家庭理財

跳至
[財務按揭] 樓宇轉按

首頁

尾頁

大宅

allychan0205 發表於 19-5-6 11:29
11樓提及的那間。

**?
唔係無服務架咩?

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

allychan0205 發表於 19-5-3 10:13
「銀行現金回贈」需在「最高貸款成數」中扣減,並於成交後一個星期至一個月內存入客戶供款帳戶中 (視乎不 ...

請問知唔知3M以下做到幾多?

大宅

畀面勳章

jksd 發表於 19-5-6 13:22
請問知唔知3M以下做到幾多?

轉按借200萬至300萬以下,現時參考條款如下﹕

中銀﹕H + 1.23% / P - 2.75% ;現金回贈: 2.07% + $2,000
恒生﹕H + 1.24% / P - 2.75% ; 現金回贈: 2.08% + $2,000
匯豐﹕H + 1.235% / P - 2.75% ; 現金回贈: 2.07% + $2,000

「按揭轉介」回贈﹕0.2% + $ 600

大宅

allychan0205 發表於 19-5-6 11:29
11樓提及的那間。

就咁打去問就得,有無話搵边個好??

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

allychan0205 發表於 19-5-6 17:45

中銀﹕H + 1.23% / P - 2.75% ;現金回贈: 2.07% + $2,000 ...

thanks

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

中銀﹕H + 1.23% / P - 2.75% ;現金回贈: 2.07% + $2,000 ...

直接打去問定經中介?

大宅

畀面勳章

kayeea 發表於 19-5-6 23:23
直接打去問定經中介?

正常情況下是一樣的。

不過好多時,銀行最好的offer都係先由銀行按揭部同事知道先(好多時都係開按揭會時口口相傳)。舉例說明,銀行分行同事如果未知新offer,以為2%現金回贈係當時最好,自然上申請時為你爭取2%,咁最後結果當然就只係批出2%,但並非銀行同事不為你爭取(而係佢根本就唔知最好offer而家係咩)。

不過如果你經「按揭顧問」,咁就保證個申請可以去到銀行按揭部同事手中。而如果個「按揭顧問」又會提供全程服務,會由頭幫你跟到尾,在你的貸款批出後,簽貸款合約前,都會為你争取當時最好的銀行offer。

大宅

回贈點解會加2000?

大宅

畀面勳章

yuikiu 發表於 19-6-18 11:36
回贈點解會加2000?

有銀行把現金回贈分成兩部份,首部分按貸款金額乘一個百分比(如2.1%),再加一個額外固定回額(如 $2,000)。

所以總現金回贈是$2.1% + $2,000

現時市場最好的offer可參考以下網頁 (定期更新):

http://www.acmortgage.hk/zh/按揭比較/

大宅

我又分享下我既看法,其實呢家大部份人都看個回贈多少而決定用邊間。好似14樓所講,你又要服務好又要回贈多,基本上無可能。

正如老闆請我地返工,距又要比最低工資,又要盡心盡責,幫公司搵錢,包OT,都一樣係無可能。

其實呢家市面好多間按揭轉介公司,多回贈,但都有服務好但少回贈既,大家都有人幫襯。
按揭轉介既,其實就係填張表,等收錢,但按揭顧問應該唔同,應該提供多樣性服務。
我用開果間就係由開始計劃買樓,看中層樓點揀,應該比細訂前注意咩,land search有無中伏位,估價,講價,壓力測試,買家過程要注意咩,time line等等都跟足曬,一直到收鑰匙。之後再買應該如何部署,按揭點整合,稅務意見都比曬我。不過回贈只有0.1%,老實講,距地盡責過99%地產代理,甘回少D,都好合理。

所以有時候要明白整個package,是否幫你解決問題,並非只是單單個回贈,講真,買層樓幾百萬,多0.2%好未?但上面既服務分分鐘幫你節省10幾萬啦,有時都要全盤考量下。

大宅

回覆樓主:

最後轉左去Citibank

首頁

尾頁

跳至