自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

11B 發表於 19-4-28 17:21
想今年暑假去星馬5日,但俾C6嗰邊啲人話我哋成日去旅行,大洗,緃壞個仔貪圖享樂,唔使學人哋人去你去,同 ...

駛乜理其他人講乜,又唔係佢哋出錢比你哋旅行,最緊要自己一家玩得開心

子爵府

唔洗理佢地,又唔駛佢地出,再嘈聖誕再去一轉激下佢地,家陣去旅行搭飛機已經平民化到震

公爵府

11B 發表於 19-4-28 18:20
每月有俾家用。前幾日假期聚會62問起呀仔暑假先提到。C6姑姐(62個妹)同C6兩公婆就多多事實。
...

路人甲既意見直接ignore就得。
玩得開心d!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

11B 發表於 19-4-28 19:10
咁就仲寃枉。其實今年我有諗過唔去,因呀仔升p.6呈分,想暑假報啲預備班同唔想呀仔玩得太心散,呀仔都知今 ...

所以葡萄lor

book旅行前記住七月中仲要考HKAT. 中學大部份有自己的升中summer bridging course.你問下心儀的幾間中學是甚麽日期有班才book吧。

要有心理準備,中學可能俾很多暑假作業同book report做,唔洗自己買暑假作業住。

update: 原來係升小六,anyway既然寫左,俾你明年作参考

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔話俾人知咪得

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

11B 發表於 19-4-28 17:22
其實我哋一家三口每年暑假去旅行係由呀仔16年升P.3嗰暑假開始,亦是仔第一次出門,仔由出世到16年暑假前連 ...

不用理人,我老公家也會多嘢講,但是我自己賺錢關他們什麼事⋯⋯同老公講唔鍾意人家話我

男爵府

11B 發表於 19-4-28 18:03
唔係62,99。99無特別反應,去完會問我仔好唔好玩,有多謝我哋手信。62在我仔第一次出門時都讚成,仲話啱 ...

出去見識下,family trip係個好好既經歷,仔女大左都未必同你去旅行,唔使理啲無聊人。

珍珠宮

不用理無謂人
玩得開心呀!

珍珠宮

回覆樓主:

洗乜理人點睇,做自己想做既事就得

水晶宮

11B 發表於 19-4-28 18:03
唔係62,99。99無特別反應,去完會問我仔好唔好玩,有多謝我哋手信。62在我仔第一次出門時都讚成,仲話啱 ...

如果6299話, 我覺得可以理解。可能佢地心痛個仔搵錢養家。如係6299話, 我會解釋比佢聽, 每月都儲小小錢作旅行費。 家中夠(emoji)用, 叫佢地放心。

如果係男家兄弟姊妹比說話聽, 我啋佢都傻。當時運高, 聽唔到睇唔到。 更加唔會買手信比佢地......如佢所講“無錢”。
天空之城, 快樂之地

男爵府

回覆樓主:

不用理其他人點講,最緊要自己一家人想去旅行,有個開心回憶

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Jasmine-4711 發表於 19-4-28 20:14

所以葡萄lor

我都覺佢哋唔抵得,C6兩個姪仔姪女咁大都未坐過飛機,只去過大陸玩。所以佢哋覺得我仔升小三嗰年就開始去外遊係唔應該,唔需要嘅。
另外多謝你嘅升中資料。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

babyhowie 發表於 19-4-28 17:27
又唔係要佢地資助,洗嘜同佢地交待?

d所謂「親戚」超麻煩,

同意

象牙宮

2024年龍年勳章

想今年暑假去星馬5日,但俾C6嗰邊啲人話我哋成日去旅行,大洗,緃壞個仔貪圖享樂,唔使學人哋人去你去,同 ...

送俾果D人

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

PCCW2319 發表於 19-4-28 20:25
如果6299話, 我覺得可以理解。可能佢地心痛個仔搵錢養家。如係6299話, 我會解釋比佢聽, 每月都儲小小錢作 ...

唔係62,99。99無特別反應,去完會問我仔好唔好玩,有多謝我哋手信。62在我仔第一次出門時都讚成,仲話啱喇,喺時候要坐吓飛機,學吓過海關,又叫我仔學吓寫遊記。
係前幾日假期聚會,62問起呀仔暑假先提到,62,99都預咗/知我哋會去,無乜話好定唔好,係C6姑姐(62個妹)同C6呀哥兩公婆多多事實。

珍珠宮

啲親戚咁麻煩嫁,吳關佢事都要管,咁得閒叫佢地管下自己啦

珍珠宮

11B 發表於 19-4-28 17:22
其實我哋一家三口每年暑假去旅行係由呀仔16年升P.3嗰暑假開始,亦是仔第一次出門,仔由出世到16年暑假前連 ...

樓主你絕對正常,支持你。
有好多人係十分討厭,唔關佢事多多聲氣。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

又唔係要問人借,唔駛理佢哋……
同屋企人去旅行,開心回憶,無價!

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好理佢地啦,又唔係問佢地借,自己屋企manage到關佢地咩事? 佢地咁同我講我會話你都可以去的呀?

首頁
34567...8

尾頁

跳至