自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

https://fortuneinsight.com/web/posts/183103?fbclid=IwAR0uhf6paCSl8B8qVlX50F_LPhuEahsom1ILKWf_0cDBruwU8oAeChHiUH8

完全顛覆傳統教育mode

男爵府

「正式廢除小學和中學階段的學科式教育,全面採取情境、主題式教學」

其實同IB 一樣啫。只是佢全國推行。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

chillimom 發表於 19-4-25 17:21
「正式廢除小學和中學階段的學科式教育,全面採取情境、主題式教學」

其實同IB 一樣啫。只是佢全國推行。

係,概念一樣, IB去年開始行Student agency,讓小孩主導學習模式

珍珠宮

judychung 發表於 19-4-25 14:58
https://fortuneinsight.com/web/posts/183103?fbclid=IwAR0uhf6paCSl8B8qVlX50F_LPhuEahsom1ILKWf_0cDBru ...

我可能係屬於哩個地方

珍珠宮

cakii 發表於 19-4-25 17:50
我可能係屬於哩個地方

有錢先可以
'
OTHERWISE你係屬於中國的

伯爵府

好多人以為無學科好爽,其實IB要成績好一D唔易,日日PROJECT寫要爬係到,重有好大程度比分係校內老師,遇到唔岩既就.。。。

珍珠宮

circleda 發表於 19-4-25 17:54
好多人以為無學科好爽,其實IB要成績好一D唔易,日日PROJECT寫要爬係到,重有好大程度比分係校內老師,遇到 ...

你心水清

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mszoekwan 發表於 19-4-25 18:00
真係唔知work唔work

家長配合好重要

公爵府

哈哈,我諗起鐵探裡面嘅晴晴

伯爵府

好多人以為無學科好爽,其實IB要成績好一D唔易,日日PROJECT寫要爬係到,重有好大程度比分係校內老師,遇到 ...

但其實一向返學係為咗學嘢,唔係為咗成績。
係亞洲區癲倒咗返學的意義。

珍珠宮

最後個IB exam都喺校內老師比分?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

哈! 等如小學已經好忙咁趕project!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sabun 發表於 19-4-25 18:46
最後個IB exam都喺校內老師比分?

唔係邊個比分? 仲要係好似作文咁!好主觀
放下自在

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

唔好以為冇書教咁好爽,其實咁先最難教,老師要夠實學,夠知識,學生又要自動自覺,主動學習。咁就perfect。
中國人,唔適合,填鴨仔對我地既老師、學生都易好多。

大宅

呢個係一個理想嘅學習概念,但好靠學生嘅學習態度 - 主動、求變、接受失敗...... 呢類學習認真上黎,可以忙過正規學習,不斷資料搜集,不斷更改學習內容。香港講求效率,成績就係一個最強指標去篩選精英出來。呢類講求學習過程嘅學習模式,相信香港會20年先起步。20年後,我地正正面對嚴峻嘅地球資源短缺、全球經濟及生態失衡、人工智能一體化嘅年代,想像一下芬蘭及香港嘅下一代,會比較容易適者生存?

Thelittlepingu    發表於 19-4-26 09:55

男爵府

回覆樓主:

del.

大宅

cattz288 發表於 19-4-25 18:56
唔係邊個比分? 仲要係好似作文咁!好主觀

學校比predicted score.
學生會有一個公開試成績
兩個分不會差太遠
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

侯爵府

回覆樓主:

會不會對考公開試不利? 始終要考大學

侯爵府

Dear-Valerie 發表於 19-4-25 19:04
project喺香港係家長爭住幫手做的東西. 小朋友參與少唔緊要, 最緊要高分.

完全抹殺小朋友trial and error ...

咁有咩意思? 我有朋友都話個孫女讀cxy讀到喊, 成日做project好辛苦 根本並不是啲人講到咁開心. 反而國際學校就真係開心啦

首頁

尾頁

跳至