想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

年紀大38加上先生確診不育,沒避孕努力了快一年沒結果,距離40關口很近,又聽任職醫院朋友强力介紹的深圳中山泌尿外科醫院做試管成功率很高,由於身邊幾位在香港做試管的朋友也多番失敗,洗左幾廿萬又沒結果,就胆粗粗決定了今次來往深圳毅力做B之旅,醫院的環境還算很不錯不像香港的醫院有無形壓迫力,感覺挺好,看見很多的夫婦在輪候,有大陸的有香港的有外國的,突然覺得信心大增,原來這麼多人和我們一樣在尋求幫助。🤔
地下1樓掛號後就到4樓見醫生,開門見山就說要做試管,在醫生的簡單解釋後知道整個過程順利的到植入需時2.5個月,總費用4~5萬人仔,在上黎之前我和先生已經在網上搜集了也清楚是這個費用。

初診的流程很快,不到兩小時已完成,第一天花了接近6000多人仔做夫婦檢驗,感覺效率超高,超純熟,而且這醫院是專門生育,成功率高達65%,相信如果我本人身體沒大問題應該很快就完成各項進度。

複式洋房

回覆樓主:

我都喺呢間做IVF,初診到放胎用了3個月時間,而家7週幾啦,醫院環境的確不錯,醫生同姑娘都好好,加油…祝你好快擁有你嘅小寶寶

複式洋房

回覆 phoebeww 的帖子

謝謝妳,看見有成功很開心,不過我肌酐未合格,要下周再驗

大宅

回覆樓主:

我都係呢間,啱啱成功,祝你早日陀B

大宅

加油啊,多謝分享初診經驗

大宅

樓主要加油啊!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
成功咗有bb嘅妳哋,恭喜恭喜!係咪上深圳要上得好密?因為我份工係唔可以隨時攞假(emoji)同埋可唔可以分享下妳哋幾多歲 & c6精子狀況、試咗自然懷孕幾耐先至選擇呢間醫院做IVF呢?

複式洋房

回覆 SSbbML 的帖子

我初診是23/4,覆診是30/4 ,但驗血有一項未合格25/4即今日早上再來驗,也未合格,醫生要我30/4覆診再驗,時間一般最好早上8點或下午2點去最好,可即日大約等兩小時看報告

複式洋房

SSbbML 發表於 19-4-25 12:32
樓主要加油啊!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
成功咗有bb嘅妳哋,恭喜恭喜!係咪上深圳要上 ...

開針後每3日要上去一次超聲波同開藥,我試咗自懷3年幾都未成功,因為我有子宮內膜異位症,所以正常懷孕機率較低!

大宅

回覆樓主:

想問下呢間醫院,做ivf, 呢啲步驟星期六日做得唔得,因為唔想平日請假上去。。。

大宅

mimiar 發表於 19-4-26 20:52
想問下呢間醫院,做ivf, 呢啲步驟星期六日做得唔得,因為唔想平日請假上去。。。
...

全年無休,假期照樣有醫生,我係大年初一抽卵

大宅

mimiar 發表於 19-4-26 20:52
...

開左針,睇卵大细決定,無一到只比你決定只做星期六日啦,有D日日上

複式洋房

我是有準備唔開工唔做嘢全心全意去睇醫生

複式洋房

唉~初診到而家只過了13天,就已經去了7次,最近這幾天日日上去,因為報告出問題又要不停檢驗,兩邊手抽血抽到腫哂。。。三個月的日子真係過得慢

大宅

多拉A紅 發表於 19-5-2 14:39
唉~初診到而家只過了13天,就已經去了7次,最近這幾天日日上去,因為報告出問題又要不停檢驗,兩邊手抽血 ...

日日上去咁慘
我都復活節初診完 驗完血 ~
但仲有啲報告未出~暫時驗尿唔合格
護士話可能我無飲水就驗~
上左去2次 (因為初診黎緊m要再上多次)
星期一就見醫生睇報告
希望無問題啦~

你都加油~希望我地都快啲成功

複式洋房

回覆 babybeans 的帖子

你好呀!時間咁近可能我地有天會見面呀
我應該是自身問題,見大部分c9都係子宮問題,我就係心電圖和免疫問題,希望成功做到IVF啦。

報告應該一兩日就有,可以自己在wechat睇到架

複式洋房

咦~我係21/4復活節睇架喎,已經乜報告都出哂,下星期應該會開針用藥了,你冇理由未有報告喎

大宅

多拉A紅 發表於 19-5-2 15:24

咦~我係21/4復活節睇架喎,已經乜報告都出哂,下星期應該會開針用藥了,你冇理由 ...
我仲爭心電圖同白帶啲報告未出呀
因為我上星期日先上去驗~
下星期一先出齊報告
同埋醫生話報告無問題的話 下cycle先開針 應該要5月尾

複式洋房

心電圖我一照完就出喎, 我睇莫醫生, 話我會過埋5月周期開始用藥, 6月取卵, 應讓6月中至尾放胎喎~

你睇邊個醫生呀

大宅

多拉A紅 發表於 19-5-2 15:40

心電圖我一照完就出喎, 我睇莫醫生, 話我會過埋5月周期開始用藥, 6月取卵, 應讓6月 ...
因為我星期日下午先照 姑娘話已經無醫生睇
叫我第二日先拎報告
我費事特登上去 揀左下星期一 一次過拎報告

我係胡醫生呀 咁你係咩方案?
我係打10日排卵針個隻 所以下次經期第二日先開針
唔使打降調針~

複式洋房

其實我都唔清楚架, 因為有做醫院婦科醫生既朋友介紹依間, 價錢OK, 成功率高, 而佢推介莫醫生因識講廣東話, 我連聽國語都搞到一頭霧水...
我是完全未試過做IUI又冇頭緒用咩方案, 自然方法試左一年都冇聲氣, 在香港睇家計會CHECK 原來是弱精, 得1%正常精子, 話1%連IUI都不會成功, 只可做IVF, 香港做太貴, 之前BOOK左去台北做, 但後來諗又要機票酒店又來來回回要請假, 就問人原來深圳依間醫院的手術已經好成熟, 好多成功過案

依半年改變飲食和食SUPPLEMENT , 結果尋日出精子報告成功升上3.5%, 但醫生話仍然不算好, 話用B方案人工把精子鑽進去培植會比較好...

我諗我同你應該同期做, 我是4月21日DAY 1

但就唔知要打幾多針, 應該要睇個人身體狀況而定掛~

首頁

尾頁

跳至