懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我產前有便秘,有時大便出血。生左之後,產後第3日屙左1舊硬屎,第6日左右就開始惡夢來臨⋯
第6日起,每次小便都想屙埋大便,但屙唔出,谷住谷住,肛門好痛,坐立不安,唔知係未痔瘡,於是睇醫生。

醫生話我普通檢查唔覺有痔瘡。佢再幫我檢查肛門,發現有舊好大同好硬既屎,屙到出黎就應該冇事。

我發現屎卡在肛門,開始用手挖肛門把屎取出。每次至少挖半小時有多,分別在不同時段挖了3-4次。

到左今日凌晨,挖完舊硬屎又不斷湧出卡住肛門。挖左成粒鐘,終於挖完舊硬屎,伴隨著一舊超級大的軟便便,於是肛門痛即刻消失。

經過今次,要多飲湯水,食高纖食物。是一個可怕經歷。

回覆 happysharingman 的帖子

Hi happysharingman,媽媽的分享好實用 懷孕期間和產後荷爾蒙轉變會令媽媽容易有便秘問題,多飲水和進食高纖食物係最好預防便秘方法,用糙米、紅米加入/代替白米,每日碗半-2碗煮熟蔬菜,天然乳酪中所含的乳酸菌有助腸道健康,媽媽可以選擇低糖yogurt、做小食,每日20至30分鐘運動(散步)都可以幫助排便。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

我嗰時直接用手都撩唔到舊硬屎,要用甘油汞先痾到哂出嚟,痾完個屎眼仲痛過個會陰傷口,諗起都驚。

大宅

回覆 duyan06 的帖子

我舊硬屎直情卡在肛門kick住屙唔出,但觸手可及。
我屙完就冇痛了。未搞掂夠硬屎我都覺個肛門超痛,我要食止痛藥。

不過真係諗起都驚。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至