想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 babybeans 的帖子

我今天第一針降調在醫院打手臂,感覺比抽血既痛小好多,但姑娘說今日先係第一針既開始。。。。(難得我仲好輕鬆,唉~) 跟住拿左15劑回家打,之後接第16日覆診再唔知要打促排8~12日之後取卵,再陪養就大功告成

小插曲,由於c6以前幫家人有打針經驗,我又唔想日日嘥5小時來回去打一針,所以就打包回家自打,原本以為係香港買細支針筒好簡單,原來行左好多間藥房都冇得買,最後去左荃灣先買到一盒,但要整盒100支買囉,應該會剩好多

複式洋房

回覆 as0602 的帖子

謝謝你,如果長者35要裝心臟起博器了,你估我唔驚架咩,好彩虛驚一場,嚇死寶寶

大宅

多拉A紅 發表於 19-5-11 21:57

我今天第一針降調在醫院打手臂,感覺比抽血既痛小好多,但姑娘說今日先係第一針既 ...

我去深水埗真善美買,單支2蚊咋

複式洋房

回覆 SmileCheung 的帖子

由於尋日成5點先返到屋企雪嗰啲藥,跟住又成7點先去藥房搵針,趕唔切係呢度問你地添,失策

另外我見人地係打肚,有冇jm係和我一樣打手臂呢?

複式洋房

多拉A紅 發表於 19-5-12 07:33
回覆 SmileCheung 的帖子

由於尋日成5點先返到屋企雪嗰啲藥,跟住又成7點先去藥房搵針,趕唔切係呢度問你 ...

你係咪常規長方案呀?
降調係打手臂的, 促排針就打 肚/pat
加油(emoji)(emoji)!

複式洋房

回覆 pencat161202 的帖子

我都唔知是否常規長方案,莫醫生給我的計劃是:

21/4 初診 和各類檢查

4月尾至5月頭開始b超監測

5月11日 開針連續打手臂16日

5月尾再回去複診加促排針和監測

6月頭取卵

6月中植入

如果冇特別就跟這個流程,請問這就是常規長方案嗎?和其他有咩分別?

大宅

多拉A紅 發表於 19-5-12 12:23

應該係長方案 你要打16日降調~
我係短方案 只係打10日促排~
但你咁快可以植入嘅~咁好嘅~

係係用鮮胎定雪胎呀~?
我仲要做宮腔鏡 起碼8月先可以植入~

複式洋房

多拉A紅 發表於 19-5-12 12:23

照甘睇應該係常規長方案。 比d卵巢功能較好既人。
打大約16日降調針,
之後打約10日促排針 ,期間上去既次數都幾密 要mon住d 卵 ,醫生會加藥或轉藥處理,她們會因應你情況決定,記住食多d蛋白質既食物,比多d營養卵子!
卵子大到over 18mm 就會打夜針, 再隔一日就會抽卵了。

分幾個方案, 是乎每個人身體狀況而定。
咩野拮抗劑方案,微刺激方案,最長時間同最辛苦就係常規長方案喇 ! 加油(emoji)(emoji)!

複式洋房

明白唔該哂分享
今早已經跟jm講既飲黑豆粉沖水加兩隻蛋做早餐,而且平時我都習慣食高蛋白,希望到時粒卵子靚啲啦~再會加埋晚上浸熱水腳和肚仔貼艾草暖包,希望有效!

這期間可以繼續食supplements嗎?葉酸我知一定要日日食,另我有吃魚肝油丸,鋅加鈣片,益生菌和靈芝袍子,不會影響吧?!

今朝比c6打我手臂好鬼痛,惡夢既開始。。。

複式洋房

多拉A紅 發表於 19-5-12 13:35

明白唔該哂分享

打手臂針係甘多針入面最痛既 (個人覺得)
前一晚你用熱水full下, 同埋吾好成日打同一個位 !
過左呢關就舒服好多(emoji)
我打針期間 supplement 照食呀, 應該無影響掛(emoji)

別墅

babybeans 發表於 19-5-2 18:10
我本身都諗住台灣 但覺得飛黎飛去太麻煩~
之後係呢度見到中山醫院 就即刻約初診

可以pm 喺邊間同收費嗎?

複式洋房

可能我本身卵巢功能和子宮不大問題,所以莫醫生初診照完超聲波和我說大約用接近3個月時間就完成,你都加油呀,好快就會有BB架喇

複式洋房

好似未提過用鮮定雪喎,唔知邊款好啲呢?

複式洋房

多拉A紅 發表於 19-5-12 17:34

好似未提過用鮮定雪喎,唔知邊款好啲呢?

要睇你抽卵結果同身體狀況而定。 所以醫生不會提早告知同用鮮定雪。

三種胚胎的成功率:囊胚>凍胚≥鮮胚。

別墅

我都係常規長方案,4月30初診睇胡醫生,尋日15號先去聽報告,免疫方面有d問題,但最後免疫科醫生都話可以繼續ivf,都係要打16日降調針,場仗都就黎開始。大家一齊努力

大宅

Michelle5310826 發表於 19-5-16 14:59
我都係常規長方案,4月30初診睇胡醫生,尋日15號先去聽報告,免疫方面有d問題,但最後免疫科醫生都話可以繼 ...
我都就黎開針啦~好緊張
應該下星期開始打十日促排針~
就黎開針 搞到訓得唔好 太緊張~

別墅

妳係短方案嗎?使唔使打降調?

複式洋房

回覆 Michelle5310826 的帖子

大家加油呀, KEEP IN TOUCH 呀, 我打到今日第六日, C6打左落我手臂條肌肉, 痛到死~ 好想打人, 仲要捱多10日, 希望打肚皮會好過啲, 聽講有啲人衝刺幾日要每天打三針, 又手臂又肚皮, 我都怕怕....

複式洋房

HEHE, 開針前我都失眠左幾晚, 跟住反而而家晚晚好早瞓, 10點幾就眼瞓, 不過一晚會醒兩次, 可能我對針有反應, 成日覺得好熱, 打完第二日就發燒, 身體肌肉痛和唔舒服, 但上網睇這也是症狀之一, 要多渴水, 會慢慢緩和適應, 第三日就退燒了, 身體也歸來了

複式洋房

請問你之前如果做囊胚要幾錢? 我見瑪麗醫院要加多一萬~

首頁

尾頁

跳至