自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

我本身超愛嗰種毛茸茸嘅紅莓果。其實佢叫覆盤子。我一直唔明佢點解翻譯成咁奇怪。
旦我就好鍾意食佢。不過佢比較少有,所以價錢都幾貴。
旦佢好多毛毛,睇落唔係幾濕得水。旦唔洗又唔係好敢就咁擺入口。浸洗完就走晒樣。攪到我次次食都好頭痕。
有冇人都知道應該點處理呢?

題外話。其實唔知點keep佢哋。最近朋友特登買左兩盒嚟探我。我唔捨得食。擺喺生果格兩日。 一打開全部開始發白毛,有啲已經黑毛爛左。揀無可揀之下,夾硬食左兩粒,全部扔掉。心都痛肉都赤呀!真係激死

水晶宮

回覆樓主:

其實水果點會唔捨得食?仲要超市日日有得買,一盒$2X(惠long),又唔係好貴

普通用清水浸下洗下就可以食

男爵府

好媽媽勳章

plumtree 發表於 19-4-27 12:37
我本身超愛嗰種毛茸茸嘅紅莓果。其實佢叫覆盤子。我一直唔明佢點解翻譯成咁奇怪。
旦我就好鍾意食佢。不過 ...

中醫認為,覆盆子入肝腎二經,有治腎虛的功用,因此,吃了後人們都治好了夜尿的問題,晚上上廁用的尿盆也從此可倒放(覆轉)

男爵府

回覆樓主:

我用鹽水、梳打粉浸一次,然後用凍滾水再洗

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我用洗蔬果嗰支清潔劑洗浸洗咋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你化簡為繁喎,用水洗下咪得囉。我會細力捽下表面先至食。

唔捨得就搞到d 生果發霉冇得食,浪費晒朋友心意,咁珍惜應該要即刻食呀。

侯爵府

2018復活節勳章

imuran 發表於 19-4-27 13:06
中醫認為,覆盆子入肝腎二經,有治腎虛的功用,因此,吃了後人們都治好了夜尿的問題,晚上上廁用的尿盆也 ...

唔係啩?竟然係因為咁樣而得名 我真係希望呢隻莓可以改個好聽啲嘅名。可惜佢唔叫我紅莓。因早已另有其莓。

侯爵府

2018復活節勳章

ash_yehyeh 發表於 19-4-27 13:00
其實水果點會唔捨得食?仲要超市日日有得買,一盒$2X(惠long),又唔係好貴

普通用清水浸下洗下就可以食

我喺百街又唔覺有。次次都要去吉吉島見到有就飛扑買兩盒。印象中唔止廿幾一盒㗎。
惠long有㗎原來。我度離惠long好遠,所以只行百街。

侯爵府

2018復活節勳章

bosch 發表於 19-4-27 14:06
你化簡為繁喎,用水洗下咪得囉。我會細力捽下表面先至食。

唔捨得就搞到d 生果發霉冇得食,浪費晒朋友心意 ...

因仲有兩盒藍莓嘛。當時我哋立即開嚟食,消滅左兩盒藍莓先囉!點知.....總之呢個教訓真係大。

男爵府

中醫認為,覆盆子入肝腎二經,有治腎虛的功用,因此,吃了後人們都治好了夜尿的問題,晚上上廁用的尿盆也 ...

樓主講紅莓raspberry, 你講果隻係覆盆子cranberry
(有錯的話請指正)

水晶宮

plumtree 發表於 19-4-27 14:13
我喺百街又唔覺有。次次都要去吉吉島見到有就飛扑買兩盒。印象中唔止廿幾一盒㗎。
惠long有㗎原來。我度離 ...

惠long好似$28左右一盒

有時減價仲平d

我成日買比小朋友食,好有益

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

9999金 發表於 19-4-27 14:18
樓主講紅莓raspberry, 你講果隻係覆盆子cranberry
(有錯的話請指正)

上網search下就知

侯爵府

2018復活節勳章

9999金 發表於 19-4-27 14:18
(有錯的話請指正)

應該剛剛相反。
覆盆子係raspberry嚟。紅莓係cranberry。只係我形容比人知係紅莓。紅色嘅莓。

伯爵府

我都超鍾意食,惠康百佳都有,通常~~26.9一盒。佢好易爛,所以要小心,一有損傷,就好快發霉。我就咁用水沖洗,輕輕力咁攪下d水就食,不過試過有次有條蟲係中間,好彩望到

侯爵府

2018復活節勳章

nms 發表於 19-4-27 17:27
我都超鍾意食,惠康百佳都有,通常~~26.9一盒。佢好易爛,所以要小心,一有損傷,就好快發霉。我就咁用水 ...

竟然有蟲。我諗我睇完以後都唔敢再食。

水晶宮

個名原來咁解

水晶宮

回覆樓主:

佢唔襟擺,我通常當日買就當日食。
我搵水浸下,再開細水沖沖就食

大宅

BB防敏心得分享勳章

上次食食下 啊仔(4歲 )佢話有野識郁
望真d ~蟲呀! 我都清水洗2次 熟水再過水
點知都沖唔走

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

plumtree 發表於 19-4-27 16:07
應該剛剛相反。
覆盆子係raspberry嚟。紅莓係cranberry。只係我形容比人知係紅莓。紅色嘅莓。
...

你啱,紅莓汁是cranberry juicy
靜靜雞話你知。以前見餅房,用cranberry 做裝飾蛋糕,d cranberry係唔會話洗架。。。

侯爵府

2018復活節勳章

tester5 發表於 19-4-27 18:44
你啱,紅莓汁是cranberry juicy
靜靜雞話你知。以前見餅房,用cranberry 做裝飾蛋糕,d cranberry係唔會話 ...

估到啦。strawberry, blueberry咪都係一樣。唉

首頁

尾頁

跳至