親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

請求大家指點行程编排,6月中8日7夜香港來回高松機場, 若非自駕遊請問如何编排以下行程較為方便順路呢?現只預约了第四天住宿祖谷和之宿温泉,其餘住宿尚未安排
小豆島,祖谷温泉,鳴門,父母濱天空之鏡, 道後温泉

別墅

回覆樓主:

咁你第一、二日道後温泉同附近景點,從遠處玩返來,第三日天空之鏡、金刀比羅宮,第四日祖谷温泉,第五日小豆島、第六日睇嗚門,再加少少其他景點,已差唔多,因為就算揸車,路程都唔短,何況搭交通工具,所以你行程唔可以預咁緊!希望幫到你!

wcpcelia    發表於 19-4-25 08:52

別墅

Kendybaby 發表於 19-4-24 20:45
咁你第一、二日道後温泉同附近景點,從遠處玩返來,第三日天空之鏡、金刀比羅宮,第四日祖谷温泉,第五日小 ...

謝謝回覆! 我都覺得道後温泉比較遠,正考慮緊值唔值得搭咁遠車去,返宜金刀比羅宮要行咁多级樓梯,太辛苦所以唔打算去

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實有啲趕喎, 祖谷冇左兩日, 小豆島一日

落機先去德島 睇阿波舞
第二日 鳴門 返高松
第三日 小豆島
第四日 祖谷
第五日 琴平整烏冬, 父母濱

寶石宮

回覆樓主:

落機先去德島 睇阿波舞
第二日 鳴門 返高松
第三日 小豆島
第四日 祖谷
第五日 琴平整烏冬, 父母濱

男爵府

老實講, 個人覺得道後溫泉係出面打卡OK, 但入面其實好普通... 睇你係咪好想去~

別墅

C.yan110 發表於 19-4-25 14:23
老實講, 個人覺得道後溫泉係出面打卡OK, 但入面其實好普通... 睇你係咪好想去~ ...

因見外表幾古式古鄉温泉,諗住去影相, 如果太趕咁我取消去道後温泉了

別墅

TMC3012 發表於 19-4-25 07:59

落機先去德島 睇阿波舞

睇阿波舞我就麻麻地,整烏冬好玩嗎?

男爵府

pianocps 發表於 19-4-25 14:35
因見外表幾古式古鄉温泉,諗住去影相, 如果太趕咁我取消去道後温泉了
係呀, 太趕唔建議你專登去~
我之前去頭2日搭車, 有去道後, 有坐少爺列車同去左松山城, 之後去到高知就自駕~
我個時行程:
高松 -> 松山 -> 高知 (四萬十川) -> 祖谷-> 高松 (小豆島) + 嗚門

寶石宮

pianocps 發表於 19-4-25 14:37
睇阿波舞我就麻麻地,整烏冬好玩嗎?

整烏冬好有氣氛呀, 整完可以順便當埋lunch

子爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

我四月中去了四國六天,因為不是自駕遊,時間又不多,為免太頻樸,只在高松附近玩,所以原則上只去了香川縣

其中一天坐JR去琴平金刀比羅宮,其實785級不難行,因為中間會有景點同平路,一邊行一邊影相,唔覺唔覺就走完, 不過如果樓主同行有老人家就要考慮下時間,佢地會行得比較慢,回程時去山腳的烏冬學校整烏冬,氣氛真係好好,我地幾個朋友玩得好開心,整完d烏冬煮埋食當 lunch, 食完l就行下商店街買下手送,跟住坐JR轉巴士去父母濱,最後返高松食晚飯,咁就玩一天了

Happy Everyday      

別墅

nicnicchu 發表於 19-4-26 10:11
我四月中去了四國六天,因為不是自駕遊,時間又不多,為免太頻樸,只在高松附近玩,所以原則上只去了香川縣 ...

一天可以完成3個景點(金刀比羅宮-->整烏冬-->父母濱)會否太趕?
我只是同老公倆人去,不過因為上次試過去京都伏見稻荷大社行樓梯上山頂,來回用咗三個鐘,覺得行得好辛苦,所以对於7百幾级樓梯嘅金刀比羅宮有啲怕怕

水晶宮

畀面勳章

我四月中去了四國六天,因為不是自駕遊,時間又不多,為免太頻樸,只在高松附近玩,所以原則上只去了香川縣 ...

我都有去金刀比羅
去之前我仔女都嘈㗎,但行行下又Ok,因沿路有商店,行下行下唔覺攰
奧社係響最高的神社,本來我女都話唔再行上去,但原來奧社會出售一個特別的御守,係下面無的,所以我們又行了上去
望落去風景好美,而且我去時是櫻花季,兩邊路開滿櫻花所以覺得好值得去

子爵府

pianocps 發表於 19-4-26 11:48
一天可以完成3個景點(金刀比羅宮-->整烏冬-->父母濱)會否太趕?
我只是同老公倆人去,不過因為上次試過去 ...

其實唔趕的,因為整烏冬就喺上金刀比羅宮條街街口,你一定會經過,我地好遲先決定去整烏冬,當日早上先叫酒店幫我地 book 下午的班,所以遲了出發。我地用咗個零兩個鐘來回金刀比羅宮785級,係落山時比較急,因為上去時掛住影相同買嘢,差不多還有15分鐘上堂先跑落山,如果早d 出發時間會充裕d。我地食完烏冬仲有時間去商店街shopping 同食雪糕

由琴平去父母濱唔係好遠,坐JR要轉巴士,而去父母濱巴士時間比較疏,捉緊班次時間就無問題。

別墅

nicnicchu 發表於 19-4-26 15:20
其實唔趕的,因為整烏冬就喺上金刀比羅宮條街街口,你一定會經過,我地好遲先決定去整烏冬,當日早上先叫 ...

咁就好啦! 請問有整烏冬的資料嗎? 可以上網book嗎

子爵府

lovelybaby2015 發表於 19-4-26 11:55
我都有去金刀比羅
去之前我仔女都嘈㗎,但行行下又Ok,因沿路有商店,行下行下唔覺攰
奧社係響最高的神社 ...

我地去時都有櫻花, 但唔係好多,不過已經夠我地玩

喺樓梯頂回望琴平嘅風景真係唔錯,我都有買佢個黃金幸福御守,一場黎到梗係要買返個

子爵府

pianocps 發表於 19-4-26 15:23
咁就好啦! 請問有整烏冬的資料嗎? 可以上網book嗎

你上網搵中野烏冬學校就得,我地唔識日文所以無網上預book,去到決定想玩先搵酒店幫我地。

別墅

nicnicchu 發表於 19-4-26 15:34
你上網搵中野烏冬學校就得,我地唔識日文所以無網上預book,去到決定想玩先搵酒店幫我地。
...

好的!謝謝

子爵府

pianocps 發表於 19-4-24 10:42
請求大家指點行程编排,6月中8日7夜香港來回高松機場, 若非自駕遊請問如何编排以下行程較為方便順路呢?現只 ...

你最後決定行程怎樣?因我一樣去,但只得6天,想參考一下

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

請問妳有提前預約整烏冬嗎? 應該點預時間, 謝謝.

首頁

尾頁

跳至