婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日同c6傾計傾開,原來佢係知道99好鐘意四圍講比親戚朋友知話自己好慘(事非當人情),(老作)仔女唔錫或者對佢唔好。。。今日聽c6講的時候佢好感慨咁,我估c6之前應該有因為99的無中生有攪到比佢d親戚丙過,其實99明唔明佢咁做法會攪到仔女都怕咗佢,免得比佢屈,99你覺得自己的仔女比人覺得係衰仔好興香咩?(你係阿媽,話你又唔系,無神神要比d親戚丙一d跟本無做過的野,比我一定會鬧返轉頭,我點解要比你地鬧)可能我媽咪唔會咁,佢地咁樣,令我更加唔想理佢地

珍珠宮

回覆樓主:

所以我成日都講,孝唔孝順,唔係睇仔女點做,係睇父母標準!
對任何事,識感恩嘅人,絕對比唔滿足嘅人過得快樂~
你99咁做好不智,自己搞壞親子關係~
倒頭來,個仔心淡,關係疏遠,又賴個仔係有老婆無老母~

男爵府

做個靚太 發表於 19-4-23 21:50
對任何事,識感恩嘅人,絕對比唔滿足嘅人過得 ...

全中!所以可憐人自有可恨之處!

別墅

Exactly 我奶奶又係一個唔知足既人!唉!一言難盡

大宅

我阿嫲就係d咁既人
不過我老豆都過半百先開始心淡
辛苦我阿媽乍

大宅

我奶奶都係身在福中不知福的人,已經退休,享緊兒孫褔,62肯分擔家務又會煮飯,全日可以在家中看電視,閒時繪畫種花(經常要人幫佢收捨清潔完用的地方及用具),成日周圍同人講自己係最有貢獻,為家庭犧牲最多的一位,可惜無人感恩佢所做的一切。有日99同我講話佢家姐好幸福,只因家姐有個好老公,所以從來不需要下廚同做家務,我即時同99講,”咁我由呢刻開始我將會變得比姨媽(99家姐)更幸福,因為我決定將屋企所以大事小交俾你個仔一個人做” , 99一向係反應遅鈍嘅人,啞咗俾唔到反應我,我講完就無鬼理佢走人閃開

公爵府

回覆樓主:

是的,很多99聚埋一齊都是喜歡比較邊個更慘一些 ? 邊個的心抱衰的天下第一 ? 果然......最終佢有兒有女也是被人送去老人院終老(上天聽到佢的訴求,承佢貴言,真的將佢變成最慘的人,有家歸不得)

子爵府

你講得好啱

大宅

jojocatjojo 發表於 19-4-24 02:48
我奶奶都係身在福中不知福的人,已經退休,享緊兒孫褔,62肯分擔家務又會煮飯,全日可以在家中看電視,閒時 ...

珍珠宮

s_for_samantha 發表於 19-4-23 23:36
我阿嫲就係d咁既人
不過我老豆都過半百先開始心淡
辛苦我阿媽乍

同你好似~
我阿嫲生前,無一個理佢,丟俾我爸,全家都因為阿嫲嘅指揮下,得到我爸多年周全照顧,到阿嫲死時,佢班兒孫就接佢啦~話要接住死後留低的褔氣喎~即係趕住接番屋企等佢死~
難為阿嫲做乜都為佢地~
絕對係犧牲左我阿媽~
想孝順到咁,咪唔好結婚害人囉~

別墅

認同!!!!所有父母都想自己仔女有另一半過埋下半世, 好啦, 佢地搵到時又嫌三嫌四係中間挑撥離間, 攪到大家不和, 當佢地對你好時又唔知足, 最後大家唔想理佢時又話人唔理佢, 真係煩死人

珍珠宮

章魚妹妹 發表於 19-4-23 22:25
全中!所以可憐人自有可恨之處!

最可憐,係俾人賴,做標靶果個~

男爵府

回覆樓主:

我99都係咁,仲要只將有利佢嘅嘢講比親戚朋友知,永遠做受害者。 永遠都係自己好慘好慘好可憐咁。 佢仲要衰到响個細仔面前講個大仔有幾唔好(但係永遠只講唔好果啲, 好果啲又唔講), 搞到兩兄弟無乜計傾。 其實係99 離間緊兩兄弟感情囉! 呢啲咩亞媽嚟!

大宅

chole16 發表於 19-4-26 02:58
我99都係咁,仲要只將有利佢嘅嘢講比親戚朋友知,永遠做受害者。 永遠都係自己好慘好慘好可憐咁。 佢仲要衰 ...
低手段99就係咁永遠向人扮可憐,扮偉大,扮唔計較,但不停向外人數自己仔女新抱(蠢到死),對住我哋就講某某長輩就好有福氣,讚人哋嘅仔女新抱有幾孝順,我就同99講某長輩有本事先可以咁有福氣㗎,你真係要向某長輩偷下師,一係搵我媽咪傾都得,佢都係非常有福氣,因為我媽咪有你個仔同我好錫佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

博人同情

大宅

低手段扮無辜可憐,不知所謂

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

同我媽一樣,自己做過嘅衰野就唔講,永遠講到自己幾慘幾可憐,人前人後兩個樣,永遠係個女唔啱,但佢又唔講佢點對佢個女即係我,我憎到佢入骨

首頁

尾頁

跳至