家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

魚肉翅 發表於 19-5-4 22:06

如果淨係學費都七千蚊, 咁你哋真係要好慳…… 其實如果你哋仲 ...

係既~好彩屋企有俾地方我地住

大宅

Cinder_ella 發表於 19-5-4 21:25
因為bb好怕熱 我衣家基本上係24小時開冷氣,仲有蒸奶樽機呀、糊仔攪拌機、電熱水煲、洗衣家我一日都最少洗 ...

個人建議,其實bb細,唔應該吹咁多冷氣。因為24小時都開住等於無自然風,好易身體差。

其實有時係大人覺得bb熱。只要開小小風扇,著件bb衫咁喺屋企就ok。開冷氣嘅,真係等夜晚訓覺有需要先開。

大宅

steven1110 發表於 19-5-5 01:23
個人建議,其實bb細,唔應該吹咁多冷氣。因為24小時都開住等於無自然風,好易身體差。

其實有時係大人覺 ...

因為我屋企係最頂個層 夏天係成間屋都好熱

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

Cinder_ella 發表於 19-5-5 11:20
因為我屋企係最頂個層 夏天係成間屋都好熱

首期要儲得快只能開源節流。水電煤節省些,換過部省電冷氣機可能仲平過電費。少開電視,少用電腦已經省好多。用暖水樽唔用電水煲,又省幾十。早睡早起,電省電膽。小數怕長計。我成日話我家兩房一廳,冇冷氣的日子電費不過二百都冇人信。讀優質學卷幼稚園再返下net英文班。適量睇下英文卡通卡,一個月又省四千。小孩子還少開資不多時盡力儲錢,等小學confirm即可買樓搬近D。

work hard PLAY hard

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Cinder_ella 發表於 19-5-4 22:38
係既~好彩屋企有俾地方我地住

其實如果屋企有地方真係會慳好多錢, 再儲到有五成首期, 跟住再買樓租畀人, 如果人哋可以幫你供住先咁就可以每月人工再儲

別墅

if you choose to send your kid to International Kindergarten, salary of HKD60K / month is not sufficient; despite you don’t have any mortgage to take care. HKD7K / month tuition fee is for K only. When your kid promote to Primary or even High School, the monthly cost can easily goes up to HKD15K to 20K / month. Please consider seriously if you want to provide an international curriculum to your kid. It’s a long term investment!

大宅

魚肉翅 發表於 19-5-5 14:51
其實如果屋企有地方真係會慳好多錢, 再儲到有五成首期, 跟住再買樓租畀人, 如果人哋可以幫你供住先咁就 ...

我打算買到樓之後都會放租呀~人地幫自己供樓,真係差好遠

男爵府

steven1110 發表於 19-5-3 08:05
bb開支太少吧?我自己有個bb,開支都應該要4到5千嗨

不過我妹同你情況一樣。依家屋企 ...

點解bb 開支四五千?
te quiero mucho mi amo

大宅

bobocheung65 發表於 19-5-8 00:56
點解bb 開支四五千?

小朋友0歲到1歲,開支係奶粉尿片bb仔衫口水巾等等。1歲到3歲,開支已經會上升。因為會報playgroup。依家啱啱讀k1,你會keep住俾佢學嘢。我依家淨係英文同畫畫已經每月要2千幾。咁由bb開始時嘅開支係無得減加嘛。衫依舊每季要買,奶粉依舊要,所以嘢依舊要。只係會增加。所以一個月起碼4千。未計參加學校活動,學校洗費。

大宅

Cinder_ella 發表於 19-4-28 15:04
剛剛小生命出左世,我同先生穩定收入各3萬,儲蓄50萬,父母有物業俾我地住,但都想自己買返層樓,如果以我 ...

網上有好多link教導如何計算供樓金額。
依家啲樓閒閒哋都六七百萬,三成首期+ 裝修加雜費都要预先比二百幾萬。然後, 樓宇的尾數近500萬。
你哋自己計算下啦!

男爵府

steven1110 發表於 19-5-8 06:54
小朋友0歲到1歲,開支係奶粉尿片bb仔衫口水巾等等。1歲到3歲,開支已經會上升。因為會報playgroup。依家啱 ...

明白 我人奶所以可能好d 衫 朋友二手 尿片免費

男爵府

katelyn2047 發表於 19-5-8 11:23
網上有好多link教導如何計算供樓金額。
依家啲樓閒閒哋都六七百萬,三成首期+ 裝修加雜費都要预先比二百幾 ...

我老公話一定要長老支持先可以買樓 我唔認同 有無jm 係自己俾錢 可否share 儲幾耐 我覺得我追唔到樓價 今日睇 400尺1000萬 傻的嗎 太子區

大宅

bobocheung65 發表於 19-5-8 17:13
我老公話一定要長老支持先可以買樓 我唔認同 有無jm 係自己俾錢 可否share 儲幾耐 我覺得我追唔到樓價 今 ...

其實依家啲樓價沒有最貴,只有更貴!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

steven1110 發表於 19-5-8 06:54
小朋友0歲到1歲,開支係奶粉尿片bb仔衫口水巾等等。1歲到3歲,開支已經會上升。因為會報playgroup。依家啱 ...

你地小朋友d開支好多。。。我諗返當年我真係好少。。。即使現在3個加埋嘅開支都冇你咁多

大宅

回覆 wy_yen 的帖子

我都係, 無咩買過玩具, 但屋企玩具已經多到擺唔落, 因好多是朋友送的二手的, 全新的也不少, 我女全人奶到一歲幾, 介片前用環保尿片, 無讀N班, 暫時無報興趣班, 平時多隌佢玩, 帶佢去沙灘, 野餐, 遊樂場, 親子閱讀, 星期六日一齊整下包包餃子。買衫我都只係買特價唔貴的, 朋友又係送左好多好新淨的初生至一歲BB衫俾我又幫我慳左好多。所以我無話要使好多錢, 因為一來我錢唔多, 因用左係層樓了, 同埋我喜歡環保些。P.S 我地兩個月電費$398 ^^ 人生目標就係阿女快樂成長, 多些陪伴她, 快點供完層樓, 哈哈~

首頁

尾頁

跳至