夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

珍珠宮

kewpie160523 發表於 19-4-28 18:16
另一半好似冇咩喜悅既感覺....有時間都做自己活動...我覺得好孤獨..好似成日得bb陪住我

...

BB喺媽媽肚長大感覺係相連,
男人都需要時間去適應同接受自己做爸爸既角色。
到BB出世,佢見到抱到就會唔同喇!
祝生產順利!

大宅

回覆樓主:

我開頭都覺得好似得自己一個開心咁,佢好似乜都無反應一樣,照bb見到佢郁又無反應,聽到心跳又無反應我都好無癮。不過後來我表達左我嘅感受之後,感覺到佢好左,可能佢係交戲俾我,但點都好叫做有返啲反應。而家諗改名嘅事佢會參與多左,所以如果你有唔開心,同老公傾下,但唔好用怪佢嘅語氣,始終男人唔係陀bb嗰個,我諗佢地其實係無乜感覺。又或者佢地唔會特別表露出黎,但唔代表佢唔關心。你要開心啲呀,bb感覺到架

大宅

一嚿大番薯 發表於 19-4-28 19:24
我開頭都覺得好似得自己一個開心咁,佢好似乜都無反應一樣,照bb見到佢郁又無反應,聽到心跳又無反應我都好 ...

多謝回覆,有時自己一個真係會忍唔住喊左出黎

大宅

Nino 發表於 19-4-28 19:07
BB喺媽媽肚長大感覺係相連,
男人都需要時間去適應同接受自己做爸爸既角色。
到BB出世,佢見到抱到就會唔 ...

係佢想生先,但依家佢又好似驚冇左自由

伯爵府

回覆樓主:

之前我有左,老公都成日去打機唔返黎架,
話又話過嘈又嘈話,
之後廢事理。

伯爵府

kewpie160523 發表於 19-4-28 20:46
多謝回覆,有時自己一個真係會忍唔住喊左出黎

你都可以出下街,除非仲有一個月生就安心養胎

大宅

女人有10月懷胎 慢慢感受到bb既存在、長大,有心理準備做媽媽 ,但男人當bb出世都可能未醒覺做左爸爸。
生完之後先見真章,俾啲時間男人學習。
放手俾老公去試,多包容,少責罵同埋怨,咁樣佢會樂意啲幫手

大宅

pretty_cat 發表於 19-4-29 01:06
你都可以出下街,除非仲有一個月生就安心養胎

重有一個月就生喇 都會自己落樓下行下 行一陣巳經攰

大宅

Paradisebird 發表於 19-4-29 02:58
女人有10月懷胎 慢慢感受到bb既存在、長大,有心理準備做媽媽 ,但男人當bb出世都可能未醒覺做左爸爸。
生 ...

好多時間我都係自己一個 我只想有人關心下我 攬下我 知道我大梗肚

大宅

可以叫朋友嚟屋企陪你傾下計,分享下心情。
放鬆D,期待寶寶出世!

別墅

男人都需要時間適應自己角色嘅轉變,可能你c6想盡情享受僅餘嘅自由呢
BB出世之後,有實物有接觸應該會唔同㗎喇。點都好,多想想正面嘅,小心產前產後抑鬱呀,BB都會感受到你嘅情緒㗎

大宅

pigx3 發表於 19-4-29 21:55
男人都需要時間適應自己角色嘅轉變,可能你c6想盡情享受僅餘嘅自由呢
BB出世之後,有實物有接觸應該 ...

佢覺得我有左bb就唔理佢 但我又覺得佢成日有時間都做自己活動唔理我喊左兩日 無力了....

別墅

kewpie160523 發表於 19-4-29 22:44
佢覺得我有左bb就唔理佢 但我又覺得佢成日有時間都做自己活動唔理我喊左兩日 無力了....
...

哈哈,如果你c6係一個大細路,咁你就要辛苦啲喇。試下比佢刷存在感,等佢感覺到你對佢嘅愛,然後再透過讚賞去鼓勵佢做你想佢做嘅行為,即係positive reinforcement 我建議下㗎咋,唔知啱唔啱用,最清楚你c6性格嘅係你,喊完發洩完情緒唯有諗下有冇乜辦法令c6做最佳隊友啦,你都唔好太唔開心,只可以凡事睇開啲,同自己講事情冇想像中咁重要/咁差,盡量令自己開心啲啦,我都知道知易行難,加油啊樓主

大宅

kewpie160523 發表於 19-4-28 18:16
另一半好似冇咩喜悅既感覺....有時間都做自己活動...我覺得好孤獨..好似成日得bb陪住我

...

我都下個月生,不過第二胎。
兩次孕後期都係覺得老公做得唔夠,我好明白個心情,我覺得賀爾蒙都有影響到,盡量做啲自己開心既野,仲有一兩次產檢叫埋佢一齊、有時間就搵多一個半個產前講座一齊聽下(一定要拉埋老公)、行街買bb野(坐月補品之類都得),等佢參與下之餘你心情都會覺得舒服啲。
老公係未必有咁細心留意到你既情緒變化,真係覺得接受唔到一定要話俾佢知,產前產後情緒唔易處理,呢段時間最緊要令自己開心。

大宅

pigx3 發表於 19-4-29 23:20
哈哈,如果你c6係一個大細路,咁你就要辛苦啲喇。試下比佢刷存在感,等佢感覺到你對佢嘅愛,然後再透過讚 ...

多謝你建議~令我醒覺到自己平時好少做呢d野~因為唔善於表達自己~

大宅

fantasytong 發表於 19-4-30 05:00
我都下個月生,不過第二胎。
兩次孕後期都係覺得老公做得唔夠,我好明白個心情,我覺得賀爾蒙都有影響到, ...

大家傾完計個心舒服左好多 希望佢都係 我都會體諒佢多d企係佢個邊諗

大宅

kewpie160523 發表於 19-4-29 04:52
好多時間我都係自己一個 我只想有人關心下我 攬下我 知道我大梗肚

佢點會唔知你大緊肚呢 咁大個肚成日都見住 佢唔攬你咪你攬佢囉 佢唔係你心入面條蟲 唔知你諗咩架 同埋多啲叫佢摸摸肚感受胎動 佢個感覺會真實啲 加油呀!

禁止訪問

大宅

Paradisebird 發表於 19-5-1 13:21
佢點會唔知你大緊肚呢 咁大個肚成日都見住 佢唔攬你咪你攬佢囉 佢唔係你心入面條蟲 唔知你諗咩架 同埋多啲 ...

唔敢再叫佢摸了....因為bb搞到佢好似好大壓力

首頁

尾頁

跳至