自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢地都話佢地無責任,咁仲見嚟做乜,仲有,既然現任新抱好錫小朋友,咁咪見現任新抱嗰D囉。比我,心情唔好時,接都唔接佢電話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實今次解釋左,下次打黎唔聽得唔得? 聽左無着數,唔聽無損失

珍珠宮

回覆樓主:

99都可以不理
何況ex99

公爵府

回覆樓主:

既然99說自己的兒子沒有責任養孩子......咁將來孩子長大成人也無責任供養老爸Lo ? 責任是雙向的。

男爵府

Yee0113 發表於 19-4-29 08:21
我希望系,我女大個啦,有時會話我做乜爸爸唔見佢地

其實樓主您當初點解同呢個男人離婚?因為有個八婆前奶奶搞事?因為佢現任介入您地段婚姻(即係您前夫有小三?)其實我覺得男家一家咁乞人憎,喺仔女面前都唔洗幫佢地包裝到咁堂皇,您都話個女已大個,您照直同佢講,同佢分析,佢自己會有自己諗法,既然都離咗婚,您都唔洗再幫呢家人講好說話,人地唔會多謝您的

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Yee0113 發表於 19-4-28 23:46
其實離左婚己經幾年,最近我前夫要求見小朋友但往往都就唔到時間,兼大家有小小爭執。
尋日返返工收到前99 ...
夫妻情不再,親子情永在。
如果可以大家心平氣和傾傾點樣比個仔佢地見下啦。當然,決定權在你,但時時見唔到爸爸,對孩子都唔係一件好事,佢個心都可以好傷。我知媽媽有決定權,我見好多媽媽都話:個仔都唔想見佢。但係咪真係唔想?還是個仔唔想媽媽唔開心所以唔見爸爸呢?

我親戚都離左婚,個老公爛賭,佢憎死佢。但佢都鼓勵孩子多見爸爸,佢覺得即使前夫唔係一個好老公,都可以係一個好爸爸。

鼓勵孩子打比爸爸自己約佢出黎見啦,見下爸爸對孩子成長都好有幫助架。

男爵府

前一晚諗起聽日冇嘢做,就打比你話聽日見下小朋友,飲個茶就走,幾有心喎。小朋友幾大?如果已經小學下次試下問下小朋友意願,例如你本身plan左去公園,問佢想去公園定同爸爸去飲茶,久而久之,小朋友大個親唔親男家都係你前夫一手造成。

伯爵府

其實離左婚己經幾年,最近我前夫要求見小朋友但往往都就唔到時間,兼大家有小小爭執。

既然係ex , 何必理佢。
Miss call, 打返去3秒。 唔洗教啦

伯爵府

Yee0113 發表於 19-4-29 07:22
俾佢激一激,情緒唔好
成日俾佢個句,系我堅持生仔,無限loop

既然你堅持生, 即係佢唔想啦。 佢都唔想要, 見乜鬼?!

呢d人, 離左就分, 唔好理佢

子爵府

回覆樓主:

你最錯係同你前99解釋。你同佢講話有咩意見就同佢個仔講,跟手cup佢線就得。佢邊位啫,要嘥時間應酬佢?

子爵府

Yee0113 發表於 19-4-29 07:23
我前99話,我仔無責任就梗,但你都唔應該唔俾佢見對仔女

痴痴哋,冇責任見乜鬼?叫佢收埋隻貔貅過主啦!

子爵府

Yee0113 發表於 19-4-29 08:28
我唔想小朋友留下不好既感覺

乜你以為依家小朋友有好感覺咩?
唔好介意我咁直接,根本佢哋視你小朋友連後備攝時間都不如,總之你做好自己本份,你一直有比時間佢哋見面。

伯爵府

醒目開學勳章

如果99想見個孫叫佢個仔搵你啦,叫99唔好直接搵你。

伯爵府

下,佢地原來唔想要㗎,咁而家嘈咩?個老女人都short short地,我係你彩佢地都傻

男爵府

你地離婚時,就子女探視權上有無爭拗?
個官點判?
如果無判既定嘅探視頻率同時間
一般要就返主要照顧者(即係你)嘅時間
仲有,你以後同前夫聯絡,用whatsapp好了
有black and white做record
以防有日佢發神經反咬你一口,話你特登唔俾佢見小朋友
你同前夫whatsapp要有技巧,話唔係唔想俾佢見,只係相就唔到
建議你由呢刻開始,制定合理探視規則
例如可以幾耐見一次,幾耐前要約定
甩底無後補等等
至於前夫以外嘅人,可以block佢地電話
要揾你都係透過whatsapp,用文字
如果如你前99咁,用文字話你
good,留底,有咩事可以向法庭申請禁止佢地探視或騷擾你
你記住唔需要同佢地對罵,唔需要解釋
平淡回覆:哦,好,未能安排等等

希望可以幫到你

男爵府

都離左婚,話之佢,仲要打黎鬧你,下次睬佢都傻,直接cut 佢缐

男爵府

我的育兒心得勳章

都離左婚,洗乜理佢咁多。佢地講野都有矛盾,佢話你堅持生嘛,唔關佢地事,咁佢地又仲乜要見孫呢?都傻傻地。

建議樓主,最好keep好啲record,前夫幾時要求見,要求幾時見,點解見唔成咁,費事男家個邊搞事搞親你。

水晶宮

畀面勳章

傲雪BB 發表於 19-4-29 08:49
其實樓主您當初點解同呢個男人離婚?因為有個八婆前奶奶搞事?因為佢現任介入您地段婚姻(即係您前夫有小三 ...

離婚因為佢無責任感同成日要我俾錢佢洗
當我娘家系ATM,而且我有次入廠做手術,醫生都未俾我岀院,佢要我岀因爲佢約左人上飛鵝山玩
俾家用,一日內叫我俾返佢。。

水晶宮

畀面勳章

Gorgor0612 發表於 19-4-29 08:34
其實今次解釋左,下次打黎唔聽得唔得? 聽左無着數,唔聽無損失

唸住唔聽,費時煩

水晶宮

畀面勳章

tester5 發表於 19-4-29 08:51
夫妻情不再,親子情永在。
如果可以大家心平氣和傾傾點樣比個仔佢地見下啦。當然,決定權在你,但時時見唔 ...

我4年泥都系好鼓勵前夫見,系佢甩底太多次宜家無特別都唔好見最好

首頁
45678...15

尾頁

跳至