3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

仔仔四歲半,宜家去公園玩都淨係玩啲BB玩嘅野,高小小或者未試過嘅野死都唔肯掂,可以點幫助佢?

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

yiqun42 發表於 19-4-25 14:09
仔仔四歲半,宜家去公園玩都淨係玩啲BB玩嘅野,高小小或者未試過嘅野死都唔肯掂,可以點幫助佢?
...

我仔仲有2個月4歲,一樣細膽

大宅

回覆樓主:

樓主可吾可以分享下你小朋友唔敢玩啲咩?

我仔初初都好細膽,佢每做到一樣野我就不斷讚佢,雖然呢啲事係我地或者其他好大膽既小朋友心目中只係好小既事,但其實佢地係好需要我地讚佢而獲得信心,咁樣做效果係會好好!起碼我仔依家會自己嘗試玩一啲佢以前唔敢玩既野!

洋房

...

我有個細仔2歲半都係,例如冒險樂園又好,迪士尼又好,所有機動遊戲都係鐘意睇唔敢玩,一玩就由上去喊到落嚟,最慘連旋轉木馬都喊,但其實佢又唔係咁細膽,喺屋企同佢玩又鬼咁貪玩同大膽,刺激啲高啲都唔怕,完全無法理解,兩個人咁

大宅

...

其實只要佢係正常的,細膽少少有乜問題?膽生毛,唔理自己會唔會受傷,會由高處跳下你就會好開心?唔想玩咪由得佢囉。。。等於你係大人,你都未必鐘意玩過山車一樣,如果你媽係都要你玩,你又會點?

禁止訪問

受到警告

子爵府

...

鼓勵多d
了解下點解佢唔夠膽
我仔細時都係咁,慢慢會越來越大膽
同埋諗下 除左嘢樣問題外 仲有無引伸其他問題
例如唔願意接受接受新環境。。唔願意改變。。等等

大宅

有無好朋友仔一齊玩,有小朋友陪住一般都會放啲,會跟住小朋友做,大人係旁邊又多鼓勵讚賞,讚下小朋友「媽咪覺得你好勇敢呀,原來你都可以做到的」

別墅

2019勳章

MEKAKI 發表於 19-5-7 08:38
鼓勵多d
了解下點解佢唔夠膽
我仔細時都係咁,慢慢會越來越大膽

細時都係唔太接受到環境改變,一轉就喊,宜家大個左好啲,不過都係唔太願意接受新嘢,要鼓勵幾次先得

大宅

如果小朋友唔敢玩吹氣彈床原因係咩?眼見好多兩三歲小朋友都玩得好開心。

大宅

...
呀女三歲時去冒險樂園都係黐到實, 到咗四歲時走到我都追唔到佢, 所以唔使擔心, 小朋友大下大下係會變

子爵府

yiqun42 發表於 19-5-7 09:19
細時都係唔太接受到環境改變,一轉就喊,宜家大個左好啲,不過都係唔太願意接受新嘢,要鼓勵幾次先得
...

只要唔係太過份
唔影響到佢社交 生活
就繼續鼓勵佢
製造多d機會佢試

別墅

2019勳章

skyyyjun 發表於 19-5-7 09:21
如果小朋友唔敢玩吹氣彈床原因係咩?眼見好多兩三歲小朋友都玩得好開心。 ...

我仔之前都係,要我跟埋去先得(emoji)

大宅

回覆 yiqun42 的帖子

小朋友自己好清楚能力去到邊, 佢有信心就會試, 家長可以試下鼓勵但唔好逼, 越逼越驚. 我個仔細個去公園都係乜都唔玩, 於是我試下玩俾佢睇, 佢見到笑到CC下, 然後就跟住我玩啦!

洋房

3little 發表於 19-5-3 02:13

我有個細仔2歲半都係,例如冒險樂園又好,迪士尼又好,所有 ...

我個細仔係出去玩先細膽,如果有離心力嘅遊戲我都冇迫佢,不過旋轉木馬嗰啲小兒科我就要抱佢一齊玩,其實佢都有喊,但我想等佢知道其實唔係咁可怕。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊