自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

無話可說 發表於 19-4-26 21:50
粉好難食,我之前都買過
覺得粉有效d, 重點方便攜帶。

公爵府

2023年兔年勳章

無話可說 發表於 19-4-26 20:48
唔見有既?codeine 係咪要醫生紙先買到?

第一項已經係 codeine,講到咁神奇,咪又係 普通咳藥水一支。

珍珠宮

你早兩日post咪好囉,我可以乘機買支返嚟試
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

男爵府

無話可說 發表於 19-4-26 21:25
呢隻幾有效傷風藥! 3枝細既係1 pack ,寫明漢方咳藥水,不過無留低個盒喇,果隻無呢隻藍色咁快見效!

...

呢隻新聞報晒有香港禁藥成分,咁都介紹俾人

大宅

西藥來來去去都係那些成份啦
有 codeine咁梗係止咳勁D啦, 加上日本出, D成份應該純D ( 大家平時睇醫生, 開的是土炮藥廠, 一般都無外國廠咁靚)

除了日本, 我記得去台灣行康X美時, 都有含Codeine成份的咳藥水賣, 就咁放在貨架, 看來這些成份在外國不是受管制的, ,

可待因止咳係好勁, 但係副作用都好多,
最麻煩係食慣咗之後, 以後唔食就止唔到咳

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

第一個咪係codeine囉

子爵府

chantings 發表於 19-4-27 00:22
西藥來來去去都係那些成份啦
有 codeine咁梗係止咳勁D啦, 加上日本出, D成份應該純D ( 大家平時睇醫生, 開 ...

多謝你詳盡解說先,但有時咳到嚴重影響日常生活(例如訓唔到)真係明知有好犀利副作用都需要照食

大宅

無話可說 發表於 19-4-26 17:05
無啦啦為枝藥水去日本咩 我短期內唔去啦!身邊就無呢幾個月都無人去,無人幫我買到,所以想係香港 ...

日本藥係勁啲 但有啲其實唔帶得入境架 因為啲成分喺香港黎講係禁止架

大宅

危險藥物黎 應該要醫生處方喎
如果冇醫生處方 出入境帶真係會俾人拉架

公爵府

2023年兔年勳章

龍貓車 發表於 19-4-26 23:27

其實唔理係咪禁藥,帶無注冊藥物入境已經違法。如果帶可待因入大陸境,分分鐘拉去勞改。始終鴉片會上癮,FDA 都有指引,唔可以俾細路食。

大宅

家文 發表於 19-4-27 03:27
多謝你詳盡解說先,但有時咳到嚴重影響日常生活(例如訓唔到)真係明知有好犀利副作用都需要照食 ...

太客氣了~

久病成醫

我以前食得太多CODEINE了, 應該是英國廠出的
現在有咳好難醫呀~ 普通咳水是完全無效, 反而食枇杷膏, 仲好似好少少

試過頂唔順, 去廠房指明要買有CODEINE藥水, 但土炮也是無咩效, 確實外國的月亮是較圓
所以JM發現日本藥的藥效較佳

我諗我第日生CANCER要用瑪啡時, 都係無咩大效 (CODEINE 大約是 Morphine 十分之一)

象牙宮

龍貓車 發表於 19-4-26 23:27

鬼知咁多咩,係日本藥房職業介紹,全部日文邊識睇呀,果刻都唔會研究啦

象牙宮

lingliing_023 發表於 19-4-27 06:56
日本藥係勁啲 但有啲其實唔帶得入境架 因為啲成分喺香港黎講係禁止架

當你去外地買,果刻無時間研究咩成份喎

男爵府

無話可說 發表於 19-4-27 13:09
鬼知咁多咩,係日本藥房職業介紹,全部日文邊識睇呀,果刻都唔會研究啦
...

我都係食日本成藥,但我會先了解成份同副作用先,雖然唔識睇日文,但都會上網search下有無相關新聞,始終食落自己個肚,自己去衡量食唔食。
我只不過俾個建議你,你唔需要咁燥。
同埋你推介呢隻感冒藥的確係上過好多次報紙。

子爵府

chantings 發表於 19-4-27 07:50
太客氣了~

久病成醫

其實我都唔鐘意食藥,所以我真係辛苦到忍唔到先食藥的…
我間中會有頭痛(咁我都真係痛到完全忍唔到先食藥的),咁我朋友介紹過我食日本隻頭痛藥,我覺得超有效,食完之後大約半小時內就不會痛。我本身從來都無留意啲藥有咩成分,但早排就有報導話原來個隻頭痛藥係有嗎啡,我就明點解咁有效了
但我而家仍然係頭痛到癲就會食個隻日本頭痛藥

象牙宮

龍貓車 發表於 19-4-27 14:00
我都係食日本成藥,但我會先了解成份同副作用先,雖然唔識睇日文,但都會上網search下有無相關新聞,始終 ...

我原本只買頭痛藥,點知舊年去到日本落大雨,第2日係咁咳咪去藥店買藥水食囉!見職員介紹,飲左覺得好有效啫,真係飲左2日就唔咳了,無諗過副作用架!講真,香港成藥都係咁食,就算醫生開既,又話會眼訓同手震,都係要食,但都無呢隻咁好,呢隻都眼訓!我好少專登留意新聞有關藥既野,因為去旅行都唔會專登買堆藥返屋企

大宅

家文 發表於 19-4-27 14:01
其實我都唔鐘意食藥,所以我真係辛苦到忍唔到先食藥的…
我間中會有頭痛(咁我都真係痛到完全忍唔到先食藥 ...

頭痛藥都有嗎啡

咁很辛苦時吃, 也是沒有辦法吧, 只要唔係成日食都還可以
我都十幾年無食過codeine

其實就算普通止痛藥(撲熱息痛, 即係必X痛/幸X), 日日吃都係會出事的
我十幾年前睇60 minutes, 話有D美國人日日吃十幾粒去止痛, 結果有Rebounce pain「反
http://www.nbneuro.com/reboundheadache.shtml

我覺得撲熱息痛已經是相對較安全的, 但都可以咁大鑊, 大家慎用~

子爵府

無話可說 發表於 19-4-27 15:57
我原本只買頭痛藥,點知舊年去到日本落大雨,第2日係咁咳咪去藥店買藥水食囉!見職員介紹,飲左覺得好有效 ...

你PO個隻日本傷風藥我都有,算幾有效。
我去日本的話都會買3盒左右返香港看門口

子爵府

chantings 發表於 19-4-27 22:32
頭痛藥都有嗎啡

個時我有同介紹隻頭痛藥俾我的朋友講,難怪佢止痛咁有效啦。不過個頭痛到頂唔順(懷疑孫悟空俾唐僧罰時初期都係咁上下痛),真係俾枝嗎啡針我我都肯打

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至