自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

珍珠宮

caa 發表於 19-4-24 13:09
很大機會佢會識個新女友

而且很大機會閃婚

別墅

littlefunpig 發表於 19-4-24 12:36
同我老公一樣年齡結婚,27就做爸爸了
佢都算係一個好老公同好爸爸,有時唔係年齡問題,係性格同心 ...

我都覺得係,佢性格係逃避問題同唔成熟亦唔去改變自己。或者係我一直為佢諗,終於到呢幾日認清一個改變唔到嘅事實就平靜咁遇分手了。

子爵府

我同樓主反過黎。我男友好想結,但我唔想。可能總係覺得差d 咩咁。
我地拍左6年,但相處好舒服,但就係欠左情侶之間個種感覺,似家人。我明日子耐左就會咁,但我係第二年已經有呢個感覺。
依加拖到咁我都唔知係咪自己犯賤,但你問我嫁唔嫁,我答案一樣,真係唔嫁比佢。
我29,佢32,其實呢個年齡結婚好應該。
但我唔覺得係我未玩夠,我心入面總覺得我嫁比佢會唔幸福。問我原因,我又答唔到,只覺得佢唔錫我,難道我自己有公主病我唔覺?!

別墅

asweetmom 發表於 19-4-24 12:39
這個渣男,明知道拖無可拖也要扮為你着想放你自由。他叫你去找真愛,那麼你們這麼多年是假愛嗎?
...

因為佢知傷我好深,亦不能行動證明我要嘅野。我知道我嘅愛係自私,有條件嘅愛。但佢都實行唔到又知我心急就唔再拖我,如果搵到真愛佢會登我開心,但佢又要俾希望我話佢要時間到有一日佢主動要同我結。我心諗又係要你做主,今次我自己做主了。

大宅

Lumon 發表於 19-4-24 12:15

.

你呢個年紀真係要做抉擇喇

最緊要妳哋關係點?

珍珠宮

大富翁 發表於 19-4-24 13:17
我同樓主反過黎。我男友好想結,但我唔想。可能總係覺得差d 咩咁。
我地拍左6年,但相處好舒服,但就係欠左 ...

要看他令你感覺"不錫你"的具體事情,你說你沒有情侶的感覺也是一大問題。

wcpcelia    發表於 19-10-25 18:56

別墅

Miss.Hui 發表於 19-4-24 12:47
加油
我同ex 5年唔結已經覺得好耐,接受唔到拖落去...
加上大家對未來家庭個規劃唔係好夾, ...

真係好登你開心,終於找到幸福

侯爵府

回覆 Lumon 的帖子

點解會共同財產呢? 宜且仲未結婚添, 我唔贊成共同財產, 我們結婚廿年, 大家經濟獨立沒有聯名戶口, 最少減少爭坳

別墅

crystal媽咪 發表於 19-4-24 12:47
你開得post其實已經介意
你想生小朋友,佢唔想都好難一齊。冇嘢係分唔到手嘅,不過之前見你講唔知咩買樓 ...

係,只係自己易心軟。但今次真係夠了,自己要為自己同家人負責唔可以再拖泥帶水了。錢都會好好咁傾下,我都唔想搞到變左恨。佢知佢害左我好多,但我都會好好保護自己。

珍珠宮

Lumon 發表於 19-4-24 13:20
因為佢知傷我好深,亦不能行動證明我要嘅野。我知道我嘅愛係自私,有條件嘅愛。但佢都實行唔到又知我心急 ...

恭喜你終於拿回主動權。
可以自己先沉澱幾個月,梳理一下情緒,想清楚自己內心的需求。斬斷過往,再出發。

珍珠宮

想起老公某個朋友圈子,話未拍夠8年吳可以結婚,但果班人,好多拍夠8年之後,一係分手一係結婚,分手果度當中,大部分係有第三者介入......

但我同老公拍左3年就結婚了,當初老公話要2020先可以結,因為要2020先夠8年,奶奶聽到之後鬧到老公飛起,到結左婚啦,老公怨我搞到佢比人杯葛,但同時呢!!佢果班朋友當中,有人用我們做先例,話我們未夠8年都結啦,點解佢地吳得,依班友仔丫,無人出黎打破傳統,佢地就吳識自己行出黎嘅,下下都係度等運到,等人"打救"

所以今年我就笑老公啦,下年2020啦喎,我們係咪要結多次婚呀?叫阿女到時做花女呀?哈哈

別墅

sololoso 發表於 19-4-24 12:48
我自己會咁樣覺得,因為長期兩個人相處嘅話其實都好平淡,唔會有太大變化,但係一有咗小朋友之後你睇住佢 ...

佢話仲未想要接受一個咁重要嘅角度住,係要付上20年時間精神去小朋友到,佢覺得我為左生而生

公爵府

2018復活節勳章

大富翁 發表於 19-4-24 13:17
我地拍左6年,但相處好舒服,但就係欠左 ...
你唔愛佢,佢又俾唔到安全感你,所以就算佢對你好好,只覺得係家人嗰種感情。

琥珀宮

珍珠宮

Lumon 發表於 19-4-24 13:26
係,只係自己易心軟。但今次真係夠了,自己要為自己同家人負責唔可以再拖泥帶水了。錢都會好好咁傾下,我 ...

原來還沒有分割財產,那麼你要有心理準備,談錢一定傷情。記住,你們已經沒有情了,不要隨便讓步。已婚渣男不離婚就是不願意分割財產,不婚渣男也一樣。

公爵府

2018復活節勳章

Lumon 發表於 19-4-24 13:31
佢話仲未想要接受一個咁重要嘅角度住,係要付上20年時間精神去小朋友到,佢覺得我為左生而生
...
勉強無幸福,長痛不如短痛,再拖都唔會有咩好結果,更加唔好諗住有小朋友會改善。

別墅

peonica 發表於 19-4-24 13:00
唔好對壞左既人抱太大期望。
既然勇敢行第一步,就唔好再望返轉頭去意又入返惡性循環。
...

最難係要同父母解釋,不過我今次會處理好先同佢地講唔想佢地擔心了。只要我好好地生活我相信佢地唔會太過心痛自己個女,遇人不淑怪當初無早點離開

子爵府

asweetmom 發表於 19-4-24 13:21
要看他令你感覺"不錫你"的具體事情,你說你沒有情侶的感覺也是一大問題。
...

係呀,我朋友一齊左4年結婚,依加佢地仲係好似sweet , 我指唔係熱戀個種。就係情人個感覺
我同男友係完全冇,我地分開一星期,係會搵大家,但我唔會掛住佢,只係覺得有d 耐冇見。所以我覺得呢段關係就係怪

伯爵府

熱血勳章

Lumon 發表於 19-4-24 13:23
真係好登你開心,終於找到幸福

都唔係話好幸福果種
拍得2個月拖就結,都有拍得短時間嘅問題
但5年過去了,用時間經歷左啲問題各樣相處嘅細節
開始漸入佳境
希望你都快啲遇到Mr. Right

子爵府

peonica 發表於 19-4-24 13:31
你唔愛佢,佢又俾唔到安全感你,所以就算佢對你好好,只覺得係家人嗰種感情。

我唔覺佢愛我,只係覺得佢都係習慣左有我存在。

首頁
45678...22

尾頁

跳至