自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

入泳會學係咁,一對十都有。佢地係主要選人培訓,就算你入到佢地都比較嚴,要求小朋友加練。
如果只想普通學識,找私人好好多。

珍珠宮

回覆樓主:

照咁睇,無咩問題,泳會肯退錢。

呢間覺得唔好,咪搵過第二間,唔知呻乜。

別墅

ET19 發表於 19-4-29 08:08
上面講左,想小朋友學過群體生活。
我會搵過第2間的。
另外,點解自己識但小朋友上泳班好似好有問題?

群體活動係學校已經有

學游水好難有乜交流喎, 游來游去傾計都難, 學完又即閃.

男爵府

mowaiyan11 發表於 19-4-29 07:26
莫道你在選擇人,人亦能選擇你……

別墅

ET19 發表於 19-4-29 08:08
上面講左,想小朋友學過群體生活。
我會搵過第2間的。
另外,點解自己識但小朋友上泳班好似好有問題?

點解自己識但小朋友上泳班好似好有問題?<------

因為自己教係最好, 不過無時間就無辦法了.

利申: 自己教囝游水, 不過自己都游得好屎.

男爵府

adriantai 發表於 19-4-29 08:43
群體活動係學校已經有

同意,宜家佢哋咪一齊潑下水玩下交流下又制止

本身4歲半,已經細,仲泳班1:8,學得好慢。我見泳會執姿勢通常唔夠1:1/2私人好。

我係你,會自己教好執好,再去泳會操,到時有返5、6歲,群體活動對小朋友嚟講作用更大。

琥珀宮

ET19 發表於 19-4-29 08:12
佢好均真有照扣返的。另外我都明白想搵易教的,佢分左2小組,照樣教的話咪係因能力分班囉,又各有教練跟, ...

我唸唔係選拔,只係將不守規矩的學生踢走,唔想d頑皮學生影響其他學員學習

其實有d興趣班都會咁做。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bb-lam 發表於 19-4-29 08:33

好危險!1:9係陸地公園老師都睇唔到咁多!仲要4歲半全部唔識 ...

True
我女當年(另一間)所謂1:6,但堂堂都加1-2個補堂,一個鐘「學」,教練1:1拖佢時間不超過3分鐘,其他時間全部集體踢水未水等等等,由於每堂都有「新」學員,要照顧整體進度,就堂堂踢水浸水,唔好話學,郁都無點郁,我女打晒冷震話凍
浪費時間,我好快轉左1:1

伯爵府

醒目開學勳章

木土土 發表於 19-4-29 09:00

我唸唔係選拔,只係將不守規矩的學生踢走,唔想d頑皮學生影 ...

而家學乜嘢都係揀人教,咁啲老師又容易做,教出嚟啲學生又叻。有教無類呢一樣野係唔會存在喺呢個現實世界,童話就會有!

子爵府

其實如果又不是要佢比賽,只要識游下水,自己每個星期去下泳池就攪店。不用報班。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-4-29 07:35
初學1:8我都唔接受,佢退錢仲好,搵過第2間
咁細路仔去到咁環境正常free d,如果教練咁基本控制都做唔到, ...

對、佢肯退錢好過hea你八堂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ET19 發表於 19-4-29 07:30
我明白,所以話如果佢有先講明的,我會接受。

我小朋友仲未知下星期無得學
退錢仲好,均真d大家都冇呃大家。好過hea你4堂。
好快就搵到另一間學,香港咁多泳會,東家唔游游西家。

琥珀宮

mrshoho 發表於 19-4-29 09:08
而家學乜嘢都係揀人教,咁啲老師又容易做,教出嚟啲學生又叻。有教無類呢一樣野係唔會存在喺呢個現實世界 ...

呢d係商業活動而不是教育事業,去講「有教無類」?

水晶宮

ET19 發表於 19-4-29 07:45
4歲半,未識,初學。

小朋友得4歳半, 又未曉游, 唔適合1:8 (什至係1:9).
單對單學曉游才參加泳會。

還有, 游水其實係好個人的運動, 即使一班人一齊游但其實都係各自修行。想小朋友從小有群體運動, 不如玩 童軍或 team sports (eg.足球、篮球)

子爵府

我覺得是太頑皮所以唔教
四歲幾,我睇唔到點樣選拔,正常來講應該個八個都係唔識游㗎啦,佢肯退錢我覺得冇問題
反而我覺得你有啲問題,如果小朋友咁細,完全唔識游水,再選唔好選大班,我覺得一對三已經係極限

珍珠宮

ET19 發表於 19-4-29 08:12
佢好均真有照扣返的。另外我都明白想搵易教的,佢分左2小組,照樣教的話咪係因能力分班囉,又各有教練跟, ...

我好贊成早些參與集體活動對幼童身心發展好重要,好過空講“分享”、“好朋友拉拉手”,一陣又要大人指導活動學習,其實細路玩埋一堆就出創意。
我仔當年入泳班都係3歲班,我地都自己教過。你講嘅情況都有試過。本來係講明1對3,有助敎。因為同學仔媽媽比我地後,所以報完都知佢地起碼收咗十多個。
結果果日就如你講嘅情況一樣試水。
咁又係玩完幾個小動作就分組,有家長一分唔到名敎就扭,又有人唔放心後生,都選退出。我仔同另一個跟男青,我覺得o k,一路學足2年四式齊。
我覺得你報呢間係時下未到泳季,敎練助敎唔足人手,開唔到照顧咁多人,所以選完直接退。

水晶宮

littlemilky 發表於 19-4-29 08:59
同意,宜家佢哋咪一齊潑下水玩下交流下又制止

本身4歲半,已經細,仲泳班1:8,學得好慢。我見泳會 ...

我見呢度好多jm ,話3歲就要學,

真心講,太細,

起碼5,6歲.

好似我女而家0.9米池學, 起碼腳到地.

我作為家長都安心d

水晶宮

adriantai 發表於 19-4-29 08:43
群體活動係學校已經有

認同。游水根本唔係群體活動。

子爵府

mrshoho 發表於 19-4-29 09:08
而家學乜嘢都係揀人教,咁啲老師又容易做,教出嚟啲學生又叻。有教無類呢一樣野係唔會存在喺呢個現實世界 ...

有教無類?人哋私人機構乜事要有教無類,你真係睇得太多童話故事書
8個人仔唔識游,如果幾個好曳,佢寧願唔賺錢都唔拖累另外嗰幾個我覺得係負責任嘅行為喎
游水係可以浸死人㗎

水晶宮

回覆樓主:

個泳會比小朋友上咗20min 堂, 唔想教某d小朋友就全退款, 叫做好均真啦。因了解而分手, 冇金錢损失, 呢個泳會叫老實。

首頁
12345...7

尾頁

跳至