放時間:10:00-20:00 全年無休)
・最晚入場時間:19:00
・體驗時間:45分鐘

PM N Seoul Tower (3點半出發,想留至看到夜景)<-- 夏天日長, 你可能要等3粒鐘先天黑

大宅

ggsbb 發表於 19-4-25 09:58
(昌信洞)玩具街(係咪好似深水埗玩具街)———》我覺得深水埗玩具街多嘢睇d囉
...

咁我唔去1呢度喇,Thanks

大宅

ggsbb 發表於 19-4-25 10:22
Seoul tower 我上星期六黃昏時間去 ,排隊坐纜車上去要排一個鐘(買飛窗口貼左預計要排幾耐隊),最終我地 ...

謝謝,行上去不用想喇,諗住搭纜車,到時睇下老人家攰唔攰再決定上唔上,上網睇過夏天好似7點半才下山??

請問嗰度餐廳食物貴嗎?人圴HK$100有無選擇?同埋會唔會好難有位?

大宅

moniquechoy 發表於 19-4-25 11:15
回覆 紫蘿蘭 的帖子

會否考慮跟一天LOCAL TOUR. 有車坐, 亦可以去多點地方. 我個人覺得韓國的早上行程只有 ...

謝謝建議。看過一些一天團,有市內觀光,也有南怡島,rail bike, rail bike 有興趣,係怕夏天熱,諗住老公阿女一部(阿女可能唔夠腳長,踩唔到,得6歲,老公1人踩會否很辛苦?),我同大仔(負責踩)就同公公婆婆一部

大宅

紫蘿蘭 發表於 19-4-28 22:56

謝謝建議。看過一些一天團,有市內觀光,也有南怡島,rail b ...

4個人一架車的,前後4個都可以踩的。當然兩個踩架車都行架。如果跟團 ,你想兩個人一架車是要加錢的。

水晶宮

紫蘿蘭 發表於 19-4-28 22:50

謝謝,行上去不用想喇,諗住搭纜車,到時睇下老人家攰唔攰再 ...

可以搭巴士上南山塔,明洞和忠武路都有站,google 上車地點,台灣blog有詳盡介紹。
我覺得樂天塔更靚,地鐵到,但入場費就貴好多。

珍珠宮

紫蘿蘭 發表於 19-4-28 22:50

謝謝,行上去不用想喇,諗住搭纜車,到時睇下老人家攰唔攰再 ...

我食那間差不多人均$100,唔算貴。

小朋友有兒童餐

大人係韓餐,好味道

我地6點幾7點去食,唔難搵位。

伯爵府

回覆 紫蘿蘭 的帖子

請問你住宏大那間民宿呢,我想作參考

伯爵府

請問如租市政廳近地鐵酒店定住明洞或宏大好呢?宏大小些酒店,見大多民宿

大宅

chrischeung 發表於 19-4-29 12:47
回覆 紫蘿蘭 的帖子

請問你住宏大那間民宿呢,我想作參考

我pm了你。因只是個人心水,又未住過,唔想post係度。

首頁

尾頁

跳至