自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

joannakwanb 發表於 19-4-23 15:06
我之前都有個同學就係咁,佢本身好錫自己個爺爺,有日老人家身體突然唔舒服,我個同學就唔想佢爺爺食公立醫 ...

保險都有保額,長住基本實爆,呢d case 應該保險都幫吾到手。

珍珠宮

長期病喎?普通人家真係頂唔順。

珍珠宮

至愛朱古力 發表於 19-4-23 15:35
就算買左保險,長期病患者住私院 保險都頂唔到幾多。

完全同意!特別係老人家,好多時唔係一個病,心臟、腎、肺、肝等等,科科都係專科,點睇咁多個專科醫生

男爵府

Glau 發表於 19-4-23 17:26
就算有保險都未必CLAIM 足

鄧達智早前確診患上前列腺癌二期,已接受手術切除癌細胞。大病初癒的他昨晚現身 ...

有時我需要多謝我父母, 因為他們的一 個反面教材, 令我學懂儲蓄, 不揮霍 ,同埋要為將來打算. 亦因為我唔想 老咗 變成仔女嘅負擔, 所以 喺我有能力供款嘅情況之下, 一早全家賣曬醫療保險 , 每個人嘅保額有幾千萬, 聽 落好似 好誇張但係醫療進步 同埋醫療費只會越嚟越貴嘅情況之下, 真係有咁嘅需要

joanneqq1205    發表於 19-4-23 19:17

珍珠宮

回覆樓主:

唔係一時三刻可醫好嘅病,真係唔好入私家(除非好有錢)。以前同事有個親戚中風入院,諗住自己有個錢,入住私院,以為好快出倒院。點知住到賣成千萬樓俾院費,之後先覺得唔係辦法,先改住政府醫院。

珍珠宮

熱血金章

洋洋 發表於 19-4-23 16:17
我家族長者末期會去私家,之前政府已証明冇得醫,唔洗治療果隻。
私家會冇咁辛苦,可能用嗎啡之類,同埋有 ...

唔係掛?!舒服咁快d去? 邊位醫生敢做? 香港安樂C未合法啊!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

回覆樓主:

要怪就怪99無病無痛果陣無兩手準備啦。

人都病左就無謂再怪人⋯ 就算中產長期住私醫,有保險都有claim 爆的一日。 富戶就另計⋯ 重病點都係政府較好。

大宅

回覆樓主:

如果老人家是病重不如考慮轉回政府醫院...一來其實政府醫院都唔差...如果擔心冇人照顧...不如請個人係探病時間幫手..

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

birdbird 發表於 19-4-23 15:38
恕我直言, 有重病, 已入政府但轉去私家, 係燒銀紙! 本身不是大富之家就唔去拎d 錢去私家玩長住。快快轉番去 ...

sell緊「保險」

男爵府

starrymama 發表於 19-4-23 17:01
香港政府醫院點會比人每日8小時貼身照顧?
大陸政府醫院可能得吧?

可以的,你可以和姑娘傾下,我見有唔少賓賓或者印印 朝早8點過來,夜晚8點走,餵飯,照顧如廁等等,多數系照顧老人家,也可以幇輕下醫務人員,東區醫院可以,其他醫院唔知。

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

私家要預1.5萬/天,如果手術就另計。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

私家真係燒錢喎

有準備都幫唔到好耐

琥珀宮

yoyojoma 發表於 19-4-23 14:54
話說我99就一路都有個重病,本身係訓屋企,但最近半年開始都住係政府醫院。
初初都還好,但病人多自然資源 ...

咁就留係政府啦,何必呢

男爵府

冇買保險就最好都唔好入私家醫院
不過就算買左保險 遇到D 差agent都幾大獲下....
上次朋友有事要claim錢 就煩到死
個agent好冇交帶

珍珠宮

vincymama 發表於 19-4-23 15:42
我朋友媽咪感冒入私家醫院,後來住咗9日深切治療部,一共十幾日都救唔到,找數50萬。我亞女是公立醫院護士 ...

好多人唔appreciate的,我見過家人追住醫護鬧佢地唔盡力,老人家有咩事就必究 。結果下午就去私家

男爵府

至愛朱古力 發表於 19-4-23 15:35
就算買左保險,長期病患者住私院 保險都頂唔到幾多。

係呀。我自己成10年前買自己果份醫保,都係賠700蚊一日。但我依家先發現自己份醫保根本唔夠cover. 之前個女發燒先知3人房1000一日,醫生巡房又1000.唔食唔用都2000蚊一日。

珍珠宮

回覆樓主:

如果真係負擔唔到,都無得勉強~
希望你99早日康復啦~

其實你嘅事好寫實,做人父母,要為自己做好準備~將來社會,比現在會更艱難~

首頁
23456...11

尾頁

跳至