論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近搵左唔同agent,睇下有無姐姐可以幫手揍NB, 但好多都話無哂人.... 難得有一間(上網見到都有唔少劣評,但朋友用過ok) 話有人,仲有幾個有HK 經驗俾我揀,甘梗係做左video conference 先啦。
過程中感覺正常,於是再問agent 有無方法可以知道姐姐報既工作經驗係正確... 之後agent 叫左姐姐影返Visa, passport 之類...我第一次請姐姐唔係好識睇係完約定斷約,但年份同cv 上有d 出入,有一個Visa 只係做左1年...

個agent 又係甘叫我俾左錢先...其他又答唔到我....搞到依家1516...

男爵府

回覆樓主:

咁結果影出來姐姐既visa係點寫? 你寫埋出來幾時至幾時我地先幫你睇到。

同埋果間野風評唔好, 萬一姐姐出了什麼問題, 唔好預左佢會幫你。

或者in多幾個先decide?

別墅

回覆 Solarflare 的帖子

Visa 個到寫FDSL 係咪即係完約?
我見佢d日期係上一份僱主有續visa ,但姐姐係續約3個月後就返左家鄉,agent 話因為屋企人過左身,依家處理好就繼續搵僱主。

呢樣係cv 無寫,真係唔問就可能咩都唔知。而且係video conference 問佢前僱主既野,即刻變臉面有難色,搞到又要再諗諗... 大家有無試過呢d 情況?

大宅

Pigpigpigx2 發表於 19-4-29 10:59

既然咁多uncertainty
如果是我,我唔會考慮了

男爵府

就算有晒証明啲嘢都可以係假,其實乜都係假

男爵府

剛續約3個月都走得。
一係佢真係有屋企人過身, 一係佢做左啲好衰既野被炒, 唔想比你知。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

應該有大件事被炒, 小心。

大宅

我早2個月炒咗個工人,正正就係續約後3個月炒,會唔會係同一人?你有無呢個工人個名?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

MichEAL82 發表於 19-4-29 16:03
我早2個月炒咗個工人,正正就係續約後3個月炒,會唔會係同一人?你有無呢個工人個名?
...

續約後3個月炒?因為現形?

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-29 18:46
續約後3個月炒?因為現形?

當然佢都係越做越差,但都未至於要即炒。佢有一日因為自己有嘢做得唔好俾我話,跟住竟然攞小朋友出氣,我先會即炒佢。

時間上好似同你而家考慮緊呢個人好吻合,因為佢應該都係菲律賓搵緊工,你介唔介意 PM 個名睇下係咪同一個人?

珍珠宮

MichEAL82 發表於 19-4-29 20:21
當然佢都係越做越差,但都未至於要即炒。佢有一日因為自己有嘢做得唔好俾我話,跟住竟然攞小朋友出氣,我 ...

我冇考慮斷約工人呀。 同埋斷約應該已返左菲律賓?

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-29 22:31
我冇考慮斷約工人呀。 同埋斷約應該已返左菲律賓?

你係3樓唔係話考慮緊個有香港經驗,之前完約同一僱主續約,但3個月後斷約返咗菲律賓,而家想再返嚟做唧工人?

珍珠宮

MichEAL82 發表於 19-4-29 22:49
你係3樓唔係話考慮緊個有香港經驗,之前完約同一僱主續約,但3個月後斷約返咗菲律賓,而家想再返嚟做唧工 ...

係另一位JM 呀. 我仍然搵緊完約, 但原來佢地覺得自己好巴閉, 開好多條件. 如果再見多幾個都唔啱就要請overseas 了.

大宅

Thelittlepingu 發表於 19-4-30 11:29
係另一位JM 呀. 我仍然搵緊完約, 但原來佢地覺得自己好巴閉, 開好多條件. 如果再見多幾個都唔啱就要請ov ...

係喎,睇錯咗,唔好意思

大宅

你係咪考慮緊呢個工人?

我早2個月炒咗工人,都係續約3個月後斷佢約。佢而家應該係菲律賓搵緊工,想返嚟香港,時間上好似同你而家考慮緊呢個人好吻合,你介唔介意 PM 個名睇下係咪同一個人?

別墅

我而家搵左個都係話完約,其實可以點證明到?

珍珠宮

LHSSS 發表於 19-4-30 15:08

睇佢passport

男爵府

LHSSS 發表於 19-4-30 15:08

睇佢個visa 幾時到幾時。跟住 cross reference 佢出入境啲印仔。

大宅

回覆 Pigpigpigx2 的帖子

有懷疑就唔好請,我請咗幾個姐姐都係,懷疑佢哋語言能力,請咗之後真係瀨嘢,個個都唔識講又唔肯學。一俾咗佣金你個agent更加唔理你。

大宅

回覆 cometingliu 的帖子

Can’t agree more!!!!

首頁

尾頁

跳至