親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

首先多謝曾回覆本人的朋友們

六日hea遊行程(兩大兩細;三歲半,五歲半)

下午港龍機出發

第一日:四點左右落機、包車小黃(台$700)回“hotel53”(港$786家庭房),對面馬路參觀“宮原”、行去“第四信用”食雪糕、再橫跨“台中公園”,到“一中夜市”

第二日:包小黃(台$1800),直去清境民宿“普羅旺斯”(台$4400觀景四人房),途經“老英格蘭”影相,放低行李,小黃再送上“青青草原”,直行落山,太曬,無行“高空景觀步道”,行左“階梯步道”直達“紙箱王”,食完玩完,再行落“小瑞士花園”,但過門不入,再直落民宿,食完免費意粉餐,叫外送“伊拿谷”甕缸雞

第三日:包小黃半日(台$3200),直去日月潭民宿“澄園”(兩夜,港$2350湖景家庭房),途經埔里,到“廣興紙寮”參觀及Diy,車落去“18C”食雪糕,再去“紙教堂”參觀,下午三點到民宿,“伊達邵商店街”掃小食,無聊行“親水步道”直達“蝴蝶園”,回頭食“袁家美食”

第四日:日全票(台$3400全家),先坐船遊“水社”,再去“玄光寺”到此一遊,跟住去坐日月潭纜車入“九族文化村”,小朋友主打玩機動遊戲,再响個大花園影相,回程又坐纜車,晚飯“麓司岸”

第五日:包全日小黃(台$4000),返台中住碧根旅館(港$889家庭房),途經水里“車埕車站”,“林班道商圈”參觀及Diy,食“木茶房”,再落“集集火車站”影個相,返台中參觀“彩虹眷村”,再去“高美濕地”睇日落,夜晚逢甲夜市掃街啊

第六日:瞓得晏,只係小黃(台$700)去“台中歌劇院”,再去機場搭下晝機,機場買手信買酒,完

別墅

第一日: hotel 53、第四信用食雪糕、台中公園夜景、一中夜市及買回酒店小食

別墅

第二日:普羅旺斯日出景,青青草原,階梯步道、走入紙箱王,再食伊拿谷甕缸雞

wcpcelia    發表於 19-4-29 10:26

別墅

第三日:住“澄園”睇日落湖景、早上响埔里廣興紙寮玩,食過18度雪糕,去左紙教堂影相,同行左去日月潭蝴蝶園(是日已休息)

別墅

第四日:一早搭船,先去水社(服務中心裝修,無店舖了),再去玄光寺食茶葉蛋。。。坐纜車去九族文化村玩,裏面個大花園,景色感覺都不錯

別墅

日月澤澄園民宿對面間麓司岸可以一試,其中幸福蛋蛋、日月雙併都不錯,蕉蕉者就口味唔啱自己,附近另一間袁家美食,就算吧

別墅

第五、六日:車埕車站,林班道Diy,集集火車站,彩虹眷村,高美濕地,逢甲夜市小食(黃金轟炸魷魚、官之霖:大腸包小腸 都不錯),最後一日行左去台中歌劇院hea .....完

伯爵府

大聲爸 發表於 19-4-27 23:28
第二日:普羅旺斯日出景,青青草原,階梯步道、走入紙箱王,再食伊拿谷甕缸雞

請問普羅旺斯好住嗎? 整潔嗎?

別墅

Bellemami 發表於 19-4-29 03:12
請問普羅旺斯好住嗎? 整潔嗎?

山景房係好風景(當然要好天啦!),空間好大,小朋友走來走去無乜問題
但因為本身已經住三樓,叫頂樓,樓頂就係屋頂,一落雨,就真係聽到好清楚雨聲

至於方便,8分鐘內,慢行(行馬路邊,個個都咁行)一定到小瑞士花園、再行8分鐘內,到紙箱王

清潔還可以,起碼室內四周唔見灰塵,但對出蚊網、窗簾布就舊d

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

好靚喎

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

別墅

Catchan0306 發表於 19-4-29 09:54
好靚喎

好好彩!日日晴天☀️。。。
個個景都好靚

別墅

請問碧根行旅好住嗎?謝謝

男爵府

happyhappymapa 發表於 19-5-1 15:43

好住

別墅

happyhappymapa 發表於 19-5-1 15:43

就我家庭(兩小朋友而論)
碧根方便就一定了,話晒樓下就係逢甲夜市
但我住精緻家庭房,好窄,無乜空間
如果要我再住一次,我會訂家庭套房,或直頭唔住,因爲小朋友其實都無乜意思行夜市,方便都無鬼用

但如果我主力唔係行逢甲,我會再住多次hotel 53,家庭客房都大少少,或upgrade去豪華家庭房,因為夠大,小朋友可以走來走去,而且hotel53 附近都好多景點,宮原,第四信用,台中第二市場,一中夜市,又近台中火車站等

以上個人感覺

大宅

大聲爸 發表於 19-4-27 22:52
首先多謝曾回覆本人的朋友們六日hea遊行程(兩大兩細;三歲半,五歲半)
下午港龍機出發第一日:四點左右落 ...

請問可以給我包車資料嗎?謝謝

別墅

iglooCar 發表於 19-5-2 00:29
請問可以給我包車資料嗎?謝謝

已pm你

公爵府

回覆樓主:

好吸引
我遲下都會去台中,預計行程同你差唔多,但想問下如果包車玩清境後自悠行附近景點會太麻煩嗎?因包全日車都貴,但又未知附近景點自己邊行邊玩又得唔得,主力會去青青草原附近

珊瑚宮

sauNG 發表於 19-5-4 16:28
好吸引
我遲下都會去台中,預計行程同你差唔多,但想問下如果包車玩清境後自悠行附近景點會太麻煩嗎?因包 ...

清境農場分三個入口。(農場入面有一條步道,可以由上入口行到下入口,中間入口處有美食大排檔,在門口打口手印就可以出外食野再返入農場)。

公爵府

12312 發表於 19-5-4 18:03
清境農場分三個入口。(農場入面有一條步道,可以由上入口行到下入口,中間入口處有美食大排檔,在門口打 ...

嗯嗯,我大概明你意思,唔該曬

首頁

尾頁

跳至