自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我做全職媽咪已超過3年,之前又只做過一間公司,而且一做就10幾年,即係差不多20年無揾過工,年纪又剛過40。
有當年大專學歷但不是專業,之前嘅工種已夕陽行業。

甘嘅背境,找到文職工作嘅機會大嗎? 大家認為人工又可以有多少? 應從何入手? 真心求意見!

男爵府

Bbpig2014 發表於 19-4-26 23:21
我做全職媽咪已超過3年,之前又只做過一間公司,而且一做就10幾年,即係差不多20年無揾過工,年纪又剛過40 ...

資料唔夠,唔知你最後人工、職位如何,如不是專業而又職位唔高,可能文職只可以做文員,$13-14K到,反而肯放下身段去做老人院、e院助理,人工都幾好,重多機會晉升

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁打字, 電腦果啲係咪都識? 可以去報返啲正苦課程上返手先
普通文職唔難揾, 但要預可能人工唔高

複式洋房

今日出海 發表於 19-4-26 23:27
資料唔夠,唔知你最後人工、職位如何,如不是專業而又職位唔高,可能文職只可以做文員,$13-14K到,反而肯 ...

老人院,醫院助理唔需要有相關工作經驗嗎?

男爵府

jameslee090803 發表於 19-4-27 00:32

因為都辛苦,入行暫不多,我朋友休息10年家庭主婦,冇相關工作經驗,近來重出江湖都係做呢d,要輪班、辛苦的,不過人工一定比文員好,同埋佢40出頭,公司比機會佢升

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我做全職媽咪已超過3年,之前又只做過一間公司,而且一做就10幾年,即係差不多20年無揾過工,年纪又剛過40 ...

男爵府

jameslee090803 發表於 19-4-27 00:32

要讀相關科程便可

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

以前個份做了10幾年,係做咩post?
其實都大學畢業,也不是未做過野,唔會搵唔到既!你都只係停了3年工姐。應該搵到既,不過相信人工可能冇以前咁高啫。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最難係踏出第一步,砌好張cv 先,send 信出街試反應。 報政府工。 祝成功!

子爵府

虎到金來勳章

之前做merchandiser?
唔知你last job n salary, 好難估到可以有幾多人工。

先整好份cv, 寄信試下水溫先。
同一分工做左10年,分人stable,只係之前因要照顧家庭要無返工,只要你表現到你無同社會脫節,問題不大。

當然有d公司好mean,睇唔起做ftm既人,驚你脫節,第日返工唔專心,時刻掛住屋企,隨時唔做。但呢d公司都唔配有你啦,比d信心自己

珊瑚宮

畀面勳章

今日出海 發表於 19-4-26 23:27
資料唔夠,唔知你最後人工、職位如何,如不是專業而又職位唔高,可能文職只可以做文員,$13-14K到,反而肯 ...

同意,資料唔夠,comment 唔到。

珍珠宮

畀面勳章

如果係諗住小朋友返學出返黎做野
可以從PT做起再睇下想係邊方面發展
同適應返社會而家個速度

侯爵府

princessgw 發表於 19-4-27 10:53
之前做merchandiser?
唔知你last job n salary, 好難估到可以有幾多人工。

正常應該可以升到Manager, 但公司人事變動快,我換過3個亞頭,所以冇人照仲要换班底,人工平均有30K+。

侯爵府

謝謝以上每一位Jm嘅建議及鼓勵! 可能快手揾PT 幫自己重新適應吓先,再同一時間報考政府/公營機構等。

子爵府

虎到金來勳章

Bbpig2014 發表於 19-4-27 14:24
正常應該可以升到Manager, 但公司人事變動快,我換過3個亞頭,所以冇人照仲要换班底,人工平 ...

你會做番舊行? 可以試下buyer
你唔係fresh grad,有學曆,有經驗,叫價不會太低。我覺得一定過2萬。依家幾年經驗已叫價過2萬
太低d人怕你做唔長,覺得奇怪。

份cv 或 cover letter要花d時間去寫, 機會係有既,但預左要花長少少時間去搵。我上一個回覆既問題,你自己預備定點搭。hr未必想難為你,而係想知你心態,係未真係ready 重回職場

侯爵府

princessgw 發表於 19-4-27 14:58
你會做番舊行? 可以試下buyer
你唔係fresh grad,有學曆,有經驗,叫價不會太低。我覺得一定過2萬。依家幾年 ...
謝謝你耐心幫我分析!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

人工要求唔高就應該可以

伯爵府

回覆樓主:

出年報考CA, ACO仲有機會咖,加油!

伯爵府

先讀ERB會易入行d.

珊瑚宮

畀面勳章

Bbpig2014 發表於 19-4-27 14:24
正常應該可以升到Manager, 但公司人事變動快,我換過3個亞頭,所以冇人照仲要换班底,人工平 ...

Merchandising 今年好靜,同埋依家好多公司暗地裡 set 咗 SM 最好 30-33歲,Manager 就最好 under 40.

首頁

尾頁

跳至