論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐湊我女一向唔錯,但10月中完約,叫我比佢放一個月假去結婚,再同我做一年野。但我問過agents. 佢話每次續約都係續2年。姐姐話續約完1年後佢會break contract. 咁點好?我同佢講如果續約要做2年。

子爵府

fibe0313 發表於 19-4-25 22:11
姐姐湊我女一向唔錯,但10月中完約,叫我比佢放一個月假去結婚,再同我做一年野。但我問過agents. 佢話每次 ...

你想用佢。咪照續约,到時,由佢resign break contract

冇問題㗎,續咗,大家都可以break 㗎,做一日,一星期,一個月都可以break,
不過,續咗。返去结婚,可能揽住個老公,唔想返!

wcpcelia    發表於 19-4-26 08:55

大宅

細姐姐 發表於 19-4-25 23:49
你想用佢。咪照續约,到時,由佢resign break contract

冇問題㗎,續咗,大家都可以break 㗎,做一日,一 ...

佢想返黎做多一年,係因為佢老公想結婚後外出去做多一年野。但其實佢之後break contract 對我有無影響?

子爵府

fibe0313 發表於 19-4-26 10:05
佢想返黎做多一年,係因為佢老公想結婚後外出去做多一年野。但其實佢之後break contract 對我有無影響?
...

工人break contract 閒事
日日都有
僱主再請新工人,冇問題的

大宅

細姐姐 發表於 19-4-26 10:09
工人break contract 閒事
日日都有
僱主再請新工人,冇問題的

但想問下。佢break contract 後。我仍然要付她回程機票,對嗎?但若果佢到時又反口要繼續留低,我就唔知幾時再請新工人先?因為申請姐姐起碼都3至4個月。。。

子爵府

fibe0313 發表於 19-4-26 10:13
但想問下。佢break contract 後。我仍然要付她回程機票,對嗎?但若果佢到時又反口要繼續留低,我就唔知幾 ...

係! 你同工人任何情况下break contract,你都要買機票送佢回鄉

你咪用得一日得一日,到咁上下,問吓佢想點,叫佢真係想唔做,就早d 同你講,等你有時間揾工人
就算你而家揾新工人簽咗两年,替佢,新工人都唔係一定做两年㗎,做两日都可以唔做,係你屋企由朝喊到晚,要走,你鎖住佢咩!
你又話佢凑到你個女,睇你自己想點囉!

大宅

細姐姐 發表於 19-4-26 10:28
係! 你同工人任何情况下break contract,你都要買機票送佢回鄉

你咪用得一日得一日,到咁上下,問吓佢想 ...

謝謝

首頁

尾頁

跳至