夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睛靈勳章

睇見其他朋友、好幸福快樂、唔洗做、有老公鍚、我就自食其力、同老公無野講、早幾年打算離婚、又擔心影響仔!為有忍!我只可話自己無夫運、希望做多D善事、下世有美滿幸福的因

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

珍珠宮

回覆樓主:

又唔好咁諗,好多人都係表面野,有苦自己知~
你應該諗,起碼你有能力付出,有咩事問心無愧~

複式洋房

回覆 lilicatcat 的帖子

專心放落小朋友度

大宅

lilicatcat 發表於 19-4-27 18:30
睇見其他朋友、好幸福快樂、唔洗做、有老公鍚、我就自食其力、同老公無野講、早幾年打算離婚、又擔心影響仔 ...

幾年前很迷惘時,去睇過八字,話我是老公的貴人,而老公就會連累我,風水先生仲叫我要同老公保持距離!咁你話點算!雖然現實生活真係有很多失望,打擊,怨嘆,但我又未曾打算離婚喎⋯⋯誰叫自己細個時太天真,見識少,感情太過天,完全冇諗過現實世界生活係幾咁艱難。所以我諗我都算係冇夫運的人,嫁不到有本事的人,自己要捱到死下死下

珍珠宮

twobirds 發表於 19-4-27 21:18
幾年前很迷惘時,去睇過八字,話我是老公的貴人,而老公就會連累我,風水先生仲叫我要同老公保持距離!咁 ...

我跟著我前夫都係挨到死下死下,不單在身體方面挨,情緒方面都挨,從199X年開始挨,由結婚挨到、、、無了期。我前夫是專一,好心底,但冇能力幫助人的。我咁唸,雖然我冇夫運,但如果是神的旨意,我會給我前夫「有妻運」。
神果然在工作上供應我,使我有份專業做,磨練我的搵錢本領,多年來,我前夫用我搵的錢幫了不少人。佢自己唔使出來拋頭露面打人工,受人氣。D打工仔氣,全部我受,我擋,受了氣,我翻到屋企一句不能呻,因為佢EQ唔夠來疏導我。佢係家庭主夫,佢用我錢請工人,但冇個工人得佢滿意。頭家點教女,點管理,佢係老世。我從來唔挑戰佢既主權。子女聽曬佢話。
始終,前夫都係話我難相處,我在家時,個個都好緊張。多次後悔同我結婚。想我搬走,D女跟佢。我如佢所願,我搵的錢繼續100% 畀曬佢管理,使用。佢承認其他人讚我係好順服的妻子。

就係咁多年來的忍耐,神磨鍊我成精金,後來吸引到我先生。佢曾經證明過佢好有本事,好丈,好丈夫。佢願意娶我過世,養起我和我父母過世。

現在,我前夫,同我先生正齊心協力支持我可以在年底前不用在為生計而工作。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-4-27 20:01
又唔好咁諗,好多人都係表面野,有苦自己知~
你應該諗,起碼你有能力付出,有咩事問心無愧~
...

我都係咁唸。有人只報喜,不報憂。
我係有碗數碗,有碟數碟。
每段關係都有它的一本難念的經。
各有前因莫羨人。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實你睇人好,人睇你好
家家有本難唸的經
好多人真係表面風光咋...

子爵府

回覆樓主:

樓主諗野好正面呀 加油!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇見其他朋友、好幸福快樂、唔洗做、有老公鍚、我就自食其力、同老公無野講、早幾年打算離婚、又擔心影響仔 ...

翡翠宮

回覆樓主:

下,等下世
生命我掌握係自己手入面

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實一家唔知一家事,好多時睇人好,但其實你地一樣有唔好ge地方,唔好只著眼人地ge幸福。
女人無論有無婚姻,有無小朋友,都可以有不同的幸福,加油

公爵府

我同你一樣,不過我冇小孩。

琥珀宮

回覆樓主:

瑪瑙宮

有丫, 我有 d 幸福 c9 同事. 一個有時話今晚老公煮飯, 一個又話同老公去邊去邊旅行, 又話睇完星期日早場一齊去買餸. 佢地老公都正常搵到錢又關心錫小朋友.

我屋企好多女人都無夫運的. 叫做有果个是填房來的 (大婆死左), 个老公好好的, 但佢早死, 都享唔到幾多年夫運, 个男人兩个老婆都早過自己去, 喪礼上哭得死去活來, 都幾慘架.

侯爵府

858D 發表於 19-4-27 22:34
我跟著我前夫都係挨到死下死下,不單在身體方面挨,情緒方面都挨,從199X年開始挨,由結婚挨到、、、無了 ...

Jm,妳好利害,但前夫甘款又肯同妳分開?
以家先生唔介意同前夫有小朋友?

珍珠宮

ying_mail 發表於 19-4-29 00:43
Jm,妳好利害,但前夫甘款又肯同妳分開?
以家先生唔介意同前夫有小朋友?
...

係吖,我前夫果個款,一言難盡。我能力唔夠佢用。佢能力唔夠我使。嚴重影響大家情緒健康。
依家先生呢個款,又係一言難盡。佢仲同我,我前夫,我D女 一齊挨過左 我那有嚴重腦癱的女兒 在世最後果5年。送走我女兒那早上,我先生,我,和我前夫,在醫院病房,一齊手牽手,目送女兒 平安地心跳停止。呼吸停止。
兩個都係美國白人。
我從來唔使呃呃騙騙,亦不用撒手段。佢地要同我發展關係,我擺明我的條款,約項,婚姻生活的要求,我在婚姻生活中能付出的是甚麼。姜太翁釣魚,願者上釣。

大宅

我身邊夫妻關係美滿嘅朋友,共通點係願意溝通,彼此尊重。我同老公拍拖十年,結婚十四年,可以話青梅竹馬,同佢一齊將近四分一世紀,經歷過高高低低,激情過後點樣甘於平淡,點樣從情人昇華到知己、戰友、soulmate,雙方都要好努力,步伐一致。加油,既然關係必須繼續,就諗吓有咩可以改變。

伯爵府

你起碼有份工, 比心機湊大個仔, 努力呀

首頁

尾頁

跳至