自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

男爵府

美之選468 發表於 19-4-23 19:22
私家要預1.5萬/天,如果手術就另計。

冇咁誇張麻。我女之前發燒,2000一日,blood test同快速測試另計,當然要其他儀器另計啦。

琥珀宮

vincymama 發表於 19-4-23 15:42
我朋友媽咪感冒入私家醫院,後來住咗9日深切治療部,一共十幾日都救唔到,找數50萬。我亞女是公立醫院護士 ...

講得冇錯,如果到最後一刻都係返政府好d。當年阿嫲唔得,已經昏迷,政府醫生都叫我地要有心理準備。但當中有人唔信,一定要送去私家,私家又同佢輸血,又呢又路,只係搵機會搵錢,到最後唔得未又係同你送返去政府醫院。差不多廿年前,住左十日左右,找數五萬幾。
小病可以去私家,大病就返政府比較好。
講真,80幾歲,已經昏迷,再繼續吊命,都係繼續昏迷,其實有咩意思呢?
講起仲係有少少嬲嬲地

水晶宮

HH_HH 發表於 19-4-23 16:45
同你case差不多,62又係末期係養和住左3,4個月。半私家,大房都有住,一個私人䕶理,都要差不多燒左二百 ...

我一個朋友未期住養和大房洗左100萬。出出入入。
另一個私家病房300萬
講真唔係有錢,呢d病係去政府好d

我女小病養和半私家public holiday 1.5晚都要1.5萬

翡翠宮

牛年勳章

除非老人家自己想轉去私院,又有層樓可以套現到一千幾百萬,否則邊敢住私家?

琥珀宮

油麥麥 發表於 19-4-23 18:53
妳哋自願又主動將99C+,我99 誓神劈願不入政苦醫院 ,將個仔榨乾榨淨,咩仇都佢報曬
...

唉,人老左唔代表會生性,你c6擺明要還債

大宅

mandy952 發表於 19-4-23 19:39

講得冇錯,如果到最後一刻都係返政府好d。當年阿嫲唔得, ...

要注意在私家醫院走完人生路程,其遺體要放在私院的殮房,每日計,無記錯約要三千多元,而在公院,不收任何費用。

翡翠宮

牛年勳章

九暈畏 發表於 19-4-23 19:32
冇咁誇張麻。我女之前發燒,2000一日,blood test同快速測試另計,當然要其他儀器另計啦。
...

我女早兩年都係發燒,驗尼驗路,住左兩晚半私家房(無晒大房),吊針食藥無特別treatment,咩菌都驗唔到,埋單二萬幾,仲叫我地返去覆診

子爵府

畀面勳章

請個工人每日到政府醫院照顧

珍珠宮

洋洋 發表於 19-4-23 19:19
當然唔係安樂死啦!你未聽過咩?
私家醫生,係有d藥令佢冇知覺冇痛,不斷瞓覺,唔刺激佢,好快就會走,亦 ...

絕對唔係啦!
香港醫院的確唔可以安排安樂死,但病人可以選擇寧養善終。
我外婆2X年前小中風後行動開始唔方便,就同我講咗佢已冇牽拉掛,有咩事就唔好拖住佢挨針藥,我陪佢睇醫生時久不久就話俾醫生知意向,咩大動作都唔做啦,改用舒緩療理減少疼痛,佢心臟病發果朝送院,我就同救護醫生講咗婆婆話唔好拖佢,一入院安排私家房俾我地陪下佢,三日就走咗。如果當時急救,係可能拖多一段日子,但心外壓隨時斷幾條骨傷肺,未必好過啦。
我媽長期病亦一早講明只做舒緩,醫護反而好耐心對佢,做完需要治理就轉去療養院,我地探又方便,非緊急期,我地去搞早午飯洗澡都可以。

男爵府

C.Humphrey 發表於 19-4-23 19:51
我女早兩年都係發燒,驗尼驗路,住左兩晚半私家房(無晒大房),吊針食藥無特別treatment,咩菌都驗唔到, ...

me2... 當日門診加快測都2xxx. 入院加blood test, blood test又8xxx. 加埋住院。一日咩都驗唔到,我地唔想再留係度,約2萬埋單,十多個鐘乍。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jojo1234 發表於 19-4-23 15:00
私家醫院長住真係吾係辦法,燒錢一樣,請個工人每日8小時係政府醫院貼身照顧得嗎?
...

政府醫院唔會畀你咁多個鐘頭有人陪

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Nbs 發表於 19-4-23 15:40
你係邊間醫院?
以前我婆入院住咗成個幾兩個月,係住荃灣港安醫院嘅收低收費床位,平好多,而且仲有單人房( ...

荃灣港安醫院而家一啲都唔平

珍珠宮

小數怕長計呀,長期病嚟講住私家真係唔係辦法。孝順都要量力而為,幾兄弟要有共識諗住駛多幾錢,過咗個budget 都要返政府醫。

子爵府

回覆樓主:

我嫂阿媽早排走咗,婆婆D仔算有環境,係仁安check到有胰臟癌,醫生叫佢返屋企住,有事先入政府醫院,無謂嘥錢,婆婆有福氣,最後入咗QE一日就走咗,唔算太辛苦。

水晶宮

Fishqqma 發表於 19-4-23 20:01
荃灣港安醫院而家一啲都唔平

有低收費床位,平D, 唔係平。私家冇可能平。

大宅

yoyojoma 發表於 19-4-23 14:54
話說我99就一路都有個重病,本身係訓屋企,但最近半年開始都住係政府醫院。
初初都還好,但病人多自然資源 ...

“要怪就怪99無病無痛果陣無兩手準備啦。”
樓主好涼簿,
普通人家凑大幾仔女已經唔容易…

禁止訪問

大宅

如果長期病住私院,保險都保唔到幾多!

別墅

題外話,如果診斷已經冇得醫,上大陸住私家醫院會唔會化算?

珍珠宮

回覆樓主:

請個私人助護會唔會平d?

首頁
34567...11

尾頁

跳至