自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章

回覆樓主:

趟長成

Linda_lady    發表於 19-5-6 12:30

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

wendy614 發表於 19-4-29 12:50
小朋友病左最好真係搵返兒科專科醫生睇。
之前朋友介紹中環張傑兒科專科醫生,覺得幾好。
張醫生佢 ...

我知你講邊個啦, 岩岩上醫生網到搵資料, 睇張相就認得.
佢都好似好出名, 唔知呢到會唔會JM帶小朋友睇佢?

男爵府

tester5 發表於 19-4-29 14:02
都係架,趙醫生曾經佢話小朋友7歲之後,我地就會小d見面,因為佢地自己已可得死d細菌,好少病,唔會再黎睇 ...

有時小朋友傷風感冒去睇屋企附近既普通西醫, 好多時睇一兩次都唔得, 我寧願搵定個好D既兒科醫生睇.

大宅

bik1229 發表於 19-4-26 18:57
我啲女細個睇旺角范榮昌,落藥冇咁重。

霍建中睇過,唔夾,落藥好重,當年食到我大女溫溫鄧鄧。

同感, 我女細個時睇過幾次霍建中, 普通傷風感冒, 但次次都開抗生素, 落藥太重,係幾日內好番但食到個人冇喱精神, 溫溫鄧鄧,可能身體承受唔到藥重

Linda_lady    發表於 19-5-9 18:40

大宅

尖沙咀陳欣永

Linda_lady    發表於 19-5-9 18:40

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Zoesk2 發表於 19-5-6 13:08
同感, 我女細個時睇過幾次霍建中, 普通傷風感冒, 但次次都開抗生素, 落藥太重,係幾日內好番但食到個人冇 ...

霍仲話我女哮喘,後未轉左睇范醫生,說我女乜事都冇,係弱啲咪病得耐過人囉。

我女而家20啦,邊度有哮喘?

Linda_lady    發表於 19-5-6 17:41

大宅

2019新春慶豚圓

Linda_lady 發表於 19-4-26 10:44
天氣一轉, 小朋友成日病, 睇普通西醫有時睇幾次先得.

想搵個好既兒科專科醫生, 順便可以醫埋濕疹同敏感皮 ...

之前睇開旺角蘇傑榮醫生, 而家轉左睇中環張傑醫生, 張醫生同我小朋友好夾.

佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦.

Linda_lady    發表於 19-5-9 18:42
~開開心心過每一天~

大宅

2019新春慶豚圓

wendy614 發表於 19-4-29 12:50
小朋友病左最好真係搵返兒科專科醫生睇。
之前朋友介紹中環張傑兒科專科醫生,覺得幾好。
張醫生佢 ...

初時都係朋友介紹張傑醫生比我, 我都係上到去先知道原來佢係咁出名.

我都覺得張傑醫生都算幾靚仔.

~開開心心過每一天~

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Linda_lady 發表於 19-4-26 10:44
天氣一轉, 小朋友成日病, 睇普通西醫有時睇幾次先得.

想搵個好既兒科專科醫生, 順便可以醫埋濕疹同敏感皮 ...

最好揀你自己區,或者願意tel advise嘅(通常貴好多)。
趙長成(油尖)之外,趙永(中環)、馮宜亮(沙田),都好有經驗好好人。

男爵府

我大女三年前睇尖沙咀的李國偉, 睇過兩次, 感覺滿意, 當時病人不太多, 不用久候 (現時多唔多病人就不清楚), 後來我女兒改睇中醫, 所以之後就沒有再睇過李醫生

李國偉:
https://www.edr.hk/doctor/info/lee-kwok-wai

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Linda_lady 發表於 19-5-6 12:30
有時小朋友傷風感冒去睇屋企附近既普通西醫, 好多時睇一兩次都唔得, 我寧願搵定個好D既兒科醫生睇.

...

嚴格講,18歲以下嘅係應該睇兒科,最重要係佢地才會有齊兒童專用藥(唔係成人一半就算)。
一般12歲以下都係睇返兒科好,而且睇啱就唔好經常轉,轉來轉去試藥,對孩子並非好事,尤其氣管過敏呢啲,當傷風感冒俾抗生素易見效唔代表好,不斷復發仲成怠藥係更嚴重後患。
要搞氣管/過敏,真係要多心肺帶氧運動去洗好個底。

男爵府

bik1229 發表於 19-5-6 16:59
霍仲話我女哮喘,後未轉左睇范醫生,說我女乜事都冇,係弱啲咪病得耐過人囉。

我女而家20啦,邊度有哮喘? ...

明白, 多謝分享經驗同意見.

男爵府

Yuk_Lam 發表於 19-5-8 09:52
之前睇開旺角蘇傑榮醫生, 而家轉左睇中環張傑醫生, 張醫生同我小朋友好夾.

佢醫濕疹同敏感皮膚都好惦. :g ...

點解你會轉睇張傑醫生? 之前印象中都有JM話蘇醫生OK.

男爵府

Yuk_Lam 發表於 19-5-8 10:03
初時都係朋友介紹張傑醫生比我, 我都係上到去先知道原來佢係咁出名.

我都覺得張傑醫生都算幾靚仔. :hands ...

我都有上網Search過, 都見有唔少張傑醫生既醫護專欄文章.

男爵府

brindlewin 發表於 19-5-8 10:28
最好揀你自己區,或者願意tel advise嘅(通常貴好多)。
趙長成(油尖)之外,趙永(中環)、馮宜亮(沙田),都好 ...

咩Tel advise? 睇兒科正常都會預$600-1000左右, 診金+藥費.

我上網睇返以上JM介紹既醫生收費都係差不多.

已經記錄左好幾個同區及就近既兒科醫生, 到時會打去查詢.

子爵府

Linda_lady 發表於 19-5-9 18:53
咩Tel advise? 睇兒科正常都會預$600-1000左右, 診金+藥費.

我上網睇返以上JM介紹既醫生收費都係差不多. ...

譚一翔,不過診金2k+ , 未計藥費

小朋友細個時氣管敏感,差D變哮喘,佢醫好咗!

濕疹皮膚我就睇 Dr. Sugunan, 同一診所。

Linda_lady    發表於 19-5-10 15:03

珍珠宮

2019新春慶豚圓

有些醫生會接緊急服務,咁睇開佢,返屋企有咩突變可以call 佢問點做,佢會評估是否需要去急症室。

Linda_lady    發表於 19-5-10 15:07
Linda_lady    發表於 19-5-10 15:07

子爵府

brindlewin 發表於 19-5-9 19:24
有些醫生會接緊急服務,咁睇開佢,返屋企有咩突變可以call 佢問點做,佢會評估是否需要去急症室。
...

通常好熟先會接!

我試過半夜2點call 醫生,安排入院做測試,報告出咗,醫生一到睇報告開藥。

Linda_lady    發表於 19-5-10 15:08

珍珠宮

2019新春慶豚圓

missparent 發表於 19-5-9 19:44
通常好熟先會接!

我試過半夜2點call 醫生,安排入院做測試,報告出咗,醫生一到睇報告開藥。

起碼都要係睇開嘅啦,冇可能39547call 又應診咯。

子爵府

check埋佢地係邊間醫院有掛單,以備不時之需。

Linda_lady    發表於 19-5-10 15:08

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊