想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家有無試過拎子宮組織出來試驗依付力(我可能講得唔係咁好)?係醫院的研究計劃,

複式洋房

pookie77 發表於 19-5-11 10:30
我好懶,之前食中藥見食到m亂晒,停左無食後而家乜都未食 我本來係8月報經期,佢地今個月頭話有 ...

點解有得提早咁好既?
我7月報經期,8月開針

複式洋房

2019新春慶豚圓

MissPollyYan 發表於 19-5-12 17:01
點解有得提早咁好既?
我7月報經期,8月開針

我都唔知呀,5月頭收倒電話叫我同老公反去簽同意書,當日姑娘話可以提早俾我開始,問我幾時經期,咁岩後一日來m,姑娘就叫day 1我打返去抽血了,抽完血當日下午打俾我話睇左報告可以食藥,就係咁無準備下開始左
你簽左同意書未?

複式洋房

pookie77 發表於 19-5-12 17:05

我都唔知呀,5月頭收倒電話叫我同老公反去簽同意書,當日 ...

我5月聽講座就簽咗了

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

as0602 發表於 19-5-7 23:23
我知要溝藥粉。。有d麻煩

筆針就最方便但好貴:(

我二月係QM 做過ivf 當時無溝粉針,請問係咩黎 ,係咪新野?
黎緊我會做多次,想知多少少,謝謝!

複式洋房

MMCOOC 發表於 19-5-12 21:20
我二月係QM 做過ivf 當時無溝粉針,請問係咩黎 ,係咪新野?
黎緊我會做多次,想知多少少,謝謝!
...

係丫 QM最近轉左針藥,可以比我地拎返屋企打肚皮~

至於呢支點溝藥粉我仲未知因為我月底先開始,姑娘到時一定會教點做 :)

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
as0602 發表於 19-5-12 23:31

至於呢支點溝藥粉我仲未知因為我月底先開始,姑娘到時 ...

等你報告,我8月開針,想了解多d

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
as0602 發表於 19-5-12 23:31

至於呢支點溝藥粉我仲未知因為我月底先開始,姑娘到時 ...

你之前有無係QM做過ivf?
我知而家無左長效針,但我想知有咩option
謝謝!

複式洋房

回覆 MMCOOC 的帖子

今次第一次係QM公家做IVF
QM公家而家有2種 - $4000包普通個隻針藥,可以俾我地自行係屋企打,但就麻煩d要自己溝藥粉打肚皮

佢哋亦有貴個隻gonal F 打,呢隻係筆針型,我個時私家打過要$1350/支,唔洗溝藥,只需要係支筆頭調較好份量就可以直接打肚皮

大宅

2019新春慶豚圓

MMCOOC 發表於 19-5-14 15:51
你之前有無係QM做過ivf?
我知而家無左長效針,但我想知有咩option
謝謝!

我排緊 PWH , 5 月尾返去簽文件 , 應該 6,7 月可以開針 ..... 仲諗住打 長效針 , 唔洗成日打咁慘..... 原來而家冇左喇 T_T

別墅

Joey1088 發表於 19-5-14 21:23
我排緊 PWH , 5 月尾返去簽文件 , 應該 6,7 月可以開針 ..... 仲諗住打 長效針 , 唔洗成日打咁慘..... ...

我唔肯定係咪所有公立都無,我只係知QM無左 ......

大宅

2019新春慶豚圓

MMCOOC 發表於 19-5-14 21:59
我唔肯定係咪所有公立都無,我只係知QM無左 ......

唔知係咪長效 藥效冇咁好..... 想問下 大家 係咪簽完文件 , 第 1 日黎m 報經期就 抽血..... 咁第幾日會俾針你開始打針 ? 洗唔洗再見醫生 ?

想知道下大概流程,因為放假真唔係咁容易....

大宅

Joey1088 發表於 19-5-14 21:23
我排緊 PWH , 5 月尾返去簽文件 , 應該 6,7 月可以開針 ..... 仲諗住打 長效針 , 唔洗成日打咁慘..... ...

我之前都係打長效針,維持7日,但第5日定第6日,都要返去打針,打patpat又打肚。。。所以打長效針,只係頭幾日唔洗打針,之後都係日日打針。。。聽到有呢隻新針,其實唔錯,慳返大家時間,病人唔洗日日返醫院,醫生姑娘工作量冇咁大,可以睇多d症。

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Joey1088 發表於 19-5-14 22:51
唔知係咪長效 藥效冇咁好..... 想問下 大家 係咪簽完文件 , 第 1 日黎m 報經期就 抽血..... 咁第幾日會俾 ...

報經期嗰個月唔係開針嘅,嗰個月第5日會叫你開始食避孕藥,食21日,停藥後2,3日左右就會嚟M, 姑娘應該已經計好時間,大約嗰次M嘅第3至5日左右會叫你返去開針,當日要見醫生照超聲波,抽血,學打針

第1 round 通常打6/7日左右要再照超聲波睇卵泡發展,之後就預隔日要返去照,直到醫生覺得卵泡夠大,就會約你當晚返去打破卵針,然後隔日朝早就會抽卵

其實一般覆診如果早去到,8點零就可以走得,我就唔洗請假準時返到工,係抽卵同放胎先一定要請假

呢個係QM流程,pwh就唔清楚了

複式洋房

請問大家食避孕丸有冇副作用?
我食左一星期,呢幾日開始有輕微頭痛同噁心感覺,尋晚仲嘔左tim..

複式洋房

as0602 發表於 19-5-15 09:35
請問大家食避孕丸有冇副作用?
我食左一星期,呢幾日開始有輕微頭痛同噁心感覺,尋晚仲嘔左tim.. :thinkin ...

係咪你個心形住 丫。。我無事丫。。食左21日喇。。 等m 黎。20号就番e院!

大宅

2019新春慶豚圓

chubama 發表於 19-5-14 23:35

我之前都係打長效針,維持7日,但第5日定第6日,都要返去打 ...

係囉 , 成日叫人返去, 佢地都麻煩啦⋯⋯

因為我多囊 , 要打好多支先會大 ! 所以諗住打 兩 支 長效咁就舒服好多嘛 ....( 哈哈.... 都係自己諗下)

俾針返屋企打好好多..... 不過我都會揀番 Gonal-f , 始終 溝藥粉比較麻煩(之前試過溝粉針)⋯⋯

大宅

2019新春慶豚圓

super_cat 發表於 19-5-15 00:31

報經期嗰個月唔係開針嘅,嗰個月第5日會叫你開始食避孕藥 ...

唔知點解 我成日都覺得 QMH 好過 PWH 好多..... PWH 真係好亂 ,有好多野 都 做完又做 做完又做, 所以我明白點解佢地咁忙 , 又燥底!

謝謝....好詳細, 希望我都可以咁順利 早到 , 早睇完 ... 趕到返工

男爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
super_cat 發表於 19-5-15 00:31

報經期嗰個月唔係開針嘅,嗰個月第5日會叫你開始食避孕藥 ...

第一針後通常幾時抽卵?

大宅

2019新春慶豚圓

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
Carmen1603 發表於 19-5-16 02:11
第一針後通常幾時抽卵?

個個對針藥反應都唔同,好難講幾時,通常打十(零)日左右吧......

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊