親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

sauNG 發表於 19-5-4 16:28
好吸引
我遲下都會去台中,預計行程同你差唔多,但想問下如果包車玩清境後自悠行附近景點會太麻煩嗎?因包 ...

我所知,本身清境係有公車行駛,只係班次好疏落(可能一個鐘一班),同埋得幾個站,點都要行

個人而言,我覺得到左清境,就唔使包車!我一家四口,由清清草原頂,慢行到中間位置的美食大排檔(一個半小時),再直落草原山下出口,行去階梯步道(你可以在美食大排檔出,行天空步道,每人好似50/100元,再落去紙箱王),再行去紙箱王,食埋午餐,total 用左四個半鐘,包全日車根本多餘

當然,如果你每個景點,只留一個鐘,可能包車係方便(因為我無去老英格蘭食tea,無去食乜阿婆甕缸雞),同埋都要睇埋你酒店位置,係咪都近你想去的景點

公爵府

大聲爸 發表於 19-5-5 11:45
我所知,本身清境係有公車行駛,只係班次好疏落(可能一個鐘一班),同埋得幾個站,點都要行

個人而言, ...

好詳細,多謝分享
我地平時有行山,所以睇咗你地分享後應唔使包車,慢慢行,留返啲錢食返餐好既

別墅

sauNG 發表於 19-5-5 12:23
好詳細,多謝分享
我地平時有行山,所以睇咗你地分享後應唔使包車,慢慢行,留返啲錢食返餐好既
...

明白!你行開山,咁就行得非常輕鬆了

我們行程時間長,只係因為行一陣,兩小朋友就食少少生果、零食,或坐陣影相,睇風景!

因此,你們時間上可能更充裕了

男爵府

大聲爸 發表於 19-4-27 22:52
首先多謝曾回覆本人的朋友們六日hea遊行程(兩大兩細;三歲半,五歲半)
下午港龍機出發第一日:四點左右落 ...
樓主 ,請問可否pm司機資料給我嗎?閣下坐哪一間airline? 謝謝

別墅

bvbb 發表於 19-5-6 13:53
樓主 ,請問可否pm司機資料給我嗎?閣下坐哪一間airline? 謝謝

已pm 的士司機資料給你

我坐國泰港龍航空公司,响expedia 買
二大二細,總數約10800左右

公爵府

大聲爸 發表於 19-4-27 22:52
首先多謝曾回覆本人的朋友們六日hea遊行程(兩大兩細;三歲半,五歲半)
下午港龍機出發第一日:四點左右落 ...
另想請教下,日月潭日全票(台$3400全家),可以全日任意坐船及去九族既來回纜車嗎?而坐船及纜車有無開放時間可提供呢?唔該曬

珊瑚宮

sauNG 發表於 19-5-6 15:43
另想請教下,日月潭日全票(台$3400全家),可以全日任意坐船及去九族既來回纜車嗎?而坐船及纜車有無開放時 ...

交通船-面價@300台幣,民宿@100台幣。一日內順方向坐搭。(日月潭網有搭船資料,9:00-5:00左右)
九族票已包纜車票。

公爵府

12312 發表於 19-5-6 16:11
交通船-面價@300台幣,民宿@100台幣。一日內順方向坐搭。(日月潭網有搭船資料,9:00-5:00左右)
九族票已 ...

別墅

sauNG 發表於 19-5-6 15:43
另想請教下,日月潭日全票(台$3400全家),可以全日任意坐船及去九族既來回纜車嗎?而坐船及纜車有無開放時 ...

全票係指當日可任坐船,到“水社—玄光寺—伊達邵”,但約1715左右已經最後一班船了

至於入九族玩,纜車又係任坐出入,平日1030-1600最後一班,由九族返去伊達邵,假日就1000-1630最後一班(我個日係平日,出入都五分鐘內上纜車,爽!至於假日,就會等耐d了)

另外,我4月尾去時,水社服務中心重新裝修,早上十點幾到,無乜嘢好行
只係水社好多單車店,如果你like單車遊,應該好開心
至於玄光寺,我地食完茶葉蛋,就走人,太熱太曬了

所以其實坐船遊湖,下次一定唔會囉⋯⋯

最後,我四張票3400台幣,係司機代買,我相信民宿嗰邊可以更平,我只係覺得,當係比司機叔叔賺額外車馬費!!

公爵府

大聲爸 發表於 19-5-6 19:11

全票係指當日可任坐船,到“水社—玄光寺—伊達邵”,但約171 ...
大聲爸,你真系好有心,多謝你既用心分享
其實我真系有打算踩單車去玩,小朋友應該好中意

別墅

sauNG 發表於 19-5-7 10:57
大聲爸,你真系好有心,多謝你既用心分享
其實我真系有打算踩單車去玩,小朋友應該好中意
...

Good 呀!
我見一早都好多人踏單車玩,只要注意安全,相信無問題

當然,如果你踏單車,我相信好難同日遊玩九族文化村了(其實文化村,你可以search 下官方網站,活動內容未必個個適合,同埋收費又唔算平!就算本身想搭纜車,我記憶中係可以獨立買纜車票)

公爵府

大聲爸 發表於 19-5-7 11:43
Good 呀!
我見一早都好多人踏單車玩,只要注意安全,相信無問題

大聲爸,你真系好,仲幫我計埋數,其實九族真系有機會唔去,始終小朋友應中意踩單車多過玩機動遊戲,所以踩單車真系我首選,但遊船見你分享反而一般般,系咪踩單車環繞日月潭會好啲??可以邊踩邊搵嘢食

別墅

sauNG 發表於 19-5-7 13:29
大聲爸,你真系好,仲幫我計埋數,其實九族真系有機會唔去,始終小朋友應中意踩單車多過玩機動遊戲,所以 ...

我唔肯定係咪單車可去晒不同景點,可能要其他谷友代答

至於坐船,我就真係覺得無需要了

公爵府

大聲爸 發表於 19-5-7 16:02
我唔肯定係咪單車可去晒不同景點,可能要其他谷友代答

至於坐船,我就真係覺得無需要了

唔緊要,都多謝大聲爸,我再上網搵下資料就得,起碼可以肯定唔使花錢去坐船

大宅

回覆樓主:

台中一大一小,十歲,七日。慢慢行下玩下食下,住邊度比較方便,有乜必去點推薦?其實可否去二個地方?唔該哂

別墅

dickmamyan 發表於 19-5-8 10:53
台中一大一小,十歲,七日。慢慢行下玩下食下,住邊度比較方便,有乜必去點推薦?其實可否去二個地方?唔該 ...

小朋友已十歲,我覺得,如果小朋友係好動,平時都行街行山到處去,咁我覺得酒店地點方便,平宜就得(因為可玩一整日,响酒店得瞓覺,唔使太豪華)
我台中只係住過hotel 53 及 碧根行館,我個人會住返hotel 53,因為平d,空間大d,更重要係,近火車站,你一大一細,可以坐火車,巴士等,四通百達
加上,你話可能想去兩個地方,正正可以早去火車站,晚返hotel (我今次旅行本來好想咁做,無奈小朋友唔肯行,迫住包小黃出入)

子爵府

台中一大一小,十歲,七日。慢慢行下玩下食下,住邊度比較方便,有乜必去點推薦?其實可否去二個地方?唔該 ...
7日可以去台中市外週邊景點

別墅

另外有乜必去,我就唔夠亂講了,好簡單,“逢甲夜市”大把人話必去,但我行完,咪又係一個大型夜市,我行“一中夜市”咪又一樣(個人感覺而言),另外,“宮原眼科”,我行唔夠五分鐘走人
但以下地方,我覺得你望望啱唔啱小朋友都可以
大坑紙箱王,敲敲木工場,造紙龍,廣興紙寮,高美濕地
清境:青青草原,合歡山觀景(呢個可能要在清境留宿晚)
日月潭:纜車,九族文化村(小朋友機動遊戲),踏單車
我識好少地方啊,哈!

大宅

大聲爸 發表於 19-5-8 14:28
另外有乜必去,我就唔夠亂講了,好簡單,“逢甲夜市”大把人話必去,但我行完,咪又係一個大型夜市,我行 ...

唔該你,好實用的見議

大宅

大聲爸 發表於 19-5-8 14:28
另外有乜必去,我就唔夠亂講了,好簡單,“逢甲夜市”大把人話必去,但我行完,咪又係一個大型夜市,我行 ...

夜市我同你一樣睇法,高雄去著六合同瑞豐,因多數人話行六合不如行瑞豐,結論係冇太大分別,只係瑞豐玩嘅嘢多,但墾丁便好多,所以我啲完全冇幫襯,反倒六合好行好多,食物又多,只不過多著大陸旅行團,而家淡季,在可接受范圍。再去台灣,夜市已冇咁大吸引力

首頁

尾頁

跳至